Всесвітній фонд пам'яток відновить купол Будинку вчителя у Києві

Анастасія Большакова — 18 січня, 11:38

Всесвітній фонд пам'яток (WMF), який займається збереженням культурної спадщини, оголосив перелік своїх проєктів на 2024 рік. Цьогоріч організація планує зосередитись на відновленні пошкоджень в Україні через повномасштабне вторгнення Росії, а також на ліквідації наслідків землетрусів, які пройшли в Туреччині у 2023 році.

Читайте УП.Культура у Telegram

Про це повідомило видання Artnet.

Після початку широкомасштабної війни Росії проти України у 2022 році росіяни, за статистикою Мінкульту, пошкодили 872 об’єкти культурної спадщини. WMF заявив, що відновить скляний купол пам'ятки під назвою Будинок вчителя у Києві. Фонд вже встановив захисне покриття від пошкоджень водою і тепер працюватиме над заміною скла.

Купол Будинку вчителя після масового російського обстрілу. Фото: Єлизавета Серватинська / Суспільне

Як зазначила Катерина Гончарова, спеціалістка WMF з питань кризових ситуацій у сфері української спадщини, Будинок вчителя "став важливою пам'яткою в столиці, яка символізує концепцію сучасної української державності".

Споруду використовувала Українська Центральна Рада як першу будівлю парламенту Української Республіки в 1917 році. Тоді українці на чолі з Михайлом Грушевським створили революційний парламент, який керував національним рухом. У Будинку вчителя проголосили створення Української Народної Республіки та прийняли IV Універсал про незалежність України в ніч з 24 на 25 січня 1918 року.

У приміщенні Київського міського будинку вчителя розташований Музей Української революції 1917–1921 років та Педагогічний музей України.

Через масові обстріли жовтні 2022 року ударна хвиля зруйнувала скляний купол будівлі.

Наслідки масового ракетного обстрілу. Фото: Єлизавета Серватинська / Суспільне

У Туреччині Всесвітній фонд пам’яток надасть допомогу двом історичним будівлям міста Антак’я: Антіохійській грецькій православній церкві святого Петра та Антіохійській синагозі. Після землетрусу в лютому 2023 року за словами архітектора фонду в Туреччині Бусе Церен Гюля, пам’ятки були зруйновані повністю.

Усі проєкти всесвітнього фонду пам’яток реалізуватимуть частково завдяки Фонду Послів США зі збереження культури та Місії США в Україні та в Туреччині. 15 мільйонів доларів також планують виділити на подолання кліматичної кризи. Зокрема, зусилля організації направлять на відновлення історичних систем збору води в Індії, розширення доступу до надійної води в долині Катманду в Непалі та реабілітацію традиційних гребель і водосховищ в Андах Перу.

Відновлення після російських обстрілів

Країна поступово відновлюється після пошкоджень 10 жовтня 2022, яких завдала Росія. У Києві через російський масований ракетний обстріл на дитячий майданчик поруч з будівлею музею Ханенків впала ракета. Вибуховою хвилею тоді вибило вікна та світлові ліхтарі.

Наслідки, з якими стикнувся музей після обстрілу 10 жовтня 2022 року. Фото: Музей Ханенків

Крім Музею Ханенків у той день також постраждали культурні та освітні об’єкти, розташовані у центрі Києва:

  • Київський національний університет імені Тараса Шевченка (червоний корпус і корпус Інституту філології);
  • Наукова бібліотека імені Максимовича;
  • Національний науково-природничий музей НАН України;
  • Інститут літератури НАН України;
  • Інститут археографії НАН України;
  • Національна філармонія;
  • Педагогічний музей України та Музей української революції 1917-1921 рр.

За цей час більшість із установ вже змогла замінити пошкоджені вікна та відновити роботу. До прикладу, музей Ханенків відкрив виставку "Золотом, кольором, світлом". Вона присвячена 175-річчю художника Вільгельма Котарбінського. Це перший проєкт з початку повномасштабного вторгнення, що показує частину колекції музею.

Читайте також: Місія можлива. Як проводити реставрацію старих будівель та в чому основні проблеми

Реклама:

Головне сьогодні