Підрив Каховської ГЕС: в Інституті охорони ґрунтів прогнозують міграцію важких металів з пилом

Вікторія Андрєєва — 13 червня 2023, 14:42

Внаслідок обміління Каховського водосховища на його території прогнозують вітрові ерозії, що можуть спричинити міграцію важких металів з пилом.

Про це заявив заступник генерального директора Інституту охорони ґрунтів Роман Паламарчук під час круглого столу у Military Media Center.

"Після того, як затоплені ґрунти перестануть зрошуватись, почнеться міграція солей до верхніх горизонтів, і в майбутньому це буде складати небезпеку для екології.

Щодо території Каховського водосховища, яке незабаром буде, фактично, осушене, то внаслідок цього там буде вітрова ерозія, що спричинить міграцію важких металів з пилом", – розповів він.

Фото: Eugene Vik

Однак, ці прогнози наразі не є точними та масштаб катастрофи передбачити неможливо. Наприклад, з окупованого лівого берега Дніпра Херсонської області інформації взагалі немає.

Нагадаємо, окупанти підірвали Каховську ГЕС вночі 6 червня.

Вода затопила території Запорізької та Херсонської областей. Людей та тварин з Херсона намагались евакуювати. Наразі вода поступово відходить, однак затопленими залишаються низка населених пунктів.

Серед наслідків також мор риби, знищення низки природних парків, непридатність води до вживання та опріснення Чорного моря.

Читайте також: Підрив Каховської ГЕС: нацпарку "Нижньодніпровський" завдано збитків на понад 46 млрд грн

Реклама:

Головне сьогодні