Королівські та імператорські: полярники розповіли цікаві факти про пінгвінів з Антарктики. ФОТО

Олена Барсукова — 25 квітня 2023, 15:36

25 квітня відзначають Всесвітній день пінгвінів, тож українські полярники вкотре поділилися цікавими фактами про цих птахів.

В районі станції "Академік Вернадський" проживають 3 види пінгвінів: субантарктичні, антарктичні та Аделі.

Однак загалом в Антарктиці мешкає 5 видів пінгвінів, розповідають у Національному антарктичному науковому центрі.

"Що ж це за кілегруді, яким не до вподоби околиці "Вернадського"? Йдеться про імператорських та королівських пінгвінів. Зустріти їхніх представників на нашому острові – велика рідкість, а отже – велике свято для українських полярників", – кажуть дослідники.

Наприклад, торік біологи минулої команди, 27-ї УАЕ, за весь рік не зафіксували жодного заходу цих пінгвінів.

ВІДЕО ДНЯ

А от до 24-ї УАЕ одночасно завітали і королівський, і імператорський пінгвіни.

Фотографії: Оксана Савенко, Ігор Дикий, Андрій Зотов

"Це – унікальне явище, адже згадані види надають перевагу зовсім різному "температурному режиму". Імператорські – холодолюбні, вони з усіх заходять найдалі на Південь й розмножуються на материку (найближча колонія – за понад 300 км від нас)", – діляться полярники.

А королівські – навпаки теплолюби, і мешкають на Субантарктичних островах (найближча колонія – близько 2 тис. км).

Читайте також: Полярники показали, яких птахів можна побачити біля станції Вернадського. ФОТО

Цікаві факти про "невернадських" пінгвінів

Імператорські пінгвіни – найбільші пінгвіни на планеті серед нинішніх 18 видів. Їхній зріст може сягати 120 см, а вага – 50 кг. За їжею (це риба, криль, молюски) можуть пірнати на глибину близько пів кілометра.

Імператорський пінгвін

Імператорські пінгвіни – це єдиний вид птахів, що розмножується антарктичною зимою, та ще й у глибині континенту – гніздова колонія може розміщуватися за 100 км від берега.

Самка зносить 1 яйце і передає його для висиджування самцю, а сама йде майже на 2 місяці харчуватися в океан.

"У цей час татко вигріває яйце на лапах, прикриваючи зверху спеціальною складкою шкіри. До вилуплення малюка матуся зазвичай повертається з запасом їжі для нього, і тоді вже батько вирушає на полювання в океан", – кажуть полярники.

Нині відомо про 66 колоній імператорських пінгвінів в Антарктиді. Останню вчені помітили в грудні 2022-го завдяки знімкам з космосу, на яких послід птахів дуже яскраво пофарбував кригу.

Королівські другі за розмірами пінгвіни: їхній зріст – близько метра, а вага – до 18 кг. Також вважаються найяскравішими пінгвінами через помаранчеве забарвлення на щоках, шиї та дзьобі.

Як і імператорські пінгвіни, вони не будують гнізд з камінців, а висиджують яйце на лапах, прикриваючи шкірою. Це по черзі роблять самець і самка. Теж відкладають 1 яйце.

Королівський пінгвін

У королівських пінгвінів дуже довгий цикл розмноження: від кладки яєць до оперення пташенят проходить 14-16 місяців. Весь цей час батьки піклуються про потомство, тому наступну кладку зазвичай роблять пізніше.

"Малюки з такої "пізньої" кладки мають мало шансів на виживання, тому часто "продовження роду" в королівських пінгвінів буває вдалим не щороку.

До речі, чому це ми вирішили вам про це розповісти? А тому що сьогодні у світі відзначають день пінгвінів! Тепер ви знаєте ще трошки більше про цих чудових створінь", – додають полярники.

Нагадаємо, раніше полярники показали момент народження пташеняти.

Читайте також: Полярники на Вернадському показали підростаючих пінгвінят. ФОТО

Реклама:

Головне сьогодні