Допомагає загоювати рани і покращує стан шкіри: що відомо про дієвість алое

Ірина Батюк — 24 грудня 2023, 10:00

Алое – рослина з коротким стеблом і товстими, загостреними та м’ясистими зеленими листками, які можуть сягати 30-50 сантиметрів у довжину. Листя алое містить слизову тканину, що зберігає воду.

Разом вони утворюють своєрідний гель, який містить багато корисних біологічно активних сполук, зокрема вітаміни, мінерали, амінокислоти та антиоксиданти, пише Medical News Today. Саме тому алое широко використовують косметична, фармацевтична та харчова промисловості.

Чи не найчастіше алое застосовують для лікування пошкоджень шкіри. Однак рослина має й інші властивості, які потенційно можуть бути корисними для здоров’я.

Лікує шкіру та вбиває бактерії

Фото: Nevada31/Depositphotos

Люди найчастіше використовують алое як засіб зовнішнього, а не внутрішнього застосування. Фармакопея США згадує про використання препаратів з алое для захисту та лікування шкіри ще в 1810-1820 роках. Воно відоме своїми антибактеріальними, противірусними та антисептичними властивостями, тому допомагає загоювати рани.

Дослідження засвідчують також його ефективність для місцевого лікування опіків першого та другого ступенів. В одному з них йдеться, що алое вера може скоротити час загоєння опіків приблизно на 9 днів, порівняно зі звичайними ліками. Воно також допомагає запобігти почервонінню, свербінню та інфекціям.

Гель алое містить потужні антиоксиданти, що належать до групи поліфенолів. Вони разом з іншими сполуками, які є в алое, пригнічують розмноження бактерій, що можуть викликати інфікування людей.

Читайте також: Атопічний дерматит (діатез) у дітей та дорослих: симптоми, причини та помилки в лікуванні

Зменшує зубний наліт

Карієс і захворювання ясен є дуже поширеними проблемами зі здоров'ям. Одним із найкращих способів запобігти цим станам є зменшення накопичення нальоту або бактеріальної біоплівки на зубах.

У дослідженні, в якому взяли участь 152 дитини віком 8-14 років, вчені порівняли ефект від застосування рідини для полоскання рота, яка містить алое, і тієї, яку виготовляють на основі хлоргексидину.

Після 4 тижнів використання ополіскувач рота з алое зменшив зубний наліт і гінгівіт (запальне захворювання тканини ясен), а також скоротив у слині кількість Streptococcus mutans – бактерії, що утворює зубний наліт.

Гель алое також ефективно знищує Candida albicans – дріжджі, поширені, зокрема, в ротовій порожнині .

Читайте також: Які недуги викликають хворі зуби – пояснює стоматолог

Допомагає лікувати виразки у роті

Фото: Valentyn_Volkov/Depositphotos

Дослідження свідчать, що лікування алое може прискорити загоєння виразок у ротовій порожнині. Про це, зокрема, йдеться в огляді дев’яти контрольованих досліджень, проведених у 2022 році.

Інше дослідження показало, що гель алое не тільки може прискорювати загоєння виразок у роті, але й зменшує пов’язаний з ними біль.

Зменшує запори

При лікуванні запору дієвим складником алое є не гель, а латекс – липкий жовтий залишок, який є під шкіркою листя. Його ключова сполука – алоїн – має добре підтверджену проносну дію.

Однак через занепокоєння щодо безпеки його частого використання, латекс алое не у всіх країнах доступний як безрецептурний препарат.

Всупереч поширеній думці, алое не є ефективним проти інших захворювань травної системи, зокрема синдрому подразненого кишечника.

Читайте також: Болить верхня частина живота: 12 можливих причин

Покращує стан шкіри

Деякі науковці стверджують, що місцеве нанесення гелю алое може уповільнити старіння шкіри, а також допомогти шкірі зберегти вологу.

Так, у дослідженні, в якому взяли участь 30 жінок від 45 років, свідчить, що пероральний прийом гелю алое протягом 90 днів збільшує вироблення колагену та покращує еластичність шкіри.

Читайте також: От же ж ці прищі! Акне, вугрі та засоби від них

Знижує рівень цукру в крові

Деякі вчені кажуть, що алое здатне підвищити чутливість до інсуліну та покращити контроль за рівнем цукру в крові.

Зокрема, в огляді 2021 року науковці наводять надійні докази користі впливу алое вера на пацієнтів із переддіабетом або діабетом II типу.

Сприяє росту волосся

Фото: Ivankmit/Depositphotos

Користь алое для волосся в основному вивчалася у зв’язку з лікуванням себорейного дерматита – захворювання шкіри, яке провокує червонуватий висип із кірковими жовто-білими лусочками, зазвичай на обличчі та шкірі голови.

Одне з попередніх досліджень показало, що алое вера значно зменшує свербіж, лущення та розмір ураженої ділянки у хворих. А оскільки себорейний дерматит часто призводить до тимчасової втрати волосся, то це свідчить про потенціал алое для сприяння росту волосся.

Читайте також: Поява сивини через стрес. Як запобігти посивінню волосся?

Ризики використання алое

Алое вера є відносно безпечним засобом – відомо лише про деякі його побічні ефекти.

Американський Національний центр додаткового та комплексного здоров’я (NCCIH) стверджує, що місцеве застосування алое переважно безпечне. Пероральне вживання алое може спричинити спазми в шлунку або діарею через проносну дію.

Були також повідомлення про пошкодження печінки, пов’язані з пероральними формами алое вера.

Читайте також: Чорний чай чи зелений? Переваги, шкода й кількість кофеїну в одній чашці

Реклама:

Головне сьогодні