Що насправді трапляється з нашим тілом у польоті, і як цьому зарадити

— 15 травня 2016, 15:00

Під час польотів кожен з нас переживає свій "набір" неприємних відчуттів: кисневе голодування, втрату смаку, головний біль, відчуття роздутості шлунку чи просто втому.

Видання The Telegraph наводить думки лікарів та результати останніх досліджень, які свідчать про тимчасові фізіологічні зміни в організмі на висоті з десяток кілометрів.

У вас у 100 разів більше шансів схопити застуду

Немає нічого дискомфортнішого, ніж сидіти поряд з людиною, яка чхає та кашляє, кілька годин поспіль.

Останні дослідження стверджують, що шансів підхопити застуду у літаку у 100 разів більше, ніж у звичайних умовах.

Небезпечні бактерії живуть до 200 годин на столиках, на руків'ях сидінь,
навіть у водних резервуарах в літаку. Фото danr13/Depositphotos

Лікар Річард Давуд розповідає, що сухе повітря у літаку підвищує вразливість до інфекцій, які передаються повітряно-крапельним шляхом, адже вони процвітають в умовах низької вологості.

Проте варто пам'ятати, що повітря у літаку оновлюється кожні 2-3 хвилини.

За даними служб цивільної авіації США, це частіше, ніж у більшості будинків із кондиціонерами, де провітрювання відбувається щоп’ять чи навіть щодесять хвилин.

Виробники літаків, зокрема, компанія Боїнг, стверджують, що повітря у салоні безпечне для людини через спеціальні фільтри, які видаляють частки вірусів і бактерій.

Стережіться бактерій

Дослідження університету Auburn в Алабамі, проведені у 2014 році, з’ясували, що хвороботворні бактерії можуть жити протягом тижня у салоні літака, особливо у кишенях сидінь, на відкидних столиках, віконних шторках та на руків’ях крісел.

Золотистий стафілокок, який може спричинити захворювання шкіри, пневмонію та ще гірші наслідки, живе до 168 годин. Ехерішіа колі (E. coli), яка викликає захворювання сечостатевої системи, респіраторні захворювання та діарею, може зберігатися до 96 годин.

Резервуари з водою у літаках містять сліди E. Coli та інших небезпечних бактерій, каже нещодавне дослідження.

Обережно, у літаку дуже брудно. Фото IgorVetushko/Depositphotos

У 2010 році розслідування CNN знайшло у літаку шість небезпечних зон, серед яких була й вода, а каву й чай на борту наливають саме з неї, при тому, що температури кипіння не достатньо для знищення бактерії.

Не дивно, що й вбиральні у літаках є небезпечними зонами – там можна підхопити віруси, переконані фахівці Американського центру контролю захворювань.

"Вулканічний" тип зливу води в унітазі посилює ризик того, що бактерії з нього розлітатимуться у різних напрямках.

Кисневе голодування

Тиск у герметичних салонах літаків становить 75% від нормального атмосферного. Нижчий рівень кисню у крові пасажирів може призвести до гіпоксії, яка проявляється як слабкість, запаморочення чи головний біль.

Погіршення здатності відчувати смак і чути

На значній висоті третина смакових рецепторів затерпає, у той час, як сухість і тиск повітря також впливають на вуха, пазухи і відчуття смаку.

Нещодавне дослідження компанії British Airways та the Leatherhead Food Research показало, що низькі температури, сіре освітлення салону та високий рівень стресу теж погіршують відчуття смаку пасажирами.

Аромати з їжі погано відчутні через сухе повітря і тиск. Щоб врахувати ці особливості, British Airways звернула увагу на японський смак "умамі", в якому поєднуються солодке, солоне, кисле та гірке. З 1908 року відомо, що таке поєднання смаків є добре відчутним у помідорах, м’ясі та решті продуктів. Авіакомпанії намагаються додавати більше умамі до їжі.

Зневоднення

Тіло людини втрачає до 1,5 літру води за тригодинний переліт, а низький рівень вологості висушує слизові оболонки носа, роту та горла, тож вони стають беззахисними перед інфекціями.

Не варто пити каву та чай у літаку. Краще бутильовану воду. Фото withGod/Depositphotos

Відчуття роздутості шлунку та проблеми з венами

Перепади тиску спричинюють накопичення газів у тілі, що може спричинити здуття живота, закреп та інші шлунково-кишкові проблеми.

Нерухоме сидіння протягом багатьох годин викликає прилив крові до ніг, збільшуючи ризик тромбозу глибоких вен.

Сонячне випромінювання

Пасажири під час семигодинного польоту з Нью-Йорка до Лондона піддаються майже такій самій дозі випромінювання, як рентген.

У доповіді агентства громадської охорони здоров'я Англії (PHE) йдеться про те, що сонячна буря "швидше за все, може вплинути на пасажирів, якщо вони подорожують повітряними трансокеанськими маршрутами".

Доповідь і термінове дослідження з’явились після того, як аналіз ситуації, профінансований НАСА, припустив, що сонячні шторми можуть викликати душ шкідливого випромінювання, який може спричинити проблеми зі здоров’ям не лише у повітрі, а й пізніше на землі.

Ходіть по салону, коли це можливо. Уникнете затерпання ніг та застою рідин. Фото FLICKR, KLIEFI

5 правил комфортного польоту

1. Уникайте алкоголю

Алкогольні напої сповільнюють метаболізм, тож тілу гірше вдається абсорбувати кисень.

2. Лишайтесь зволоженими

Пийте більше води, уникайте напоїв з кофеїном, які виводять рідини з організму, використовуйте краплі для очей та зволожуйте кремом руки.

Пийте бутильовану воду, щоб уникнути води з резервуарів літака.

3. Ходіть по салону

Прогуляйтесь салоном, коли це можна зробити, та виконайте рекомендовані вправи, щоб уникнути застою рідин у ногах та спітніння їх.

4. Мийте руки

Використовуйте антибактеріальні засоби (серветки, гель) навіть після того, як помили руки.

5. Зменшуйте тиск на пазухи

Жуйте гумку і рухайте щелепами, щоб зменшити тиск на пазухи. Також стануть у нагоді назальні краплі і протизастійні препарати.

Вас також може зацікавити:

Чому ніколи не варто фотографувати свій посадковий талон

Пасажири, не зліть стюардесу: 7 моментів, які дратують екіпаж салону літака

Так було не завжди: чому у літаках округлені вікна

13 секретів авіакомпаній, про які вони не розкажуть нам

Профілактика джетлегу, їжа в літаку та ще 5 лафхаків, які допоможуть легше подорожувати

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні