"У депутатки хист до політичної фантастики". Степанов відкинув звинувачення щодо фальсифікації документів

Катерина Хорощак — 2 червня 2020, 10:34

Народна депутатка від партії "Голос" Олександра Устінова звинуватила міністра охорони здоров’я Максима Степанова у тому, що на Кабміні він зачитав один документ – а підклав на підпис прем'єр-міністру інший.

Степанов відповів на закид під час брифінгу 2 червня.

"Судячи з матеріалу, у народного депутата Устінової є хист до політичної фантастики", – сказав міністр.

Документи стосувалися змін до постанови № 391 щодо двох київських лікарень: "Центру мікрохірургії ока" та "Київського міського центру репродуктивної та перинатальної медицини".

Хоча ці київські лікарні і не автономізувалися, уряд цим документом мав зробити для них виключення і зобов'язати Нацслужбу здоров’я таки заключити з ними договори і оплачувати їхні послуги.

Очільний МОЗ Максим Степанов

За словами Степанова, жодних фальсифікацій не було, і все відбувалося відповідно до порядку прийняття постанов урядом.

"У цьому випадку Міністерством охорони здоров’я був розроблений проєкт постанови, який потім надсилається в міністерство або в інші органи центральної виконавчої влади для зауважень, які вони надають до цієї постанови.

Потім ці зауваження або враховуються, або не враховуються. І вже узгодженйи проєкт постанови виносить на засідання уряду", – пояснив міністр.

У матеріалі "Українській правді. Життя" Устінова показала фото двох документів. Перше – документ, зачитаний міністром Степановим на засіданні.

У ньому йдеться про те, що хоча ці київські лікарні і не автономізувалися, уряд робить для них виключення і зобов'язує НСЗУ таки заключити з ними договори.

Друге – документ, який потім надіслав МОЗ як такий, що був проголосований урядом. І от у ньому текст вже кардинально інший.

"В цьому документі вже йде мова не просто про укладення договору з двома неавтономізованими київськими лікарнями, але й про те, що ті послуги, за які платитиме держава, будуть так само платними.

Тобто спочатку за пацієнта за послугу гроші перераховуватиме держава в рамках нової системи, де "гроші ходять за пацієнтом", а потім за цю ж послугу можна буде взяти гроші і у самого пацієнта, бо вона внесена до переліку "платних послуг".

Уявіть, окрім виключення, для двох окремих лікарень з поміж майже 2000, які наплювали на правила, їм ще й прописали подвійну оплату їх роботи!", – пише Устінова.

За версією Степанова, на першій фотографії – це те, що "МОЗ надсилало до міністерств".

А на другому фото – це "той проєкт постанови, який був винесений з урахуванням вже зуважень Мінфіну і був винесений на засідання Кабміну, що було відображено в стенограмі".

"Хочу наголосити, що Кабмін працює достатньо прозоро, достатньо чітко з урахуванням і дотриманням всіх без винятку правил, які в нас встановлені.

Дуже дивно, що народний депутат Устинова за мйже рік роботи народним депутатом так і не вивчила ці правила і не знає, в який спосіб приймаються ті чи інші нормативні акти Кабміну", – додав Степанов.

Вас також може зацікавити:

Максим Степанов: У нас не буде жодної "уравніловки", ми йдемо саме в реформування медицини

Костюми для лікарів на 40% дорожче, або Як у новому МОЗі на пандемії заробляють

Очільник МОЗ назвав маніпуляцією звинувачення у закупівлі костюмів лікарям за завищеними цінами

То шви чи тканина: в ОП і МОЗ різні версії, чому лікарям закупили дорожчі костюми

Очільник "Медичних закупівель" скаржиться, що МОЗ блокує їхню роботу і повертає старі схеми

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні