МОН продовжує рекомендувати підручник, де рак радять лікувати содою

Дарія Поперечна — 25 листопада 2020, 11:38

У шкільному підручнику з хімії для учнів 9 класу вказано, що сода має профілактичні та лікувальні властивості при онкозахворюваннях, а також допомагає при кашлі.

При цьому авторка підручнику посилалась на сайт "Всеукраїнської асоціації пенсіонерів".

Користувачів мережі обурили поради нетрадиційної медицини у шкільному підручнику.

При цьому в Міністерстві освіти та науки не вважають цю ситуацію проблемною, а зазначають, що така інформація сприятиме розвитку критичного мислення в учнів.

Крім того, у відомстві не заперечують вплив соди на розвиток онкозахворювань.

Про це розповідають у міністерстві в коментарі "Громадське".

Фото Syda_Productions/Depositphotos

У МОН повідомили, що на підручнику залишиться гриф "рекомендовано Міносвіти". Оскільки немає підстав для його скасування.

Зокрема, у відомстві зазначили, що сода не може вилікувати чи попередити онкологічне захворювання, проте "у поєднанні з хіміотерапією може сповільнити його розвиток і запобігти розростанню в інші частини тіла".

Свою позицію у Моносвіти пояснюють також тим, що інформацію в підручнику як допоміжну з позначкою "Увага!" та з застереженням порадитися з лікарем.

Крім того, зазначають, що авторка помилково послалась на "Всеукраїнську асоціацію пенсіонерів". А інформацію про соду насправді брала з американського джерела.

До того ж у МОН вважають, що сода – це не тренд нетрадиційної медицини, а має корисні властивості.

"Інформація про соду не є трендом нетрадиційної медицини.

Сьогодні харчову соду використовують в офіційній народній медицині, косметології, кулінарії, хімічній, легкій і текстильній промисловості, металургії, сільському господарстві.

Вона входить до складу багатьох аптечних препаратів, зокрема ліків проти кашлю, печії, гастриту.

Розчин соди виводить з організму отруту й токсини, знімає набряк легенів, допомагає під час великої втрати крові людиною.

Дослідження в медицині засвідчують, що сода інколи ефективніша за синтетичні ліки, оскільки вона входить до складу крові й у разі внутрішньовенного введення відновлює її нормальну структуру", – йдеться у повідомленні відомства.

Також зазначається, що у своїй відповіді на запит міністерство згадує таких науковців як Івана Неумивакіна — прихильника альтернативної та космічної медицини, а також італійського лікаря Туліо Сімончіні, який вважав, що рак можна вилікувати розчином соди – його позбавили права займатися медичною діяльністю.

Вас також може зацікавити:

Інститут, який займається закупівлями підручників, очолив колишній працівник МОН часів Табачника

Підручник "Основи сім'ї", проти якого протестували батьки, МОН погодився повернути у шкільну програму

У вчителів забрали право вибирати підручники для учнів

Шкільні підручники: відбір без вибору

Як МОН планує покращити якість підручників у школах

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні