Науковці заявляють про утиски з боку міністра освіти Шкарлета

Катерина Хорощак — 16 лютого 2021, 17:09

Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет за допомогою адвоката вимагає видалити публікації, у яких науковці дослідили його роботи та його колишніх університетських колег на наявність плагіату.

Йдеться про матеріали сайту "Помилки та фальсифікації в наукових дослідженнях", де були опубліковані розслідування.

Причина вимоги у тому, що "публікації на сайті містять розголошення (поширення) персональних даних Шкарлета Сергія Миколайовича та фото, на яких він зображений".

Це стверджує представник Шкарлета, адвокат Олександр Радченко у листі, який є в розпорядженні "Української правди. Життя".

Щоб збільшити, натисніть на зображення

Щоб збільшити, натисніть на зображення

В коментарі "Українській правді. Життя" науковці запевняють, що жодних порушень у публікаціях не було, а вся використана інформація – публічна.

У зв’язку з цим вчені виступили із заявою, в якій стверджують про утиски свободи слова та хочуть звернути увагу керівництва держави на проблему академічної недоброчесності.

"Особливе обурення науковців викликали останні дії з боку осіб, яких викрили у плагіаті – вони вимагають видалити всю інформацію про їхні вчинки.

І це роблять не тільки співробітники ЧНТУ, але й керівник патронатної служби МОН Сергій Захарін та міністр освіти і науки Сергій Шкарлет через свого адвоката.

І це вже дуже серйозно, бо відображає ставлення до академічної доброчесності не тільки окремих осіб, а й керівництва МОН", – зазначає одна із підписантів заяви, доктор медичних наук, член-кореспондент НАМН України Світлана Арбузова.

Серед підписантів – доктори та кандидати наук, професори, академіки і члени-кореспонденти Національної академії наук та Національної академії медичних наук України.

Всього заяву підписали 42 науковці.

Щоб збільшити, натисніть на зображення

"Українська правда. Життя" звернулася за поясненням щодо правомірності вимоги про видалення публікацій з аналізом плагіату Шкарлета до юриста та чекає відповіді.

Нагадаємо, Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти офіційно підтвердило наявність плагіату в 4 роботах Сергія Шкарлета

Зокрема, науковці, які зробили аналіз статті для докторської дисертації міністра освіти Сергія Шкарлета, виявили, що збіги з працями інших науковців становлять 87,4%.

Публікуємо повний текст заяви академічної спільноти:

Щоб збільшити, натисніть на зображення

Вас також може зацікавити:

Активістка, яка займається викриттям плагіату, заявила про погрози та переслідування

Членів комісії, яка заперечила плагіат у Шкарлета, упіймали на плагіаті

Що робити, якщо хочеться (чи наказали) заперечити звинувачення в академічному плагіаті

Міністерство освіти і науки Шкарлета: спадок від попередньої команди та перспективи. Інтерв'ю з ексзаступником МОН Єгором Стадним

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Також ми ведемо корисний телеграм-канал "Мамо, я у шапці!".

Реклама:

Головне сьогодні