Плануєте вагітність? 6 кар'єрних кроків, які варто зробити, перш ніж це станеться

Софія Кочмар-Тимошенко  — 14 лютого 2021, 11:00

Планування вагітності це не тільки питання здоров'я.

Розмірковування про те, що буде з роботою і професійними цілями жінки після народження дитини, стає однією з причин відкласти цю ідею на потім.

Усе неможливо заздалегідь передбачити.

Однак, є кілька кроків, які допоможуть вашому безболісному поверненню в професію після декрету. Варто докласти зусиль!

Mother.ly зібрали найдієвіші поради, які варто зробити у кар’єрі ще до того, як ви чекатимете дитину.

Створюйте межі

Коли у вас немає дітей, то засидітися в офісі до пізньої ночі – нормально, а також на вихідних за запитом керівництва.

Почніть повільно, але навмисно, встановлювати межі вже зараз.

Замість того, щоб говорити "так" кожній зустрічі в будь-який час, спробуйте замість цього відповідати: "А як щодо цієї чи тієї години?", які є в межах робочого часу.

Пропонуйте варіанти, будьте гнучкими і починайте захищати час, який ви відвели собі.

Навіть якщо ваша робота – це все для вас, і ви її дуже любите, ваші пріоритети можуть змінитися після народження дитини.

Фото: Depositphotos ArturVerkhovetskiy

Можливо, ви все ще будете любити свою роботу, але повірте, що цей дедлайн вже не виглядатиме таким смертельним, якщо вам треба буде піклуватися про ще одну людину вдома.

Звісно краще встановлювати свої межі одразу після того, як пройшли співбесіду. Рано чи пізно це все одно доведеться зробити, незалежно від того, чи вдасться вам завагітніти цього разу чи наступного.

Важливо також, щоби ви усвідомлювали чужі кордони і вміли їх зберігати. Розумні межі – це чудова і потрібна річ, від якої ви не стаєте гіршим професіоналом, а іноді якраз навпаки.

Дізнайтеся внутрішні правила компанії для working mum

Озирніться навколо: чи багато ваших колег є матерями і продовжують працювати в офісі?

Якщо ні, то це може стати для вас червоним прапором або ж можливістю. Усе залежить від вашого погляду на ситуацію.

Подружіться із вашими колегами, які є матерями і батьками, щоби розпитати їх, як це працювати там з дітьми.

Якщо у вас багато колег матерів, то зверніться до них за порадою як правильно організувати час, щоби поєднати роботу з дитиною і просто для того, аби дізнатися ставлення керівництва до вагітності і материнства підлеглих.

Якщо виявиться, що у вас зовсім не kids-friendly офіс, рекомендуємо почати розмову про це з керівництвом.

Можливо, це через особливості професії або через особисте ставлення когось із директорів. З іншого боку, це може бути просто непривабливе місце для працюючих батьків. У будь-якому разі усе це варто знати наперед.

Якщо ж керівник чи керівниця – це ви, то це саме той момент, коли ви можете стати агентом якісних змін у компанії.

Якщо ви тільки проходите співбесіду, то саме середовище може давати вам підказки.

Наприклад, чи є у закладі кімната дитини і батьків, де б ви змогли годувати грудне немовля у перерві від роботи? Скажемо одразу, що в Україні таких кімнат ви, напевно, не знайдете, але якщо трапиться – то це справді kids-friendly простір, де до матері з дитиною лояльно ставляться.

Подивіться, чи стоять на столах працівників фото їхніх дітей? Просто варто почати звертати на таке увагу.

Фото: Depositphotos ArturVerkhovetskiy _3

Прагніть гнучкості

Гнучке робоче середовище вплітається в культуру компанії, тож це є одним з найважливіших факторів для нових працюючих матерів.

Однією з переваг пандемії COVID-19 є вимушена робота вдома. Хоча дослідження показують, що для багатьох працівників робочий день триває довше, для матерів чи батьків – це насправді шанс.

Краще обговорити зміни в роботі, які можуть виникнути у вас після народження дитини, ще до того, як ви завагітнієте. Тоді розмова звучатиме більш вільно, ніж коли ти знаєш, що через 5 місяців вже буде дитина і в тебе не буде іншого варіанту.

Крім того, це також дає час керівництву подумати, як вони можуть організувати роботу офісу і без втрат у роботі, і комфортно для вас. До прикладу, вас доведеться перевести на інший графік, а в команду взяти додаткову людину.

Не бійтеся ставити собі ціну у зарплаті, а також спитайте одразу, що буде, якщо вам знадобиться трохи працювати з дому.

Витрати на догляд за майбутньою дитиною можуть сильно впливати на ваше бажання залишатися в роботі: може виявитися вигідніше доглядати за дитиною самій, аніж заробляти на те, щоби це робив хтось інший.

Варто обговорити питання ставлення керівництва до скороченого робочого дня у ті дні, коли вам доведеться забирати дитину з садка. Тут ми знову повертаємося до потреби встановлення меж.

Організуйте догляд за дитиною наперед

Важливо відразу обговорити зі своїм партнером те, як виглядатиме ваше спільне чергування за доглядом за дитиною після її народження, і як це змінить спосіб вашого життя. Адже змінювати свій ритм доведеться не тільки матері, але й батькові.

Вам може здаватися, що ще не час на таку розмову, адже ви ще навіть не знаєте, коли настане вагітність. Але повірте, це найвагоміший фактор, який виводить працюючих матерів з рівноваги.

Отже, потрібно планувати. Пошукайте, які є центри догляду за дітьми у вашому районі: садочки, приватні дитячі клуби, няні чи об'єднання матерів, які допомагають один одному в догляді.

Варто вивчити питання, скільки це коштує і які є варіанти, доступні саме для вас.

Можна додатися в мамські групи у соціальних мережах, аби користуватися будь-якою інформацією, яку там отримаєте.

Якщо це перша ваша дитина, то мусимо застерегти, що ваші бажання і потреби можуть змінитися після народження дитини. Тож будьте до цього готові!

А також вже тепер привчайте себе до гнучкості! Навіть найбільш обдумані ваші плани можуть не спрацювати, як тільки з'явиться дитина.

Тому варто мати кілька варіантів і бути готовими змінювати їх дуже швидко.

Фото: Depositphotos EugeneGensyurovksy

Використовуйте всю мережу ваших контактів

Мережа контактів це валюта вашої кар'єри. Переконайтеся, що ваші робочі профілі в соціальних мережах виглядають презентабельно для вашого роботодавця і колег.

Тримайте постійний зв'язок з вашими колишніми і теперішніми колегами, а також з клієнтами та партнерами. Активно взаємодійте навіть з тими людьми, яких ви давно не бачили.

Ми наголошуємо на цьому, тому що ви, напевно, любите свою роботу і не уявляєте, що можете колись піти. Але мільйони жінок у цілому світі змушені були залишити свої робочі місця через пандемію.

Крім того, коли дитина народиться, ви можете бути емоційно не готові залишити її на когось. Багато жінок про це не думають наперед.

Тільки якщо ви будете готові до таких змін, ви зможете використати мережу своїх зв'язків, які допоможуть вам повернутися в професію.

Чи правда, що в материнство змінює мозок?

Так, жінка в пологах стає іншою людиною.

Це не тільки причина страху для багатьох жінок, які планують вагітність, але також і питання наукових дискусій.

Нещодавно дослідники з Нідерландів довели, що під час вагітності клітини плоду потрапляють і поширюються по всьому тілу матері

Це називається "мікрохімеризм" – наявність клітин з різним генетичним фоном у одному тілі. Дослідники зібрали зразки 26 жінок, які були вагітні синами, і виявили у всіх них наявність Y-хромосом

Це вагомий доказ того, що ставши мамою, ви вже не та сама людина, що раніше.

Зазначається, що гормони вагітності та лактації здатні змінити мозок, "збільшуючи розмір нейронів в одних частинах мозку та викликаючи структурні зміни в інших".

Окрім того, це не тільки битва гормонів та "мамського мозку", але звичайні повсякденні вимоги догляду за іншою людиною можуть бути дуже несподіваними. Наприклад, спитайте у будь-якої працюючої матері, скільки часу і зусиль вона витрачає просто на те, щоби хоча би вийти з дитиною з дому.

Ваша структура і розпорядок дня, щоденні звички змінюються відразу, як тільки ви принесете дитину в дім і вам потрібно буде дуже швидко їх міняти.

Але це додає вам нових неймовірних навичок управління своїм часом, яких просто так не можливо навчитися. Це виховує в людині зрілість, яка приносить врівноваженість та здатність процвітати у хаосі та несподіваних змінах.

Вас також може зацікавити:

Врятувати два життя. Як лікують вагітних з COVID-19, розповідає анестезіолог

Які послуги під час пологів можна отримати безкоштовно. Пояснення НСЗУ

Епідуральна анестезія: показання, наслідки, ускладнення пологів та шкода дитині

Післяпологова депресія: коли мовчання коштує життя

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Також ми ведемо корисний телеграм-канал "Мамо, я у шапці!".

Реклама:

Головне сьогодні