Хто і як створює "пакунок маляти" для українських породіль: великий репортаж

Хто і як створює пакунок маляти для українських породіль: великий репортаж

В середині січня в українських пологових після піврічної перерви знову почали видавати "пакунок маляти". У порівнянні з попередньою версією, в ньому стало ще більше одягу та іграшок, з’явилася книжка про догляд за дитиною та пам’ятка на тему COVID. А от товари для жінок (гігієнічні та лактаційні прокладки) — прибрали. Вважають, що в пакунку маляти мають бути тільки дитячі речі.

Наразі майже 80% наповнення коробки — товари українських виробників. Тільки пошиття текстилю та одягу для бебі-боксів забезпечує в Україні понад 1500 робочих місць в Києві, Дніпрі, Харкові, Хмельницькому та інших містах.

Ми подивилися, як виробляють текстиль для "пакунків маляти" на київському підприємстві та як бебі-бокси збирають на складі в Борисполі, щоб потім розвезти їх по всій Україні.

Цех створили за півтора місяця

Дніпровський район Києва. Величезне приміщення, поділене на десятки швейних цехів. Тут на підприємствах "ТК-Домашній Текстиль" та "ТК-Профітекс" шиють ковдри, комбінезони, одяг та пелюшки для бебі-боксів. Загалом під державну програму тут залучили 240 працівників.

В київському цеху виробляють близько 1000 ковдр на день, ще 800 — на іншому підприємстві в Одесі.

В одній кімнаті ковдри прошивають.

В другій — вирізають.

В третій — окантовують.

В наступному цеху шиють утеплені комбінезони-трансформери, трикотажний одяг, махрові рушники, чотири види пелюшок, підковдрники та рукавички для миття немовлят.

"Пакунок маляти" як вид допомоги для новоспечених батьків практикують в багатьох країнах світу. Це — коробка з речами першої потреби для немовляти: базовий набір одягу, гігієнічні засоби та декілька іграшок. Склад відрізняється від локальних особливостей: наприклад, фінським дітям в бокс кладуть багато теплих речей. В африканських замість коробки — ванночка, в якій можна купати дитину.

З 2018 року українські матері вже встигли звикнути до такої допомоги. Втім минулого року видачу пакунків припинили — не вдалося провести тендер. Замість цього новоспечені батьки могли отримати компенсацію в 5000 гривень — гроші перераховували на спеціальну картку ПриватБанку (яку потрібно було ще відкрити), а витратити їх можна було тільки у певних магазинах.

У більшості країн світу "пакунок малюка" можна придбати тільки за власні кошти. І лише в 3-х країнах світу пакунок видають всім і коштом держави – у Фінляндії, Шотландії та Україні. У деяких країнах, зокрема, в Італії, ЮАР, набори для новонароджених видають виключно найбіднішим сім’ям.

У вересні Верховна Рада повернула "пакунок маляти", тендер відбувся в кінці року, а перші бебі-бокси приїхали до пологових в січні.

Тендер на виробництво, збір та поставку "пакунків маляти" вже всьоме виграла ТОВ "Скай Трейд Україна". Компанія замовляє у виробників більшість складових, частину виробляє сама. Потім їх звозять на склад у Бориспіль, де пакунки збирають, пломбують і розвозять за більш ніж 700 адресами по всій країні.

Тут шиють приблизно десяту частину одягу, яка потрібна для бебі-боксів. Такої кількості вистачило б лише на Київ та Київську область. Паралельно виробництва працюють в Одесі, Дніпрі, Харкові, Горішніх плавнях і Хмельницькому. Загалом у пошитті текстилю під цю програму залучено близько 1500 людей. Компанія "ТК-Домашній Текстиль", у чиєму цеху ми знаходимося, була першою, хто у 2018 році виграв тендер на постачання компонентів для "бебі-боксу". Наступні роки вона програвала "Скай Трейду". У 2020 році знову виграв "Скай Трейд", але домовилися, що "ТК-Домашній текстиль" буде одним з субпідрядників.

На самому початку частину одягу для боксів в тому числі завозили в тому числі і з-за кордону (з Узбекистану та Туреччини). Його якість влаштовувала далеко не всіх батьків: боді втрачали колір вже після першого прання. В "Скай Трейд" проблеми з якістю пояснюють надто коротким терміном, який давався на створення боксів — буквально місяць після проведення тендеру, та невизначеністю з подальшою долею державної програми.

"Коли ти рік не знаєш, чого очікувати, а потім маєш екстрено поставити сотні тисяч одиниць продукції — важко налагодити належний контроль якості", — пояснює Дмитро Довгалюк, співзасновник фірми "Скай Трейд Україна".

Тому цього разу компанія почала готуватися ще у вересні, як тільки прийняли відповідний закон. Спільно з "ТК-Домашній текстиль" зробили ремонт в приміщенні, завезли тканину, найняли працівників. Довелося з нуля створити новий цех та закупили японське обладнання. Завдяки цьому виробництво змогли запустити, як тільки виграли тендер — новий цех відкрився 1 грудня. Зараз тут працює 21 швачка, але загалом робочих місць 120 — на перспективу.

