Вживання алкоголю підвищує ризик виникнення раку – дослідження

— 9 січня, 14:33

Вчені встановили, що відмова алкоголю може знизити ризик виникнення деяких видів раку, зокрема ротової порожнини та стравоходу.

Результати дослідження Міжнародного агентства з дослідження раку (IARC) опубліковані у The New England Journal of Medicine.

IARC класифікує алкогольні напої як канцерогенні, тобто ті, що викликають рак. Але йдеться не про сам алкоголь, а речовину, яка міститься у ньому – ацетальдегід. Він є токсичним. А тому припинення вживання алкоголю може знизити ризик виникнення раку ротової порожнини та стравоходу, стверджують вчені.

Дослідження доводять, що люди, які на декілька років відмовилися від спиртного, мають більше шансів довше залишатися здоровими.

Фото: TarasMalyarevich/Depositphotos

Щодо інших видів онкозахворювань – дані суперечливі. У дослідженні смертності від колоректального раку науковці не виявили чітких зв’язків між відмовою від алкоголю і зниженням ризику.

"Робоча група дійшла висновку, що існують обмежені докази того, що зменшення або припинення вживання алкоголю знижує ризик виникнення колоректального раку", – йдеться в дослідженні.

Вчені також дійшли висновку, що докази зв'язку між вживанням алкоголю та розвитком раку молочної залози є сумнівними. Однак вони наголошують на тому, що вплив алкоголю на жіночі гормони не викликає сумнівів.

в’язок між припиненням вживання алкоголю та ризиком раку молочної залози вірогідний, але він може обмежуватися пухлинами, позитивними на гормональні рецептори.

Враховуючи кілька досліджень із аналізом, стратифікованим відповідно до статусу гормональних рецепторів, робоча група дійшла висновку, що існують обмежені докази того, що зменшення або припинення вживання алкоголю знижує ризик раку молочної залози", – наголошують вчені.

Дослідники зазначають, що відмова від алкоголю не гарантує, що ви не захворієте на рак. Однак це може допомогти знизити ризик його виникнення.

Нагадаємо, дослідження Міжнародного агентства з досліджень раку та Всесвітньої організації охорони здоров’я, проведене у 2021 році, також засвідчило, що навіть невеликі дози алкоголю збільшують ризик захворіти онкологічними захворюваннями.

Віра Шурмакевич, "УП. Життя"

Читайте також: 7 кроків, які допоможуть знизити ризик захворіти на рак

Реклама:

Головне сьогодні