Як не "вбити" печінку? 7 фактів і міфів про роботу цього органа

Печінка – найбільший внутрішній орган людини. Вона керує обміном речовин, але її можуть пошкодити різні фактори – і частини з них цілком можна уникнути.
Часто печінка "мовчить" про свої проблеми, тому важливо знати, що їй шкодить.
Як захистити печінку та які міфи пов'язані з цим органом, розповідають лікарі клініки Mayo Clinic.
Міф 1: Печінка переважно розщеплює саме алкоголь
Факт: Печінка метаболізує не лише алкоголь, а все, що ми їмо й п'ємо, перетворюючи ці речовини у форму, яку організм може використати.
"Функція печінки – розщеплювати все, що люди вживають – від їжі та ліків до алкоголю, щоб організм міг використати це за потреби, а надлишок зберегти на майбутнє", – пояснює фахівчиня клініки Mayo Clinic Аліна М. Аллен, M.D., M.S.
Міф 2: Харчування не впливає на печінку
Факт: Нездорова їжа шкодить печінці. Особливо ультраперероблені продукти – промислово виготовлені, з довгими списками інгредієнтів, малою кількістю клітковини та високою калорійністю.
Надлишок калорій печінка відкладає у вигляді жиру, що може призвести до стеатозу – накопичення жиру в печінці. З часом це провокує запалення та рубцювання тканин, що може перейти в цироз і підвищити ризик раку печінки.
Міф 3: Гепатит завжди спричинений вірусом
Факт: Гепатит – це запалення печінки, і віруси – лише одна з можливих причин. Найвідоміші вірусні форми – гепатити A, B і C, рідкісніші – D та E.
Запалення печінки може виникати й через:
- надмірне вживання алкоголю;
- накопичення жиру в печінці через надмірну вагу або ожиріння;
- деякі ліки та біодобавки;
- аутоімунний гепатит, при якому імунна система атакує печінку.
Міф 4: Регулярні обстеження печінки не потрібні
Факт: Якщо у вас надмірна вага, діабет, високий тиск, підвищений холестерин або ви вживаєте алкоголь навіть у помірній кількості, докторка Аллен радить зробити аналіз крові на печінкові ферменти (печінкову панель).
Такі аналізи не завжди входять до стандартного профілактичного огляду. Тож якщо у вас є один або кілька факторів ризику, а лікар не призначив тест, запитайте про нього самі.
Міф 5: Вживання добавок покращує роботу печінки
Факт: Немає наукових доказів, що трави, біодобавки або інші засоби, які не схвалені FDA (Управління з продовольства і медикаментів США), дійсно корисні для печінки.
Водночас вони можуть завдати шкоди.
"Іноді гомеопатичні засоби або не схвалені ліки можуть викликати так звану лікарсько-індуковану травму печінки", – пояснює докторка Аллен.
Здоровий спосіб життя, збалансоване харчування та фізична активність забезпечують організм усім необхідним для підтримки печінки. Тож немає потреби шукати "чудо-засоби" для очищення чи підтримки цього органа.

Міф 6: Якщо немає симптомів – немає хвороби печінки
Факт: Переважно захворювання печінки не викликає жодних симптомів, доки не переходить у тяжкі стадії. Тоді можуть проявлятися ускладнення – пожовтіння шкіри та очей (жовтяниця), набряки живота, сплутаність свідомості.
Хвороба може протікати непомітно і не виявляється, доки її спеціально не перевіряють.
Тому аналіз печінкових ферментів у людей із факторами ризику допомагає діагностувати захворювання на ранній стадії.
Якщо результати такого аналізу свідчать про можливі порушення – або навіть якщо вони у межах норми, але ризики наявні – лікар може призначити додаткові обстеження, наприклад еластографію. Це обстеження допомагає оцінити еластичність печінки та рівень жиру в ній.
Міф 7: Пошкодження печінки необоротне
Факт: Печінка може відновлюватися.
Якщо є хвороба й людина змінює спосіб життя – наприклад, худне при жировій хворобі печінки (MASLD) або повністю відмовляється від алкоголю при алкогольному ураженні – зайвий жир у печінці поступово зникає.
З часом навіть рубці (фіброз) можуть стати меншими або частково зникнути.
У деяких випадках допомагають і ліки – наприклад, при вірусних гепатитах.
"Якщо усунути або скорегувати те, що шкодить печінці, вона може відновитися, – каже доктор Аллен. – Але лише до певного моменту".
Є межа, після якої зміни стають необоротними. Якщо хвороба зайшла надто далеко та проявляються важкі симптоми – жовтяниця, скупчення рідини в животі, порушення свідомості – допомогти може лише трансплантація печінки.
Саме тому так важливо підтримувати здоров'я печінки: обирати натуральні продукти замість ультраперероблених, залишатися фізично активними, контролювати вагу та обмежувати або уникати вживання алкоголю.
Раніше ми розповідали, чому в одних людей, які зловживають алкоголем, розвивається прогресуюче захворювання печінки, а в інших – ні. Вчені виявили, що на це можуть впливати три фактори.





