Астронавт із МКС зробив знімок гігантських айсбергів, які пливуть в океані

Ірина Батюк — 17 грудня 2023, 18:06

Астронавт Європейського космічного агентства Андреас Могенсен, який перебуває на борту Міжнародної космічної станції, оприлюднив фото гігантських айсбергів, що дрейфують у південній частині Атлантичного океану.

З космосу айсберги видніються як невеликі білі плями на тлі синьої води океану, пише Live Science. Вони відкололися від льодовиків і крижаних щитів через зростання температури повітря на Землі.

На знімках видно багато айсбергів різних розмірів, серед яких виділяються три найбільші. Можливо, інші шматки льоду є частиною цих айсбергів, які відкололися під час подорожі в океані, припускає Могенсен.

Як написав астронавт у соціальній мережі Х, він не думав, що з борту МКС неозброєним оком можна побачити айсберги, що пливуть океаном. Але виявилося, що це можливо.

Фото: ESA/ Андреас Могенсен

Могенсен стверджує, що з космосу можна побачити дуже багато айсбергів, і, можливо, це пов'язано з їхньою особливою геометрією або з тим, що вони сильно контрастують із водною поверхнею через свій колір.

"Айсберги, які лрейфують в океані, є ще одним нагадуванням про те, що клімат на Землі змінюється, льодовики швидко тануть, а рівень глобального океану підвищується. Уже через 70 років таких місць, як Мальдіви, не існуватиме – вони підуть під воду", – каже астронавт.

Нагадаємо, швидке танення антарктичного льоду уповільнює рух глибинних океанських течій, що може катастрофічно вплинути на клімат, зокрема спричинити похолодання в Європі.

За підрахунками науковців, Антарктида втратила близько 7,5 трильйона тонн льоду з за 25 років. Також глобальне потепління прискорило темпи танення льодовиків у Гренландії у п’ять разів, порівняно із ситуацією, яка була 20 років тому.

Читайте також: Астронавти з МКС знайшли помідор, який загубили в космосі вісім місяців тому.

Реклама:

Головне сьогодні