Де я, ким є і що маю? Чи існує криза середнього віку та як з нею впоратися

Де я, ким є і що маю?  Чи існує криза середнього віку та як з нею впоратися

Невпевненість, дратівливість, згадки про минуле та навʼязливі думки про майбутнє можуть бути ознаками особливого періоду, що, в більшості, проявляється в середньому віці.

Він асоціюється зі категоричними змінами іміджу, радикальними рішеннями та негативними відчуттями.

Та чи існує криза середнього віку? Що це за період? І як з ним впоратися?

"УП.Життя" поспілкувалися з лікарем психіатром Софією Влох та звернулися до видань Рsychology Тoday та Healthline щоб розібратися в цій темі.

Чи існує криза середнього віку і що це таке

Важливо зазначити, що криза середнього віку не є психічним розладом та не має клінічних симптомів. За словами психологині Софії Волох, це, швидше, певний період життя, який супроводжується змінами, роздумами та рефлексією.

Під час цього періоду люди починають більше аналізувати власне життя: на якому етапі знаходяться, чого змогли досягти, що уже мають. Водночас відбувається порівняння теперішнього життя з тим, що було раніше, а також оцінювання того, що може трапитися.

У середньому віці також відбуваються зміни в організмі та тілі: починається процес старіння, тіло стає менш витривалим та пружним, може не виправдовувати наших очікувань. Це також може посилити кризу.

"Будь-які зміни супроводжують певними відчуттями. Якщо вони відбуваються в нашому тілі, соціумі, це може впливати на те, як ми почуваємося", – додає психіатриня.

Криза середнього віку – це не діагноз, а важкий період в житті людини середніх років. mymentalhealth/Depositphotos

Крім того, починаючи приблизно з 40 років, і чоловіки, і жінки виявляють, що їхні основні ролі у стосунках змінюються: батьки старіють і потребують догляду, а діти виросли і вже не потребують такої допомоги.

"Криза середнього віку визначається як період або фаза життєвого переходу, коли людина починає ставити під сумнів те, чого вона досягла чи навпаки, і чи ці речі дають відчуття задоволення і сенсу", – наголошує доктор психології, клінічний психолог Майкл Г. Веттер".

Ознаки та прояви кризи середнього віку

У кожної людини криза проходить індивідуально. Хтось може чутися розгубленим та невпевненим, а для когось цей період може видатися можливістю проаналізувати своє життя та змінитися на краще.

"Загалом криза може мати певну кількість симптомів, які можуть змінюватися в залежності від людини, але це не є діагностичним критерієм певного психічного розладу, тому конкретні симптоми не є визначеними. Різна література дає різну симптоматику", – наголошує Софія Влох.

Період "кризи" може супроводжуватися:

  • підвищенням тривоги,
  • емоційними коливаннями,
  • зниженням настрою,
  • відчуттям роздратування,
  • емоційної лабільності,
  • втомлюваністю,
  • порушенням сну чи апетиту.

Тому варто спостерігати за своїми відчуттями. Якщо ви певний період часу відчуваєте негативні емоції, дратівливість, пригнічений настрій через рефлексію чи певні зміни – це схоже на кризу середнього віку і варто звернутися за допомогою до психолога.

Читайте також: Як зрозуміти, що час йти до психолога. 4 конкретні ситуації

Криза у чоловіків vs криза у жінок

Експертка запевняє, що немає різниці у відчуттях, які можуть виникати під час кризового періоду, у чоловіків та жінок. Проте внаслідок кризи у людей може змінюватися звична поведінка, і ці прояви інколи можуть мати первні відмінності.

"Жінки можуть проходити кризу середнього віку трохи мʼякше, з менш радикальними змінами у поведінці, як у чоловіків. Наприклад, чоловік купує кабріолет і вмикає голосно музику, а в жінки фокус може бути зосереджений на тілі і догляді за собою", – ділиться експертка.

Тому порівнювати кризу середнього віку у чоловіків та жінок не варто. Вони цей етап проходять однаково, різких відмінностей немає.

Скільки триває криза середнього віку

Протягом життя людина стикається з багатьма кризами (трьох, пʼяти, семи років), що повʼязані саме зі змінами у певному віці.

За даними Американської психологічної асоціації, середній вік може тривати у межах від 35 до 60 років. У цей період людину, ймовірно, може "наздогнати" криза середнього віку.

"Розуміємо, що є певні вікові межі, де ми гостріше реагуємо на зовнішні та внутрішні зміни. До прикладу, в середньому віці може відбутися переїзд дітей від батьків, зміна роботи (підвищення чи скорочення), зміна сімейного статусу. Або навпаки: в людини все настільки стало в житті , що вона починає частіше задумуватися: а що далі?", – розповідає Софія Влох.

Триває криза середнього віку у кожної людини по-різному. elena_kalinicheva/Depositphotos

Тривалість кризи середнього віку може різнитися, залежно від особливостей конкретної людини. Важливо врахувати, що в період середнього віку відбуваються й певні зміни в організмі людини: тіло стає слабшим

"Для когось це пів року чи рік, для іншого це довший етап. Тому ми не можемо розділити цю кризу на певні етапи", – каже Влох.

Важливо розуміти, що криза переважно повʼязана зі змінами: психологічними та гормональними, або ж їхньою відсутністю. Тіло людини може ставати більш слабким, а шкіра – не такою пружною. Це може наштовхувати на думки про старіння, аналіз (не)зробленого за життя. Крім того, люди середнього віку, як правило, влаштовуються у своїй кар'єрі і можуть усвідомити, що не досягли того, чого хотіли.

Те, як людина це сприйматиме, й буде визначати її стан: можна бачити в цьому періоді можливості для росту, а можна – депресію та тотальне знесилення, оскільки змінювати життя стає з віком важче.