"Якби не підготувалися, довелося б знову закуповувати одяг в Узбекистані, Туреччині, або Китаї, — говорить Дмитро Довгалюк. — Могли й не виграти, це наші ризики. Але ми були впевнені в своїх силах, бо вже 6 разів його вигравали, даємо хорошу ціну і вже знаємо, як організувати процеси поставок".

Наразі майже 80% наповнення "пакунку маляти" — made in Ukraine. Окрім текстильних виробів та одягу, в Україні виробляють косметику: креми, шампуні, ватні палички, мило. Саму коробку також виготовляють в Україні. Вона продумана так, щоб можна було використовувати, як люльку. Також українські компанії вже почали виробляти розвиваючі килимки.

А от підгузки доводиться возити з Італії та Чехії. Річ у тому, що у "пакунок маляти" вкладають підгузки преміальної якості — Huggies Elite Soft. В Україні товарів аналогічної якості ще ніхто не виробляє.

Брязкальця та дрібнички на кшталт термометрів та гребінців везуть з Китаю. Дмитро Довгалюк каже, що його компанія вела переговори з кількома українськими виробниками щодо перенесення виробництва в Україну, але наразі їм це не вигідно. Замовлення на 50 тисяч бебі-боксів — не той об’єм, під який є сенс запускати виробництво дитячих іграшок з нуля.

Якби підприємці були впевнені, що держава буде закуповувати "пакунки маляти" стабільно впродовж років, вони могли б порахувати, коли інвестиції окупляться. Ризикувати ж ніхто не наважується.

Один бокс збирають за 7 хвилин

Усе наповнення "пакунку маляти" звозять на склад в Бориспіль. Щодня сюди приїжджають від 2 до 9 машин. Привезене перевіряють, щось можуть відбракувати і відправити назад.

Потім три десятки робітників складають речі за списком. Робота не з простих: кожен працівник щодня робить одну й ту саму монотонну механічну роботу: хтось складає коробки, хтось — збирає гігієнічні вироби, хтось іграшки.

В цілому процес складається з 15 етапів. Гальмувати не можна: якщо хтось працює надто повільно, страждає весь наступний ланцюжок.

Працюють з понеділка по п’ятницю з 8:30 до 19:30, з трьома 15-хвилинними перервами на "перекур" та обідом. Один бокс збирають, в середньому, за 7 хвилин.

В день вдається зібрати по 1500-2000 "пакунків маляти".

Перед тим, як обмотати плівкою та опломбувати, коробку зважують. "Пакунок маляти" важить 16,5 кілограмів. Відхилення в 50-100 грам допускається: ковдра, рушник, або комбінезон можуть трошки відрізнятися за вагою. Але якщо "недовіс" 200 грамів — ймовірно, щось забули покласти. В такому разі спеціальна людина перевіряє склад бебі-боксу та докладає те, чого не вистачає.

Зібраний бокс запаковують та опломбовують. Наступний раз його відкриє вже мати новонародженого маляти.

З Борисполя бокси відправляють по 700 точках вигрузки. Відвантажують щодня: в день у різні міста України зі складу виїжджають від 5 до 15 машин. За перший тиждень встигли розвезти близько 12 тисяч та запакувати ще 4-5 тисяч "пакунків маляти". Усі замовлені наразі 50 тисяч боксів планують виготовити та розвезти до початку березня.

Частину пакунків відправлять в управління соціального забезпечення. Вони для тих, хто народжував в січні, ще не зміг отримати бебі-бокс і не захотів оформлювати компенсацію. Такі мами можуть написати заяву і забрати свій бокс в управлінні. У тих, хто народив після 25 січня, такого вибору вже немає.

Охочих отримати бокс, а не компенсацію, переважна більшість. Річ у тім, що на 5000 гривень в роздріб не купиш стільки речей, скільки входять до "пакунка маляти". До того ж, щоб отримати компенсацію, потрібно пройти не надто просту бюрократичну процедуру. Жінці, яка щойно народила, зазвичай не до того, щоб стояти в черзі в управлінні соцзахисту.

Втім, кажуть чиновники, краще отримувати "пакунок маляти" відразу після народження дитини. Тим, хто піде за ними пізніше, частина речей може вже не знадобитися. Адже підгузки першого розміру можуть не налізти на підрослу за місяць дупку.

Очікували гроші, а отримали речі

У Київський міський пологовий №6 протягом 25 та 26 січня привезли 500 "пакунків маляти". Чи будуть бебі-бокси, лишалося невідомим до останнього. Тож жінки, які народжували в кінці місяця, очікували, що отримають грошову компенсацію і встигли купити все необхідне на перші тижні життя дитини. Втім несподіванкою задоволені - кажуть, зайвими дитячі речі не бувають.

Привезених 500 пакунків має вистачити десь на два місяці. У пологовому №6 замовляли трохи більше, але розуміють, що "бебі-бокси" розвозять по всій країні, тож готові почекати, поки довезуть решту.

Загалом з вересня 2018 року у шостому пологовому видали 5582 пакунки маляти. Кажуть, проводили анкетування породіль і питали, чи подобається їм сам факт отримання "бебі-бокса" та його наповнення. Фактом усі мами були задоволені від початку, а от до наповнення перший час були питання.

