Королівські Лазенки у Варшаві

"Найщасливіше місце у Варшаві", – кажуть про цю літню королівську резиденцію.

Просторий парк ідеальний для неспішних прогулянок серед прекрасної природи та архітектури.

Тут, у Палаці на Острові, король Станіслав Август Понятовський влаштовував щочетверга свої славні на весь світ учти.

Сьогодні Лазенки – музей-сад, де можна відчути королівський розмах і помилуватися картинами з королівських колекцій.

До 15-річчя запуску віртуальних карт Гугл роздав нагороди – золоті позначки для туристичних місць із найвищим рейтингом за оцінками користувачів.

Польща отримала 16 золотих позначок, по одній у кожному воєводстві.

У Мазовецькому воєводстві золоту відзнаку здобули Королівські Лазенки у Варшаві.

Лазня, перебудована на палац

Майже завжди перше питання при знайомстві з Лазенками – звідки така назва. Інтуїція підказує вірно – назва палацово-садового комплексу походить від лазні у літній королівській резиденції.

Спочатку, у XVII столітті, тут був садовий павільйон з купальнею на замовлення князя Станіслава Любомирського.

Лазня задумувалась не лише як місце для омовіння. Павільйони мали служити для відпочинку, розваг та медитації.

Будівлі, спроєктовані відомим архітектором, майстром пізнього бароко, Тильманом ван Гамереном, були "прикрашені ліпнинами, скульптурами та картинами, і презентувалися вони не просто гарно, а по-королівському".

Filip Kwiatkowski ©Stołeczne Biuro Turystyki

Головну кімнату стилізували під грот. У ньому било джерело, що нав’язувало до часів Стародавньої Греції та Гелікону. Символізувало водобій з-під копит Пегаса довкола якого танцювали музи, надихаючи поетів і художників.

Задум із символікою припав до вподоби королю Станіславу Августу Понятовському, який бачив Лазенки своєю резиденцією. Останній король Польщі захоплювався італійщиною.

Він наказав перебудувати барокові лазні на палац у класичному стилі – його осідок мав бути як Вілла Борґезе, Вілла Альбані чи Вілла Медічі.

І символізувати мрію про ідеальну, сучасну та суверенну державу.

© m.st. Warszawa

У кожній деталі Палацу на Острові багато символізму. Тут у прямому смислі зашифрована політична програма короля. Сам Станіслав Август присутній у постатях Геракла та Аполлона. Король хотів представити себе мудрим і сильним просвітителем.

Щоб краще розуміти королівські ідеї, варто купити квиток до Музею та взяти аудіогіда. В інтер’єрах об’єктів Лазенок практично немає випадкових речей. А наявні є витворами мистецтва і мають приховані смисли, як гід допоможе прояснити.

Королівські Лазенки – це будівлі, павільйони та окремі скульптури у парку. Скульптур, погрудь та пам’ятників – 16.

Найвідоміші – пам’ятники Фредерику Шопену, Яну ІІІ Собеському, Генрику Сенкевичу та скульптура Аврори. Є ще пам’ятні колони, таблиці, камені, артефакти та чотири сонячні годинники.

POT

Історія та історії

Одночасно із розбудовою Палацу на Воді з’являлися нові будівлі та павільйони. З тераси палацу видно Амфітеатр, який своєю архітектурою відсилає до мотивів Геркуланума та Римського Форуму.

Реалізований з розмахом літній театр може вмістити тисячу глядачів.

© m.st. Warszawa

Напівкруглий кам’яний глядацький зал поєднаний зі сценою водним каналом. Актори прибували на човнах і виходили на сцену через ворота зліва.

Урочисте відкриття амфітеатру відбулося 1791 р. балетом "Клеопатра", у сценарії якого були морські бої, і в них справді брали участь човни на воді.

Сьогодні яскраві туристичні гондоли катають каналом туристів.

F. Kwiatkowski © Stołeczne Biuro Turystyki

На східному боці Палацу є чимала прибудова – Великий флігель, де розміщувалися королівські кухні. Сьогодні ця будівля надає свої приміщення під різного роду виставки.

Трохи далі, у східній частині Звіринця, збудували Мислевицький Палац. У ньому вціліли оригінальні картини авторства Яна Богуміла Плерша з італійськими пейзажами та міфологічними сценами.

