Чим поласувати на зимові свята? 4 рецепти солодощів
Смаколики, какао і новорічні фільми – що ще потрібно для святкової атмосфери?
Імбирне печиво, декороване брауні та інші солодощі можуть стати хорошим доповненням до святкового столу.
Ми зібрали 4 прості рецепти солодощів від BBC Good Food.
Імбирне печиво
Фото: jeka2009/Depositphotos |
Інгредієнти:
- 100 г підсоленого вершкового масла;
- 3 столові ложки цукрового сиропу;
- 100 г коричневого цукру;
- ½ чайної ложки харчової соди;
- 1 столова ложка меленого імбиру;
- 1 чайна ложка меленої кориці;
- 225 г звичайного борошна;
- 50 г цукрової пудри.
Як приготувати
Нагрійте масло, сироп і цукор разом у невеликій сковороді, періодично помішуючи, поки інгредієнти не розчиняться. Поставте трохи охолонути.
Змішайте соду, імбир, корицю і борошно у великій мисці. Влийте суміш з маслом і сиропом та перемішайте, а потім замісіть тісто.
Покладіть тісто на лист пергаменту, сформуйте прямокутник, а зверху покладіть ще один лист пергаменту. Розкачайте тісто товщиною 0,5 см. Перекладіть тісто на деко, а потім поставте в холодильник на 1 годину.
Розігрійте духовку до 170-190°C і застеліть деко додатковим пергаментом для випікання. Дістаньте тісто з холодильника і виріжте печиво за допомогою формочок.
У цьому рецепті використовують форми-зірочки, але можна вибрати будь-які інші. Розкладіть сире печиво на деко і випікайте 10-12 хв. Залиште на деку до повного охолодження.
Тим часом змішайте цукрову пудру з 1-2 столовими ложками води, щоб консистенція була густою. Охолоджене печиво прикрасьте глазур’ю за допомогою кондитерського мішка з тонкою насадкою.
Фруктовий пиріг
Фото: Anna Wlodarczyk: Pexels |
Інгредієнти:
- 125 г вершкового масла, нарізаного кубиками;
- 225 мл води;
- 175 г коричневого цукру;
- 200 г родзинок;
- 200 г сушеного кишмиша;
- 100 г смородини;
- 50 г цитрусової цедри;
- 225 г борошна з дріжджами (самопідйомного борошна);
- 1,5 чайної ложки суміші спецій для випічки;
- ½ чайної ложки харчової соди;
- 2 збитих яйця.
Як приготувати
Розігрійте духовку до 140-160°C. Змастіть форму маслом і застеліть її пергаментом.
У великій каструлі розтопіть цукор, масло і воду.
Коли масло розтопиться, додайте родзинки, смородину і цедру. Доведіть до кипіння і, періодично помішуючи, варіть приблизно 10-15 хвилин. Зніміть фруктову суміш з вогню і дайте їй охолонути до кімнатної температури.
Насипте борошно, спеції, соду і дрібку солі у велику миску. Додайте фруктову суміш, яйця і перемішайте.
Випікайте 45-55 хвилин, поки пиріг не стане темно-коричневим. Залиште у формі на 10 хвилин, а потім перекладіть на решітку до повного охолодження.
Наріжте скибочками для подачі.
Різдвяне брауні
Фото: Jhon Marquez: Pexels |
Інгредієнти:
- 200 г вершкового масла, нарізаного кубиками;
- 100 г подрібненого темного шоколаду;
- 100 г подрібненого молочного шоколаду;
- 3 великих яйця;
- 300 г коричневого цукру (можна використати будь-який інший);
- 100 г звичайного борошна;
- 50 г какао-порошку;
- ½ чайної ложки суміші спецій для випічки.
Для декору:
- 9 гілочок розмарину;
- 9 вишень у глазурі;
- 1 яєчний білок;
- 2 столові ложки цукрової пудри;
- 4 подрібнених шматочки печива амаретті;
- 9 шоколадних трюфелів;
- їстівний спрей із золотим блиском;
- 1-2 чайні ложки цукрової пудри.
Також можна використати будь-які інші прикраси.
Як приготувати
Форму для брауні розміром 20х20 см змастіть маслом і застеліть пергаментом. Розігрійте духовку до 160°C-180°C.
Покладіть вершкове масло та обидва види шоколаду в термостійку миску і розтопіть в мікрохвильовій печі або на водяній бані.
Залиште шоколадно-масляну суміш трохи охолонути, поки збиваєте яйця та цукрову пудру у великій мисці за допомогою міксера.
Коли суміш стане "пухнастою", змішайте її з розтопленим шоколадом. Додайте борошно, какао-порошок і спеції, а потім вилийте у форму. Розрівняйте суміш лопаткою і випікайте 20-25 хв.
Дайте брауні повністю охолонути у формі, а потім поставте в холодильник до застигання.
Поки брауні охолоджується, змастіть гілочки розмарину і вишню яєчним білком, промокніть серветкою, а потім помістіть в цукрову пудру. Залиште висохнути.
Покладіть шоколадні трюфелі на пергамент або фольгу, а потім збризніть їстівним золотим спреєм.
Посипте охолоджений брауні цукровою пудрою і шматочками печива амаретті.
Викладіть на пиріг гілочки розмарину і вишневий або золотий трюфель. Додайте гудзики, срібні кульки або інший декор.
Апельсиновий мармелад з кардамоном
Фото: ROMAN ODINTSOV: Pexels |
Інгредієнти:
- 8 апельсинів (приблизно 1,2 кг);
- 10 стручків кардамону з насінням;
- 1 стручок ванілі, розколотий;
- сік 1 лимона;
- 850 г цукру для консервування.
Як приготувати
Очистіть і дрібно наріжте 7 апельсинів, видаливши кісточки. Залиште шкірку з 3 штук і дрібно наріжте тонкими смужками.
Апельсин, що залишився, розріжте навпіл, очистіть від шкірки і дрібно наріжте. Додайте його в каструлю з насінням кардамону і 400 мл води. Згодом туди ж висипте і стручок ванілі та насіння з нього.
Варіть 10 хвилин, поки шкірка не розм’якне, а потім додайте лимонний сік і цукор. Як тільки цукор розчиниться, варіть суміш на повільному вогні 30-35 хв, помішуючи.
Збільште вогонь і готуйте суміш до застигання близько 10-15 хв (температура кипіння варення 105°С). Якщо у вас немає кулінарного термометра, спробуйте "тест на зморшки" – викладіть трохи мармеладу на холодне блюдце і залиште на хвилину. Якщо він зморщується, коли ви його торкаєтеся, і має тонку плівку зверху – він готовий.
Розлийте мармелад по стерилізованих банках, закрийте і зберігайте до року або подавайте на стіл.
Вас також може зацікавити:
Що приготувати на свята? Альтернативні рецепти до новорічного столу
Замість шпротів і канапе: 4 рецепти закусок до святкового столу
Хочете дізнатися більше здоров'я та здоровий спосіб життя? Долучайтеся до групи Мамо, я у шапці! у Telegram та Facebook.