Уряд передає закупівлю вакцин проти COVID-19 Crown Agents – офіційно 

Софія Кочмар-Тимошенко  — 15 січня 2021, 10:49

ОНОВЛЕНО 17.01.2020

На позачерговому засіданні Кабінет міністрів України забрав функцію закупівлі вакцин від держпідриємства "Медзакупівлі України" і передав процес міжнародній організації Crown Agents.

Про це повідомив міністр охорони здоров'я Максим Степанов на брифінгу в п'ятницю 15 січня.

"Вона матиме повноваження, зокрема, на укладання контрактів, відповідно до проведених попередньо Міністерством охорони здоров'я, керівництвом держави перемовин, а також логістичний супровід вантажів", уточнив Степанов.

Сам міністр сказав, що вітає таке рішення:

"Міністерство охорони здоров'я працює з цією організацією з 2015 року, але можу сказати, що з 2020 року, відколи з цією організацією працюю безпосередньо я, то Crown Agents займається закупівлею медичних виборів, лікарських засобів, і в тому числі вакцин, і все відбувається достатньо чітко, а постачання відбувається в терміни".

Фото ridofranz/Depositphotos

Причини міністр назвав дві:

"Перше, робота ДП "Медичні закупівлі" є вкрай неефективна.

Неефективною я вважаю саме організацію роботи з боку керівництва цієї компанії.

Створення цього державного підприємства мало єдину мету здійснення прозорих ефективних медичних закупівель".

За словами міністра, із 483 позицій, які ДП "Медичні закупівлі" повинні були закупити в 2020 році, 108 позицій не було закуплено.

"Тобто це більше, ніж 20% провалених закупівель. За кожним незакупленим лікарським засобом чи медичним виробом стоїть життя конкретних людей", – пояснив він.

І друге це безпосердній процес закупівлі вакцин.

"Позиція і непрофесійна поведінка, дуже непрофесійна, ДП "Медичні закупівлі" викликала додаткові запитання в наших контрагентів, які будуть постачати вакцини і з ким ми вели перемовини.

І в тому числі (були запитання ред.) до різних недолугих заяв керівництва цього підприємства, які точно не мали звучати, виходячи з тої функції, яку вони виконують".

За інформацією джерел "Української правди. Життя", компанія Crown Agents бере відсоток за послуги від 4,5% до 5% від контракту.

Однак у компанії уточнили, що оплату за виконання своїх послуг "отримає тільки після виконання усіх умов контракту та у розмірі, необхідному для покриття операційних витрат".

Вас також може зацікавити:

Степанов затягує погодження закупівлі вакцини від COVID-19 у другого виробника – "Медзакупівлі"

Усі медичні закупівлі тепер контролюватиме МОЗ – "Пацієнти України"

5 млн доз вакцини проти COVID-19 хочуть розпродати, зокрема, через щеплення на підприємствах

"Лекхім" уклали угоду з виробником вакцин від COVID-19 на 5 років, планують робити всі їхні вакцини

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні