3,5 місяця спроб: NASA відкрило капсулу зі зразками астероїда Бенну

Анастасія Поя — 14 січня, 11:50

Команда NASA після 3,5 місяців спроб відкрутила два кріплення капсули зі зразками астероїда Бенну.

Йдеться про 2 болти на верхній частині пробовідбірника, які перешкоджали доступу до решти матеріалу, повідомляється на сайті NASA.

Зразка астероїда Бенну доставили на Землю в рамках місії OSIRIS-REx.

Поки ґрунт перебуває в капсулі, фахівці планують зробити фотографії з надвисокою роздільною здатністю, після чого зразки вилучать і зважать.

Фото: NASA

"Наші інженери та науковці невтомно працювали, щоб не лише обробити понад 70 грамів матеріалу, але й спроектувати, розробити та протестувати нові інструменти для відкриття капсул на майбутнє", сказала керівник підрозділу ARES компанії Johnson, яка брала участь в місії, Ейлін Стенсбері.

Фото: Natural History Museum

Зазначається, що 11 січня фахівці завершили розбирати механізм збору зразків з метою дослідити решту камінців й пилу, доставлених в рамках місії.

"Інновації та відданість цій команді були вражаючими. Ми всі з нетерпінням чекаємо на решту скарбів, які зберігає OSIRIS-REx", – додала Стенсбері.

Нагадаємо, що раніше NASA назвало астероїд Бенну найнебезпечнішим об'єктом у Сонячній системі, оскільки він має шанс зіткнутися з нашою планетою у найближчі 300 років.

Місія OSIRIS-REx стартувала у вересні 2016 року.

Впродовж 22 місяців астрономи вивчали його поверхню з орбіти за допомогою зонду, шукаючи правильне місце, щоб спуститися та взяти зразок.

Зрештою, корабель прибув до 500-метрового астероїда в грудні 2018 року.

Фото: NASA

У жовтні 2020 року розпочали забір матеріалу та з'ясували, що поверхня астероїда напрочуд пориста, тож космічний корабель OSIRIS-REx зміг глибоко зануритися в нього.

У травні 2021 року зонд вирушив на Землю зі зразками астероїда.

24 вересня 2023 року зворотна капсула приземлилась в пустелі на півночі штату Юта (США).

Відомо, що науковці по всьому світу ретельно вивчатимуть склад астероїда Бенну, оскільки його фрагменти можуть допомогти розширити уявлення людей про формування Сонячної системи 4,6 мільярда років тому.

Раніше ми повідомляли, що у NASA дослідили астероїд Бенну.

Читайте також: Місія NASA везе не Землю зразки "небезпечного" астероїда. ФОТО

Реклама:

Головне сьогодні