Діти і COVID-19: безсимптомні мають менше вірусу, але все залежить від часу тестування

Софія Кочмар-Тимошенко  — 26 жовтня 2020, 14:10

Діти, які не мають симптомів захворювання, насправді переносять менше вірусу, аніж ті у котрих хвороба проявляється.

Про це йдеться у дослідженні, яке проводилося серед 817 дітей в дев'яти американських та канадських лікарнях. Його результати опубліковано в Journal Clinical Microbiology.

Метою науковців було прослідкувати ризик поширення коронавірусу серед дитячого населення.

Дослідження показало, що в дітей без ознак хвороби, але з позитивним результатом тесту на COVID-19, може бути нижчий рівень вірусу, аніж в інфікованих дітей з симптомами.

Такі результати можуть бути наслідком того, що тестування дітей проводилося на пізніх стадіях хвороби, коли вірусне навантаження впало.

ВІДЕО ДНЯ
Діти, які не мають симптомів захворювання, насправді переносять менше вірусу, аніж ті у котрих хвороба проявляється. Фото: RannyDe Depositphotos

У тих дітей, хто був безсимптомним, але тільки недавно потрапив у лікарню з коронавірусом, рівень вірусу в організмі був вищим.

Дані дослідження також свідчать про те, що у дітей, які часто проходили тестування, середнє вірусне навантаження все одно було нижче в безсимптомних випадках.

Команда дослідників підкреслює, що висновки не остаточні, щоби точно сказати, чи безсимтомні діти мають нижчий рівень вірусу в цілому чи таке падіння пов'язане з тим, як довго триває хвороба в дитини взагалі.

Висновки цього дослідження можуть вплинути на наше розуміння ризиків передачі вірусу серед молодшого покоління, особливо тоді коли йдеться про навчальні заклади.

"Ці результати дають хоч якусь впевненість у безпечності безсимптомних інфікованих дітей, які відвідують школу, зауважує автор дослідження, епідеміолог Ларрі Коциолек із Північно-Західного університету в Іллінойсі.

Питання, які залишились без відповіді, це те, як заходи зі зниження ризиків в дитячих садках, школах і в суспільстві мають вирішальне значення для зниження поширення COVID-19,.

Діти мусять продовжувати носити маски, підтримувати соціальну дистанцію і часто мити руки.

На даному етапі ми не можемо передбачити, які діти можуть бути носіями вірусу в більшій чи меншій мірі, тому що в кожній віковій групі, яку ми тестували, були деякі безсимптомні діти з дуже високим вірусним навантаженням".

Вибірка дослідження 478 дітей із симптомами хвороби і 339 дітей без симптомів у віці від 0 до 17 років, у яких був позитивний результат COVID-19.

Дослідження актуальне для прийняття рішень про перехід на дистанційну форму навчання.

Нагадаємо, очільник Міністерства освіти і науки Сергій Шкарлет у своєму Telegram-каналі заявив, що учні 1-4 класів повернуться до школи після осінніх канікул.

Формат навчання 5-11 класів залежатиме від епідемічної ситуації.

Вас також може зацікавити:

COVID-19 може мати прихований негативний вплив на серце – дослідження

Полоскання ротової порожнини ймовірно може знизити ризик передачі COVID-19. Дослідження

Збудник, який викликає COVID-19, знайшли в спермі хворих. Дослідження

Генетичні фактори можуть впливати на перебіг COVID-19. Дослідження на близнюках

Коронавірусна інфекція COVID-19 має природне походження. Дослідження

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні