#SaveWomen: Тисячі жінок у Польщі страйкуватимуть проти обмежень на аборти

— 17 січня 2018, 16:18

Активістки групи Ogólnopolski Strajk Kobiet (Польський жіночий страйк) організували демонтсрації у 50 містах Польщі проти суворих обмежень на аборти у країні.

На початку січня 2018 року польський сейм відхилив пропозиції, спрямовані на пом’якшення суворих обмежень на аборти.

Тож тепер активістки хочуть носити чорне на знак постійного протесту проти порушення своїх репродуктивних прав, йдеться на The Independent.

Організаторки акцій протесту закликають до "феміністичної революції" та поширюють на Facebook пости із хештегом #SaveWomen (#ВрятуйтеЖінок).

Фото protestkobiet.pl

Заплановано, що демонстрації обов'язково відбудуться у Варшаві, Кракові, Ґданську, Щецині та Вроцлаві.

[L]Як відомо, польські депутати демонстрували готовність ще більше посилити законодавство щодо абортів, яке вже і так є одним з найбільш суворих в Європі.

Про заборону абортів у Польщі йшлося ще у вересні 2016 року.

Депутати не підтримали проект повної заборони на аборти і кримінальну відповідальність для тих, хто спричинить смерть ненародженої дитини, проголосувавши за його доопрацювання.

Тоді поляки відреагували на наближення до заборони абортів та кримінальної відповідальності за них "чорним протестом" (#czarnyprotest, #чорнийпротест, #blackprotest).

Вони одяглися в чорне, висловлюючи солідарність із жертвами майбутнього закону, і вийшли на протест під будівлю Польського сейму.

"Чорний протест" переріс в акцію "Чорний понеділок", коли тисячі жінок у Польщі вийшли на протест щодо заборони абортів.

Вони не вийшли на роботу чи навчання, скориставшись відпусткою чи можливістю взяти день на догляд за дитиною.

Після масових протестів влада Польщі відмовилась від повної заборони абортів, однак і пом'якшити суворі заборони теж не погодилася.

63 країни у світі станом на 2017 рік мали законодавство, яке так чи інакше забороняє проводити аборти.

Реклама:

Головне сьогодні