Керівники шкіл нестимуть відповідальність за недотримання мовного закону – омбудсмен

— 2 лютого, 14:00

Директори і керівники закладів освіти нестимуть відповідальність за недотримання мовної політики під час навчального процесу.

Про це заявив уповноважений з питань захисту мови Тарас Кремінь в інтерв’ю "Освіторії".

За словами мовного омбудсмена, "заклади освіти – не місце для подвійних стандартів чи мовних спекуляцій", тому там має лунати державна мова.

"Міністерство освіти і науки підтвердило: і уроки, і перерви, і розмови в їдальні, під час гуртків, занять спортом, проведення виховних годин та батьківських зборів — усе це є навчальним процесом. Відповідно, це має відбуватися українською мовою.

Фото: blazeofglory/Depositphotos

Вчителі у школі мають спілкуватися державною мовою, незалежно від того, якою мовою вони розмовляють удома", – пояснив Тарас Кремінь.

Також він розповів, що протягом 2023 року його секретаріат отримував скарги від громадян про порушення мовного закону в освітніх закладах України. Так, 156 з них стосувалися порушень законодавства педагогічними та науково-педагогічними працівниками різних закладів освіти, а ще 170 звернень — під час освітнього процесу у дорослих українців.

"У 13 випадках порушники отримали адміністративні стягнення у формі попередження. Один штраф наклали на школу № 126 міста Дніпра та ще три — на викладачів Одеської політехніки. У Києві також є порушники мовного законодавства серед освітян, до них застосували попередження", – зазначив уповноважений.

Окрім цього, він наголосив, що з особливою увагою треба ставитись до дітей переселенців. Якщо батьки спілкуються російською вдома, дитині може бути складно перейти на українську в школі.

"Маємо пильнувати, щоб не допускати цькування дітей на мовному ґрунті", – сказав Кремінь.

Він зазначає, що перехід на українську мову є незворотнім, а темпи цього процесу залежать від кожного громадянина.

"Не маємо права дозволяти тим, хто навчає наших дітей, порушувати мовний закон, бо сьогодні ми формуємо нові практики для нового покоління, яке буде розбудовувати державу. Тож кожен із нас має захищати українську мову", – зауважив Кремінь.

У випадку виявлення порушення мовного закону, уповноважений рекомендує звертатись, у першу чергу, безпосередньо до вчителя, класного керівника, завуча чи директора школи, щоб мирно вирішити це питання. Якщо це не допомогло, закликає подавати скаргу.

Для цього необхідно зафіксувати порушення в будь-якому форматі, а також подати скаргу у зручному форматі:

  • заповнити форму на сайті;
  • надіслати на поштову адресу (01001, Київ, провулок Музейний, 12)
  • відправити на електронну скриньку ([email protected]).

Раніше ми розповідали, які мовні порушення у 2023 році фіксували найчастіше.

Віра Шурмакевич, "УП. Життя"

Читайте також: Мовний омбудсмен дав поради, як перейти на українську

Реклама:

Головне сьогодні