Після війни палац належав уряду і був презентаційною будівлею, чимось на зразок Маріїнського палацу в Києві.

У Старій оранжереї міститься Королівська скульптурна галерея з колекцією мармурових фігур та гіпсовими копіями найвідоміших постатей античного світу.

Тут же діє Королівський театр, оригінальний придворний театр XVIII століття. За королівських часів у оранжереї зимували цінні екзотичні дерева з саду.

© m.st. Warszawa

Мають Лазенки і свій Білий дім – пам'ятник житлової архітектури XVIII століття, з Королівською галереєю графіки.

Ефектно виглядає Водозбірник, званий ще Резервуаром, який височіє біля Білого дому.

Він демонструє технічні рішення тогочасних інженерів, за допомогою якого наповнювали водою власне королівські лазні та фонтани, і дивує оздобленням: черепами буйволів та рослинними орнаментами.

У Резервуар можна зайти на екскурсію – це прекрасно відновлений світлий об’єкт.

Королівські Лазенки настільки великі, що варто знати кілька правил їх відвідання. Палацово-парковий комплекс лежить на Королівському шляху, приблизно за 3,5 км від Королівського замку. Має три входи.

Західна брама у парк – біля Бельведера, звідси найближче до пам'ятника Шопену; Північна – запрошує з вулиці Мисливецької, а Південна брама – від вулиці Гагаріна.

Парк відкритий для прогулянок щодня з 6.00 до 20.00. Вхід безкоштовний. До парку не можна на велосипедах, роликах і скейтах.

Палац на Острові, Стару оранжерею, Музей полювання та верхової їзди можна відвідати за одним квитком. Квиток купується в оранжереї. Ціна (з аудіогідом) – 33 злотих. Вхід до об’єктів до 15-00.

П’ятниця – день безкоштовного відвідування музеїв, бронювання не потрібне.

© m.st. Warszawa

Найчарівніший варшавський парк

Не кожен, хто відвідує Лазенки обов’язково йде в музеї. Бо Лазенки – це не лише архітектура та королівські колекції. Часто люди приходять сюди, щоб просто насолодитися природою.

З весни і до пізньої осені парк буяє квітами. До людей без остраху наближаються білки, підпливають качки та лебеді.

У Лазенках чотири тематичні сади: Королівський, Романтичний, Модерністський та Китайський. Вони усі різні стилістично й настроєво і походять з різних століть.

© m.st. Warszawa

Така кількість зелені посеред сучасного міста вражає. Лазенки прилягають до ботанічного саду та двох менших парків і простягаються аж до Королівського замку, створюючи унікальну зелену оазу у столичному місті.

Якщо потрапите у Варшаву улітку, обов’язково відвідайте один із шопенівських концертів.

Концерти просто неба проходять щонеділі, з травня до вересня, о 12 та 16 годинах, біля пам’ятника відомому композитору. Приємно сісти просто на траві та насолоджуватися музикою.

POT

У Королівські Лазенки можна ходити з нагоди і без, як у музей зі сталими та тимчасовими виставками архітектури, поезії, живопису, музики та природи.

Розкішна резиденція останнього короля Польщі для жителів Варшави є улюбленим місцем релаксу, а для туристів – місцем, яке треба конче побачити.

Станіслав Август Понятовський, безсумнівно, знався на мистецтві (недарма його називали філософом у короні), прагнув перетворити Річ Посполиту на "місце ідеальне" і в Лазенках йому вдалося символічно втілити свої мрії.

Filip Kwiatkowski © Stołeczne Biuro Turystyki

Автор: Олена Бондаренко

Фото надані Столичним офісом туризму Варшави

Читайте також:

Музей у Козлувці – розкіш і соцреалізм

У Вроцлав, у Африку!

Кшижтопур – містичні руїни

Копальня Гвідо – на пиво і у лазню!

Торунь – місто пряників

Королівський замок на Вавелі

Пасаж Ружі у Лодзі

Версаль Підляшшя

Замок хрестоносців у Мальборку

Укріпрайон у Міжріччі: вісім годин екстриму

Познань – краса з характером

Головне сьогодні