Без паніки. Що таке "хвороба Х" і чому про неї всі говорять?

Олена Барсукова — 15 січня, 19:00

У мережі з’явилися новини про загадкову "хворобу Х", пандемія якої "загрожує" світові та забере у 20 разів більше життів, ніж COVID-19.

Усе через анонс на сайті Світового економічного форуму, де йшлося, що на цьогорічному форумі у швейцарському Давосі експерти планують обговорити виклики, пов’язані з можливою пандемією через "хворобу Х".

"УП. Життя" пояснює, що таке "хвороба Х", коли про неї заговорили і чому не варто панікувати.

Для цього ми скористалися даними ВООЗ, а також матеріалом Bloomberg.

Що таке "хвороба Х"?

Ілюстрація: ralwel/Depositphotos

"Хвороба Х" – це не якийсь загадковий вірус, який уже шириться та вбиває мільйони людей. Це лише умовна назва потенційної інфекції, яка могла б викликати пандемію.

Сам COVID-19, викликаний вірусом SARS-CoV-2, певною мірою став прикладом "хвороби Х", коли спричинив пандемію наприкінці 2019 року.

Голова Національного інституту алергії та інфекційних захворювань США Ентоні Фаучі казав, що "Х" у назві означає "несподіване". І ця назва зовсім не нова.

У 2017 році, після спалаху віруси Ебола у західній Африці, ВООЗ додала "хворобу Х" до короткого списку патогенів, які вважаються пріоритетними для досліджень. З 2014 по 2016 рік це захворювання спричинило 11 тисяч смертей.

ВООЗ вирішила оновити перелік пріоритетних патогенів, які можуть спричинити спалахи або пандемії, щоб зосередитись на їхньому дослідженні. Особливо це стосувалося сфери вакцин, тестів і методів лікування.

ВООЗ визначив пріоритетні напрямки досліджень і "запобіжних заходів" щодо хвороби, яка поки що не відома чи взагалі не поширена серед людей.

В організації звернули увагу на понад 25 сімейств вірусів і бактерій, що циркулюють у дикій природі та мають великий епідемічний потенціал. До актуального списку входять:

  • COVID-19;
  • геморагічна лихоманка Крим-Конго;
  • вірусна хвороба Ебола;
  • вірусна хвороба Марбург;
  • лихоманка Ласса;
  • близькосхідний респіраторний синдром (MERS-CoV);
  • важкий гострий респіраторний синдром (SARS-CoV),
  • лихоманка Ніпа та інші хеніпавіруси;
  • лихоманка Рифт-Веллі;
  • лихоманка Зіка;
  • і "хвороба Х".

Це хвороби, які "становлять ризик для громадського здоров'я через свій епідемічний потенціал і проти яких не існує або є недостатньо контрзаходів".

Але на відміну від інших хвороб у списку, "хвороба Х" не є існуючим патогеном – це медична метафора.

Чому всі говорять про "хворобу Х"?

Фото ілюстративне: jayzynism/Depositphotos

17 січня на Всесвітньому економічному форумі у Давосі спікери планують обговорити, як підготувати систему охорони здоров’я до нових викликів – наприклад, потенційних пандемій.

У дискусії візьмуть участь генеральний директор ВООЗ Тедрос Гебреєсус, член виконавчого комітету Всесвітнього економічного форуму в Женеві Шям Бішен та інші топ-чиновники й дослідники.

Анонс обговорення опублікували на сайті форуму, а потім інформацію поширила низка ЗМІ.

"Які зусилля потрібні, щоб підготувати системи охорони здоров’я до численних майбутніх викликів, враховуючи нові попередження ВООЗ про те, що невідома "хвороба X" може призвести до у 20 разів більшої кількості смертей, ніж пандемія коронавірусу?" – йдеться в оригінальному повідомленні.

Загадкова назва "хвороби Х" та цифра "у 20 разів більше смертей" розлетілися десятками заголовків.

Прихильники теорій змов почали поширювати міфи про "штучно створений ковід" чи плани урядів "обмежити свободу" карантинами. Однак усі ці твердження – безпідставні.

Чи треба боятися "хвороби Х"?

Ні. "Хвороба Х" – це умовне позначення майбутніх загроз, до яких готується медицина.

Ця підготовка потрібна для того, аби забезпечити ранню готовність до міждисциплінарних досліджень і розробок у разі виникнення невідомої хвороби, кажуть у ВООЗ.

Аналогічна підготовка дозволила медикам зробити першу вакцину проти нового коронавірусу SARS-CoV-2 менш ніж за рік.

Медики просто готуються до можливих епідемічних ризиків у майбутньому, тому боятися не варто.

Нагадаємо, раніше ми пояснювали, як вберегтися від гепатиту А під час спалаху хвороби.

Читайте також: Віспа мавп: симптоми, шляхи передачі і профілактика

Реклама:

Головне сьогодні