Йод: норма, в яких продуктах є і навіщо він потрібен організму  

— 29 січня 2019, 10:48

ОНОВЛЕНО 20.01.2024

Йод – це мікроелемент, який необхідний людині протягом усього життя, а його нестача призводить до серйозних наслідків.

Він потрібний організму для створення гормонів щитоподібної залози, які допомагають організму виробляти й розподіляти енергію, регулювати температуру тіла. Вони особливо важливі під час вагітності та в дитинстві, оскільки забезпечують нормальний ріст і розвиток.

Скільки йоду треба споживати на день та в яких продуктах його найбільше – розповіли у Міністерстві охорони здоров'я.

Фото: Mariya Borisova/Getty Images

До чого може призвести нестача йоду?

Неможливо точно вирахувати, скільки людина споживає йоду з їжею, але якщо в вашому щоденному раціоні не часто присутні продукти, багаті на йод, ймовірно, що організм відчуває нестачу цього мікроелементу.

Це погано, бо зокрема призводить до затримки порушення розумової активності й обміну речовин.

Як зазначала ексміністерка охорони здоров’я Уляна Супрун, нестача йоду в організмі може призвести до:

  • відчуття постійної втоми, слабкості, депресії;
  • збільшення щитоподібної залози (зобу);
  • затримки росту у дітей;
  • затримки інтелектуального розвитку у дітей;
  • зниження розумової активності у дорослих;
  • порушення обмінних процесів;
  • загрози переривання вагітності;
  • неонатального гіпотиреозу;
  • раку щитоподібної залози;
  • погіршення пам’яті, слуху;
  • підвищення холестерину;
  • сухості шкіри, втрати її еластичності;
  • порушення роботи кишківника;
  • відчуття холоду;
  • різкого зниження чи підвищення маси тіла;
  • набряків;
  • випадіння волосся.

Добова норма йоду

Добова потреба в йоді не така вже й велика, але однозначно вартує вашої уваги та зусиль:

для дорослих – 150 мкг

під час вагітності та грудного вигодовування – 350 мкг

для дітей:

до 6 років – 90 мкг
7–10 років – 120 мкг
11–17 років – 150 мкг


(1 мкг – це 1 мільйонна частина грама)

Надлишок йоду також може буди небезпечним для організму, однак створити його досить складно. 95-98% цього мікроелементу виводиться із сечею, ще 2-5% – через кишківник.

Експерти ВООЗ вважають безпечною дозу йоду в 1 000 мкг (1 мг) на добу.

У деяких країнах, наприклад у Японії, добове споживання йоду може досягати 20 мг на добу (20 000 мкг) через часте вживання морських водоростей та морепродуктів. В Австралії безпечним вважають споживання до 2 000 мкг йоду на добу для дорослих і до 1 000 мкг — для дітей.

Продукти, багаті на йод

Щоби знизити ризики йододефіциту, для приготування щоденних страв варто замінити звичайну сіль на йодовану.

Також споживайте:

  • морепродукти (мідії, кальмари, креветки, ікру);
  • білу рибу (минтай, хек, тріску тощо);
  • морську капусту (ламінарію);
  • овочі (картоплю, редиску, часник, буряк, томати, баклажани, спаржу, зелену цибулю, щавель, шпинат);
  • фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурму, фейхоа);
  • яйця;
  • молоко;
  • яловичину;
  • волоські горіхи.
Фото: 13-Smile/Depositphotos

Кому варто звернути особливу увагу на кількість йоду в раціоні?

  • Веганам, вегетаріанцям і всім, хто не їсть рибу й водорості. Особливо, якщо вони годують дитину грудьми.
  • Вагітним.
  • Дітям до 3 років.

У МОЗ наголошують, що перед прийманням дієтичних добавок із йодом треба обов’язково проконсультуватися з лікарем.

Нагадаємо, у МОЗ наголосили, що йодовмісні препарати, зокрема калій йодид, не можна приймати для профілактики радіаційного ураження під час аварії на АЕС. Вони мають низку небезпечних побічних ефектів.

Вас також може зацікавити:

Реклама:

Головне сьогодні