Замок хрестоносців у Мальборку

Могутнішої середньовічної фортеці немає у всій Європі. Замок Мальборк примостився над річкою Ногат наче велетенський червоний дракон.

Це шедевр оборонної архітектури і найбільший у світі готичний замковий комплекс. Найбільша цегляна будова, створена людиною.

До 15-річчя запуску віртуальних карт Гугл роздав нагороди – золоті позначки для туристичних місць із найвищим рейтингом за оцінками користувачів.

Польща отримала 16 золотих позначок, по одній у кожному воєводстві.

У Поморському воєводстві золоту відзнаку здобув Замок хрестоносців у Мальборку.

Середньовічний велетень

Золоті відзнаки Гугла заслужило чимало польських замків і палаців. Нічого у тому дивного – Польща вміє дбати про свою культурну спадщину.

Серед туристичних перлин ми вже згадували Королівські Лазенки у Варшаві, Вавель, Палац Замойських у Козлувці, Палац Кшиштопур в Уїзді, Палац Браницьких у Білостоці.

Кожен з цих об’єктів має свою відмінну історію.

Замок у Мальборку ще інший. Мальборський замок більший за саме місто Мальборк, біля якого стоїть!

Вражаючі розміри фортеці найкраще видно з боку річки. Велич, неприступна краса та неабияке лицарське минуле замку заворожують.

"Найбільша цегляна гора на північ від Альп", – казали про Мальборк у середньовіччі.

Зараз замок є музеєм. Комплекс займає територію 210 тис. м2.

Відвідання замку обов’язково з гідом або аудіогідом. Стандартна екскурсія триває чотири години. Хоча навіть чотири години – мало, щоб побачити усе!

Ви прийдете сюди на екскурсію, а потрапите у лабіринт історії. Грубі мури, глибокі оборонні рови, шпилясті дахи.

Три рівні світлиць, казематів, підземель. Вежі, сходи, подвір’я, переходи.

Каплиці, костел, шпиталь, в’язниця. Цвинтар, сад, млин. Багато зброї, обладунків, прикрас. Магістри, лицарі, поєдинки.

Від історій паморочиться в голові – машина часу переносить у далекі світи…

Мандрівка у часі

Палестина…Ще до великих хрестових походів натовпи паломників йшли до Єрусалиму на прощу. Такі далекі подорожі не були безпечними.

Паломникам на шляху були потрібні притулки, лікарні та захист від розбійників. Для допомоги прочанам з’явились духовно-лицарські ордени.

Тевтонський орден Святої Марії об’єднував лицарів німецького походження й спочатку мав опікуватись хворими та пораненими. Та згодом тевтонці стали лютими псами-воїнами.

Помор’я…Звідки хрестоносці взялися у Польщі? Їх появу на польських землях вважають історичною помилкою Конрада Мазовецького.

Великий князь польський запросив тевтонських лицарів на допомогу у приборканні поганських пруських племен на півночі країни.

Тевтонці, утім, не збирались бути слухняним інструментом християнізації.

Усі здобуті терени трактували як власні. І заснували тут найгустішу мережу замків в історії людства.

Будівництво замку у Мальборку Тевтонський орден розпочав у XIII столітті як резиденцію для Великого Магістра. Велетенську фортецю із складними системами захисту зводили десятиліттями.

Замок набув форми потрійної кріпості: Високий Замок (Орден), Середній Замок (власне центр тевтонської держави) і Підзамче – (господарська база).

Марієнбург, як називали його тевтонці, з прибуттям магістра ордену, швидко став центром впливу.

Прославився на увесь континент як одна із двох головних баз хрестових походів на Литву й Жмудь та як місце славних турнірів, які приваблювали лицарів з усієї Європи.

Річ Посполита. Польща довго не могла нічого вдіяти з хрестоносцями. Лише після перемоги під Грюнвальдом резиденція великого магістра зазнала тривалої облоги.

Місто Мальборк було зруйноване, але сам замок захопити так і не вдалося. Зрештою, ніколи і нікому.

Утім, унаслідок частих військових шарпанин, орден таки втратив на силі. 1456 року магістр сплатив замком борг богемським найманцям і переїхав до Кенігсберга.

Чехи перепродали замок за 660 кг золота польському королю Казимиру Ягеллончику. Так Мальборк на понад три століття став резиденцією польських монархів.

Однією з резиденцій – тож переважно стояв порожнім.

Війни фортецю не оминали. Замок зазнав руйнувань і капітулював під час шведського потопу. Як запевняє історія, усього 300 його оборонців могли достойно опиратися семи з половиною тисячам шведів.

Коли поляки знову повернулись у Мальборк, то так святкували, що на радощах спалили дахи над усіма чотирьома крилами Високого замку, накриття на костелі та вежу з годинником.

Пруссія. За І поділу Речі Посполитої Мальборк відійшов прусам. Пруси не мали до цих місць жодного сентименту, тож безжально перетворили замок на військові склади.

Знищили усі готичні склепіння, замурували вікна, попробивали нові бійниці. У Великій трапезній тримали коней. Первинна готична форма замку майже втратилась.

Лише протест у берлінській пресі 1803 року завадив остаточному знищенню мальборського велетня.

Польща. Друга світова війна лишила від замку руїни. Це була найбільша у Європі гора цегли – вже у іншому значенні. З’явилась думка розібрати замок взагалі.

Однак перемогло рішення відновити замок у довоєнному вигляді. Досі на замку йдуть різні реставраційні роботи. Однак червоний велетень чудово виглядає і є об’єктом ЮНЕСКО.

Вражає вже сам перелік об’єктів і виставок, які музей презентує.

Тут, зокрема, відновлені зали, каплиці, трапезна, середньовічна система обігріву, підземелля, виставка бурштину – найбільша у Польщі, експозиція військового спорядження, Королівські палати, Каплиця Великих магістрів, тераси та багато іншого.

Замок залишається відкритим для гостей, навіть коли не працює музей. Можна зайти на територію, ознайомитися із архітектурою. Музей в умовах обмежень пропонує прогулянку просто неба. Екскурсія запланована на годину, з аудіогідом, який входить у вартість вхідного квитка (20 зл.).

Вже багато років замок проводить театралізовані вистави "Світло і звук" та екскурсії замком уночі. Гіди вдягнені у костюми відповідної епохи, гості тримають смолоскипи – справжнє середньовіччя!

У замкових залах часто організовуються концерти та лицарські бенкети в середньовічному стилі.

Традиційно, в останній вікенд липня, через тиждень після інсценізації битви під Грюнвальдом, відбувається "Облога Мальборка".

Це дійство переносить у часи, коли війська короля Ягайла, після перемоги під Танненбергом, намагалися здобути столицю хрестоносців.

Облога-інсценізація триває кілька днів і ночей, а тим часом довкола вирують ярмарки, виставки, лицарські поєдинки. Це незабутнє шоу з неповторною атмосферою.

Відвідання замку:

Замковий Музей у Мальборку докладає зусиль, щоб зробити об’єкт доступним для відвідувачів. Тут є ліфти, належні зручності для людей з обмеженими фізичними можливостями.

Варто пам’ятати про зручне взуття – внутрішні двори замку вимощені бруківкою. Також візьміть теплий одяг, у замку може бути прохолодно.

При музеї є камера зберігання. Оскільки у замок не можна з домашніми тваринами, то і для них є спеціальне місце (при собі потрібно мати дійсний паспорт щеплень).

Автор: Олена Бондаренко

Фото надані Поморською регіональною туристичною організацією

Читайте також:

Музей у Козлувці – розкіш і соцреалізм

У Вроцлав, у Африку!

Кшижтопур – містичні руїни

Копальня Гвідо – на пиво і у лазню!

Торунь – місто пряників

Королівський замок на Вавелі

Пасаж Ружі у Лодзі

Версаль Підляшшя

Королівські Лазенки у Варшаві

Укріпрайон у Міжріччі: вісім годин екстриму

Познань – краса з характером

Головне сьогодні