У Вроцлав, у Африку!

У Вроцлав, у Африку!

Усе по-справжньому: Червоне море, джунглі Конго, Мозамбіцька протока, Берег скелетів. І зовсім недалеко – у польському Вроцлаві.

Вроцлавський Африкарій – унікальний об'єкт, який представляє фауну та флору Чорного континенту.

В чому унікальний? Давайте глянемо.

Щиро кажучи, я не дуже люблю зоопарки, тому збиралась у Вроцлав з певною недовірою.

До 15-річчя запуску віртуальних карт Гугл роздав нагороди – золоті позначки для туристичних місць із найвищим рейтингом за оцінками користувачів.

Польща отримала 16 золотих позначок, по одній у кожному воєводстві.

У Нижньосілезькому воєводстві золоту відзнаку здобув Африкарій у зоопарку Вроцлава.

Звідки беруться тварини в зоопарку

Перш, ніж зайти у Африкарій, вирішую походити зоопарком узагалі. Десь у мені муляє стереотип, що зоопарки – зло, і шанувальники природи повинні їх оминати.

На щастя, швидко натрапляю на доречну інформацію: сучасні зоопарки не беруть тварин з природи. Тварин не виловлюють з їх природного середовища і не скуповують. У зоо потрапляють тварини, врятовані з рук торгашів і браконьєрів.

"Привіт, мене звати, Ріес, - читаю біля просторого вольєру макак. - Малим я жив у Марокко. Там мене піймали люди і вивезли у Бельгію.

Коли я підріс і став сильним, мене почали бояться й викинули на вулицю.

На щастя, мені помогли потрапити у цей вольєр - і я знову маю мавпячу родину". Поруч описано ще вісім подібних історій.

Тварини, які були поневолені, потім не здатні повернутися до життя у природному середовищі. Зоопарки дають їм шанс вижити в умовах, максимально наближених до натуральних.

Ще більшою гордістю людини є створити для тварин такі умови, у яких види, що на межі зникнення, починають розмножуватись. Вроцлавський зоопарк пишається своїми суматранськими тиграми – у травні цього року тигриця Нурі народила маля.

Цей надзвичайно рідкісний підвид тигрів занесений у Червону книгу як вимираючий. У світі залишилось лише кілька сотень особин. Тож можна уявити радість науковців вроцлавського зоо.

До речі, Нурі також народжена у зоопарку (у Честері), як і її батьки. У зоопарки тигри найчастіше потрапляють із цирків.

Приємно спостерігати за цим грайливим тигрячим сімейством і розуміти, що вони – у безпеці.

Розмноження рідкісних видів тварин дає ученим змогу не тільки краще пізнавати дику фауну, а й можливість у майбутньому повертати звірів у природу. За останній рік у вроцлавському зоопарку народилося 50 малят.

Вроцлавський зоопарк входить у Світову асоціацію зоопарків та акваріумів (WAZA) та у Європейську асоціацію зоопарків та акваріумів (EAZA) і бере активну участь у програмах протидії торгівлі тиграми.

А також застерігає туристів не вестися на різні розважальні шоу за участю тигрів і не купувати ліки, в яких використовують частини тіла цих тварин.

Вроцлавський зоопарк урятував та прихистив багато видів тварин, яким загрожує зникнення.

Можна критично ставитися до утримання тварин у неволі. Спеціалісти кажуть, що нема зоопарку, який не можна було б не покращити.

Але добрі зоопарки дуже стараються: вигадують для звірів розваги, щоб зберегти їх інстинкти, добирають збалансоване меню, не дають захворіти психіці у неволі. Вроцлавський зоопарк належить до найкращих.

Найстарший у Польщі, третій у світі за кількістю тварин, п’ятий у світі – за відвідуваністю. І це точно не тільки споглядання за незвичайними тваринами і розвага. А велика наукова і просвітницька робота.

Чим більше я дізнавалась про програми вроцлавського зоопарку, тим дужче мене проймала повага до його працівників.

