Йод: норма, в яких продуктах є і навіщо він потрібен організму  

52095
29 січня 2019

Йод – це мікроелемент, який необхідний людині протягом усього життя, а його нестача призводить до серйозних наслідків.

Він потрібний організму для створення гормонів щитоподібної залози, яка регулює наш метаболізм.

Чи отримує ваш організм потрібну порцію йоду щодня? Це залежить від харчування.

Очільниця Міністерства охорони здоров'я Уляна Супрун розповіла, скільки йоду треба споживати на день, в яких продуктах його найбільше та що може статися, якщо йоду бракуватиме в організмі.  

Неможливо точно вирахувати, скільки людина споживає йоду з їжею, але якщо в вашому щоденному раціоні не часто присутні продукти, багаті на йод, ймовірно, що організм відчуває нестачу цього мікроелементу.

Це погано, бо зокрема призводить до затримки порушення розумової активності й обміну речовин.

Ось наслідки, до яких може призвести нестача йоду в організмі:

  • відчуття постійної втоми, слабкість, депресія
  • збільшення щитовидної залози (зоб)
  • затримка росту у дітей
  • затримка інтелектуального розвитку у дітей
  • зниження розумової активності у дорослих
  • порушення обмінних процесів
  • загроза переривання вагітності
  • неонатальний гіпотиреоз
  • рак щитовидної залози
  • погіршення пам’яті, слуху
  • підвищення холестерину
  • сухість шкіри, втрата її еластичності
  • порушення роботи кишківника
  • відчуття холоду
  • різке зниження чи підвищення маси тіла
  • набряки
  • випадіння волосся

Добова потреба 

Добова потреба в йоді не така вже й велика, але однозначно вартує вашої уваги і зусиль:

для дорослих

жінки 150-300 мкг
чоловіки до 300 мкг

для дітей:

до 6 років — 90 мкг
6–12 років — 120 мкг

(1 мкг — це 1 мільйонна частина грама)

Створити надлишок йоду в організмі досить складно. Експерти ВООЗ вважають безпечною дозу йоду в 1 000 мкг (1 мг) на добу.

У деяких країнах, наприклад у Японії, добове споживання йоду може досягати 20 мг на добу (20 000 мкг) через часте вживання морських водоростей та морепродуктів. В Австралії безпечним вважають споживання до 2 000 мкг йоду на добу для дорослих і до 1 000 мкг — для дітей.

Щоби знизити ризики йододефіциту, для приготування щоденних страв замініть звичайну сіль на йодовану.

 Фото 13-Smile/Depositphotos

Також споживайте:

  • білу рибу та морепродукти (минтай, хек, тріску, мідії)
  • морську капусту (ламінарію)
  • овочі (картоплю, редиску, часник, буряк, томати, баклажани, спаржу, зелену цибулю, щавель, шпинат)
  • фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, хурму)
  • яйця
  • молоко
  • яловичину
  • волоські горіхи

Вас також може зацікавити: 

Ми не хочемо втрачати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я.

powered by lun.ua