"В перший рік жінки говорили, що краще б їм дали цю суму грошима. Останній рік ми такого не чуємо", — говорять лікарі.

За 2 роки наповнення бебі-боксів суттєво змінилося, вони стали майже на 5 кілограмів важчими, сама коробка поміцнішала, додався комбінезон та розвиваючий килимок, і якість одягу значно покращилась.

"Зазвичай ми робимо замовлення на "бебі-бокси" на рік вперед. Аналізуємо, скільки немовлят народжувалися щомісяця, і таким чином прогнозуємо потрібну кількість. А потім щомісяця коригуємо цифру", — розповідає Анна Старікова, завідуюча акушерським відділенням пологового №6.

Раніше "бебі-бокси" видавали мамі при виписці, на третій день після пологів. Тепер це роблять протягом першої доби після того, як породілля з малюком приїхали в палату.

"Це зручно, адже в боксі — речі першої необхідності, які потрібні дітям вже в перші години життя. Фактично, якщо знати, що швидко отримаєш бокс, то нічого купувати в пологовий дитині не треба: в "пакунку маляти" є й памперси, й одяг, все для гігієни" , — говорить Анна Старікова.

Наприклад, в боксі є термометр для тіла. В роздріб такий коштує близько 120 гривень. Новонародженій дитині потрібно двічі на добу вимірювати температуру, щоб контролювати її стан. Коли бокс видавали при виписці, кожна сім’я мала купувати такий термометр, щоб користуватися ним в пологовому. А потім отримувала бебі-бокс і мала два термометри. Тепер зайвий прилад можна не купувати.

"По-хорошому, "пакунки маляти" треба видавати навіть до пологів, — пояснюють лікарі. — Тоді сім’я буде знати, що у неї вже точно є певний набір речей, і зорієнтується, що потрібно купувати, а що ні".

Киянка Марина пізно ввечері 26 січня народила сина Рема, а бебі-бокс отримала вдень наступного дня. Вона аж до самих пологів не знала, що отримає: "пакунок маляти", чи грошову компенсацію.

"Це вже третя моя дитина. Я вже знала, що мені знадобиться, і все купила. Але загалом сам факт існування бебі-бокса мені здається позитивним моментом. Особливо для тих, хто народжує вперше", — говорить вона.

Загалом Марина складом бокса задоволена. Втім зізнається: ліловий комбінезон, що попався в боксі, на свого сина навряд вдягатиме.

Одяг в кожному "пакунку маляти" за кольорами та текстурою відрізняється — залежно від виробника. Бокси опечатані, тож кому який колір попадеться — лотерея. Втім, вимога UNICEF — щоб кольори були нейтральними, прийнятними як для дівчат, так і для хлопчиків.

Юля з сусідньої палати в ніч 28 січня народила маленького Женю. Вона також не знала, що отримає бебі-бокс, а не гроші. Друзі вже надарували їй речей для немовляти — в тому числі речей з попередніх "бебі-боксів". Втім отримати власний "пакунок маляти" вона не проти. Каже, що наповненням задоволена.

В палаті поруч — Вікторія, що народила сина Дем’яна, дуже задоволена, що "пакунки маляти" почали видавати якраз перед її пологами. У 2019 році вона вже отримувала "бебі-бокс", коли народжувала першу дитину. Тоді склад їй сподобався. Зараз, каже, він став ще кращим.

"Наприклад, я дуже хотіла розвиваючий килимок. У попередньому "пакунку маляти" його не було. Такий в дитячих магазинах коштує десь 800 гривень. Якби не бокс, я б точно замовила його комусь з рідних як подарунок", — говорить вона.

Жінка говорить, що ймовірно, навіть не змогла б оформити компенсацію в 5000 гривень, якби це довелось робити.

"Я вже дізнавалася: щоб отримати компенсацію, мені довелося б їхати в управління соцзабезпечення та оформлювати банківську картку, — каже. — А потім ще й шукати, де їх можна витратити. У мене тепер двоє дітей, чоловік на роботі, словом — для мене це було б фізично складно. Можливо, я б навіть не оформлювала ці 5000. А так я дуже задоволена, усіма речами користуватись. Ще й коробка для іграшок старшому буде".

На іншому поверсі киянка Вероніка чекає двійню — має народжувати через тиждень-два. Вона теж розраховувала на гроші, тому більшість речей вже купила. "Бебі-боксів" їй видадуть два. Втім, каже, зайвим нічого не буде — адже на двох дітей потрібно багато речей.

Наразі держава провела тендер на виготовлення 50 тисяч "пакунків маляти". Цього має вистачити приблизно до середини березня. Чи будуть українські породіллі отримувати "бебі-бокси" потім — залежить від того, чи вчасно проведуть тендер. "Добро" на нього має дати Міністерство соціальної політики.

"Пакунок маляти" в соціальних мережах:

Facebook: pakunokmaliuka
Instagram:@pakunok_malyaty

Авторка: Тетяна Гонченко

Фото: Олександр Венедіктов

Головне сьогодні