За словами психіатра, зміни потрібно сприймати з цікавістю та новизною. Це не завжди приємно, але й не є тягарем, щоб пригнічуватися чи впадати в апатію.

Криза переважно повʼязана зі змінами: психологічними та гормональними, або ж їхньою відсутністю. Alexcardo/Depositphotos

Від того, як ми сприймаємо зміни у житті та як ставимося до нових чи втрачених можливостей, залежить, скільки триватиме криза і як буде проходити, додає експертка.

Все працює в синергії: з яким темпераментом людина народилася, в яке середовище потрапила і яких навичок в цьому середовищі набула – те і визначає, як вона проживе кризу середнього віку.

Тобто якщо ви з дитинства гнучкі до змін, за життя набули досвіду, як поратися з труднощами і переживати важкі періоди, то вам буде легше пройти кризу, якщо вона вас наздожене.

Як впоратися з кризою середнього віку

"Криза середнього віку, яка не супроводжується певними психічними розладами та не має таких симптомів, не потребує специфіковано лікування", – наголошує спеціалістка.

Що робити, якщо ви помітили в себе ознаки кризи:

  • Турбуйтеся про себе

Це можуть бути приємні і корисні активності, розмови про те, що хвилює, зустрічі з друзями чи близькими.

Наприклад, змінити спосіб життя, додати фізичну активність, дотримуватися здорового харчування, достатньо відпочивати і спати.

На психічне здоровʼя добре впливають прогулянки на свіжому повітрі. Спробуйте виділити час щодня для годинної прогулянки на вулиці з аудіокнигою та хорошою музикою.

  • Змініть думки та ставлення

Якщо мислення узагальнене, песимістичне, радикальне і ви пригадуєте колишній негативний досвід, це може пригнічувати загальний настрій та наводити на негативні думки. Спробуйте пригадати позитивні зміни, які відбулися уже у вашому житті.

Середній вік може бути цікавим і приносити користь. До середини життя більшість невпевненості молодості зникає, зʼявляється більше впевненості в тому, хто ви є і що ви цінуєте.

Хоча у вас може бути менше стосунків, але ті, що є, стають глибшими і змістовнішими.

  • Аналізуйте

Часто криза середнього віку супроводжується й саморефлексією, оскільки людина вже прожила велику частину життя. Ось кілька запитань, які допоможуть більше розкрити власні думки в цей період:

  • Якби те, що про вас думають інші, не було проблемою, чим би ви дійсно хотіли займатися на цьому етапі свого життя?
  • Хто у вашому житті або в ширшій спільноті пройшов цей етап натхненно?
  • Як ви ставитеся до старіння? Чи приймаєте ви своє тіло таким, яким воно є зараз?
  • Які можливості цей етап життя відкриває для вас особисто та професійно?

Саморефлексія в середньому віці – це більше, ніж відповіді на кілька запитань. Вона вимагає глибоких роздумів, допитливості, порад і узгоджених дій. Середній вік запрошує вас зустрітися зі своїм життям віч-на-віч і вшанувати людину, якою ви відчайдушно прагнете стати чи вже стали. Цей час у вашому житті – між вами і вами, а не вашими батьками, дітьми, партнером або друзями.

  • Зосередьтеся на собі

Експерти з психічного здоров'я сходяться на думці, що зосередження на собі в цей період дуже важливе. Виділіть час на те, щоб запитати себе, чого ви хочете і що ви відчуваєте. Це може стати першим кроком до того, щоб зрозуміти, чи потрібно щось змінювати.

Тож, перш ніж робити щось інше, знайдіть трохи часу, щоб подумати про те, як у вас йшли справи протягом останніх кількох років.

  • Вивчайте щось нове

Вивчення чогось нового може тримати ваш розум активним, давати вам нове захоплення, дарувати почуття гордості та досягнення.

Тому якщо люди у середньому віці прагнуть різко змінити професію чи оновити імідж – це нормально. Робити імпульсивних рішень не варто, але й стримувати себе не потрібно. Якщо нове авто, гаджет чи заняття може допомогти вам у цьому емоційному періоді – дійте!

  • Відновіть зв'язок з рідними для вас людьми

Терапевти та дослідники доводять, що соціальні зв'язки є важливими для психічного здоров'я.

Наявність людей, з якими можна розділити хороші моменти і свята, людей, яким можна зателефонувати, щоб виговоритися, і людей, на яких можна розраховувати у важкі часи, може мати величезне значення для вашого емоційного здоровʼя.

  • Знайдіть час для особистого життя

Нерідко труднощі у шлюбі пов'язані з середнім віком: розлучення або просто зникнення романтичних і сексуальних почуттів.

Побутує думка, що у середньому віці можуть зʼявлятися тимчасові інтрижки. Та якщо шлюб дав тріщину, варто поговорити з партнером, спробувати разом щось нове, сходити на побачення, як у перші роки стосунків, а не шукати втіхи на стороні.

Середній вік – чудовий час для того, щоб змінити те, що, можливо, трохи застопорилося у вашому житті. Незалежно від того, це стосунки чи здоров'я, ви можете взяти ситуацію під свій контроль і здійснити позитивні зміни.

Загалом криза середнього віку може супроводжуватися й депресивним станом, проте це відбувається далеко не у кожного. Якщо протягом двох тижнів у вас пригнічений настрій, немає бажання нічого робити і ви не можете впоратися з цим самостійно, то варто звертатися за допомогою до спеціалістів.

Анастасія Коропецька, УП.Життя

Вас також може зацікавити:

Три психологічні виклики, з якими найчастіше стикаються українські біженці

Всім не вгодиш, або чому синдром "хорошої дівчинки" шкідливо впливає на життя

Реклама:

Головне сьогодні