Коли з'явився атеросклероз? Вчені виявили цю недугу ще у стародавніх мумій

Анастасія Мосорко — 31 травня, 09:00
Коли з'явився атеросклероз? Вчені виявили цю недугу ще у стародавніх мумій
Вчені виявили атеросклероз у мумій
bernardojbp/DEPOSITPHOTOS

Науковці з'ясували, що атеросклероз був поширеним протягом тисячоліть. Ознаки недуги вони виявили у стародавніх мумій.

Результати цього дослідження опублікували в European Heart Journal, пише MedicalXpress.

Атеросклероз – це серцево-судинне захворювання, яке виникає, коли артерії закупорюються надлишковими відкладеннями холестерину і жирів.

Комп’ютерна томографія показала, що більше третини (37%) з 237 дорослих мумій, які досліджували вчені, мали ознаки атеросклерозу. Всім їм було понад 4 тисячі років.

Мумії належали до різних культур, зокрема були:

  • стародавніми єгиптянами;

  • древніми перуанцями з низовини;

  • давніми високогірними болівійцями з Анд;

  • мисливцями-збирачами з Алеутських островів XIX століття;

  • інуїтами з Гренландії XVI століття

  • предками пуебло;

  • кочівниками з пустелі Гобі середніх віків.

Науковці зазначають, що такі результати дослідження свідчать про вроджений ризик атеросклерозу у людей. Накопичення бляшок – жирових відкладень в артеріях – часто може призвести до серцевого нападу та інсульту.

"Ми виявили атеросклероз у мумій всіх часових періодів: ще до 2500 року до нашої ери захворювання траплялося як у чоловіків, так і у жінок, як серед еліт, так і серед нееліт у всіх семи досліджуваних культурах.

Це ще раз підтверджує наше попереднє спостереження, що атеросклероз – це не сучасна хвороба, викликана нашим теперішнім способом життя," – каже кардіолог з Інституту серця в Канзас-Сіті Рендалл Томпсон.

"Більшість випадків атеросклерозу в мумій відповідали раннім стадіям серцевих захворювань, які часто виявляють на комп’ютерній томографії у сучасних пацієнтів," – зазначили науковці.

За їхніми словами, сучасні фактори ризику серцево-судинних захворювань, як-от куріння, малорухливий спосіб життя та нездорове харчування, можуть погіршити атеросклероз, який і так є частиною процесу старіння.

"Саме тому так важливо контролювати ті фактори ризику, на які ми можемо впливати", – каже Томпсон.

Раніше ми розповідали, що італійські науковці виявили мікропластик в артеріях людей, які мають атеросклероз, і пов'язали це з ризиками для пацієнтів.

Реклама:

Головне сьогодні