"20 днів у Маріуполі" потрапив до числа лідерів за кількістю номінацій на Cinema Eye Awards

Марія Кабацій — 17 листопада 2023, 17:20

Премія Cinema Eye Awards за досягнення в неігрових і документальних фільмах і серіалах оголосила цьогорічних номінантів. До числа лідерів за кількістю номінацій потрапив фільм "20 днів у Маріуполі", який Україна висунула на Оскар.

Читайте УП.Культура у Telegram

Лідером за кількістю номінацій 17-ї Cinema Eye Awards стала стрічка "Кокомо-Сіті" режисерки Д. Сміт – у нього шість номінацій. Робота воєнного кореспондента, фотографа, відеографа Мстислава Чернова, знята в обложеному росіянами Маріуполі, отримала п'ять номінацій. Стільки ж у фільмів "32 звуки" та "Вічна пам’ять".

Зокрема, стрічка "20 днів у Маріуполі" претендує на нагороди в таких категоріях: "Найкращий документальний фільм", "Найкращий монтаж", "Найкращий продакшн", "Найкращий дебют" та "Приз глядацьких симпатій".

Про потрапляння до довгого списку останньої номінації – "Приз глядацьких симпатій" – Мстислав Чернов повідомляв у кінці жовтня на своїй сторінці у Facebook. "20 днів в Маріуполі" був номінований на приз глядацьких симпатій у престижному конкурсі "Cinema Eye Awards". Це як Євробачення. Тільки про документальне кіно", – писав тоді Чернов.

Тепер завдяки голосам глядачів він потрапив і до шорт-ліста у цій номінації.

"20 днів у Маріуполі" – документальна стрічка, створена на основі матеріалів, знятих в перші дні російської атаки на Маріуполь. Фільм складається з кадрів, які Чернов з колегами відправляли у світові ЗМІ, розповідаючи про події в обложеному місті: загибель дітей та дорослих, появу масових могил, постійні бомбардування, знищений російською авіабомбою пологовий будинок та інші російські воєнні злочини.

Світова прем'єра "20 днів у Маріуполі" відбулась на кінофестивалі Санденс, у секції World Cinema Documentary Competition. Там він отримав приз глядацьких симпатій. Українська прем'єра відбулася на фестивалі Docudays UA у червні 2023-го. Тут фільм здобув дві нагороди: головний приз конкурсу DOCU/УКРАЇНА і приз глядацьких симпатій.

У вересні цього року Український Оскарівський комітет повідомив, що саме "20 днів у Маріуполі" представить нашу країну на 96-й премії Американської кіноакадемії "Оскар".

Про Cinema Eye Awards

Нагорода Cinema Eye була заснована в 2007 році. Її створили, щоб відзначати майстерність у створенні неігрових фільмів. Ця премія була першою й залишається єдиною міжнародною нагородою в галузі документалістики, яка відзначає всю творчу команду: тут щорічно вручають нагороди за режисуру, продюсування, операторське мистецтво, монтаж, роботу композитора, звукове оформлення, візуальний дизайн тощо.

Статуетка, якою нагороджують переможців

17-а церемонія нагородження Cinema Eye Awards пройде 12 січня 2024 року в Нью-Йоркській медичній академії в Східному Гарлемі.

Два роки тому, у 2021-му, на Cinema Eye отримав відзнаку фільм режисерки Ірини Цілик "Земля блакитна ніби апельсин".

У 2019-му нагороду здобув фільм "Віддалений гавкіт собак" режисера Сімона Леренга Вільмонта, знятий на Донбасі.

Головний герой стрічки "Віддалений гавкіт собак" Олег із нагородою

Читайте також: В Амстердамі відбулася світова прем'єра фільму про українську дівчинку, що тікає від війни

Реклама:

Головне сьогодні