Африка + акваріум – неповторна концепція

Це була смілива ідея Радослава Ратайчака, директора вроцлавського зоо і науковця. Спочатку його вважали фантастом.

Яка Африка у Вроцлаві! Але вже п’ять років, як Африкарій успішно існує і б’є рекорди відвідуваності.

На практиці це п'ять екосистем, п'ять африканських регіонів площею майже 1000 м2 під гаслом "Животворні води Африки".

У Африкарії живуть риби і тварини Чорного континенту, існування яких пов’язане з водою. Унікальний замисел у світовому масштабі.

Чорна брила приміщення Африкарію з водою біля входу впадає у око практично з кожного кутка зоопарку. Тут, як то у Африці, за кожної погоди тепло.

Можна залишити верхній одяг у гардеробі і піти у напрямку Червоного моря.

Червоне море

Мерехтить казковими золотистими рибками, приваблює кольоровими рифами та пляжем, де мешкають черепахи. Акваріуми такі великі, що одразу занурюєшся у дивовижну атмосферу.

Східна Африка

Тут можна зустріти бегемотів, мурахоїдів, піщаних цуценят-гольців та ендемічних риб з озер Великої рифтової долини – Малаві та Танганьїки.

Мозамбіцька протока

У цій частині Африки відвідувачі застряють найдовше. Мозамбіцька протока – прозорий 18-метровий тунель з акулами, скатами, різними дивацькими рибами та велетенською зеленою черепахою.

Черепаха тут – найбільший хижак. Цікавиться людьми не менше, ніж вони нею, вміє несподівано виринути нізвідки й загрозливо пропливти над головою.

Наступним за маршрутом подорожі є Берег скелетів. Ця частина узбережжя Намібії біля кордону з Анголою представлена африканськими вухатими тюленями та африканськими пінгвінами.

Зроблена так, що за тваринами можна спостерігати під водою, і знадвору – над водою. Є тут і акваріуми з медузами, муренами та наїжаченими рибами-крилатками.

Джунглі Конго

У джунглях, що оточують річку Конго, водяться крокодили та ламантини – незвичайні рослиноїдні ссавці, яких давні моряки сприймали за русалок.

Африканські ламантини через браконьєрство практично вимерли. Тому вроцлавський Африкарій тішиться, що 2018 і 2019 року у ньому народились дві самки, а 2020-го – самець ламантина.

Ця частина Африкарію цікава тим, що на спільному просторі живуть риби, ссавці, птахи – статечні водоплаваючі та ті, крикливо-яскраві, на квітучих деревах.

Не нудні цифри:

Приміщення Африкарію має 160 м завдовжки і понад 50 у ширину.

У 19 басейнах і акваріумах Африкарію міститься 15 млн літрів води. Маса води дорівнює вазі ста китів або 3 000 слонів. Басейн для пінгвінів є найбільшим на світі – має площу 2 460 м 3.

Щоб засолити Червоне море використали 140 тонн солі; тут живе понад 4 000 риб поміж 1 200 штучними кораловими рифами.

Температура у джунглях Конго утримується на рівні 28 градусів з вологістю 60%.

У частині Східної Африки є два понад 8-метрові водоспади. Вроцлавському зоопарку 155 років. Комплекс займає 33 га. За кількістю звірів це найбільший зоопарк у Польщі.

Перша тварина народилася у вроцлавському зоопарку 1897 року. Це був малайський тапір, уперше народжений у зоо за всю їх історію у світі.

Огляд зоопарку займає 5-6 годин.

Гуляти зоопарком – суцільне задоволення.

Автор: Олена Бондаренко

Фото надані Зоопарком у Вроцлаві

Читайте також:

Музей у Козлувці – розкіш і соцреалізм

Кшижтопур – містичні руїни

Копальня Гвідо – на пиво і у лазню!

Торунь – місто пряників

Королівський замок на Вавелі

Пасаж Ружі у Лодзі

Версаль Підляшшя

Королівські Лазенки у Варшаві

Замок хрестоносців у Мальборку

Укріпрайон у Міжріччі: вісім годин екстриму

Познань – краса з характером

Головне сьогодні