У Мексиці знайшли десятки ножів для жертвоприношення богу ацтеків

Олена Барсукова — 29 травня, 09:00
У Мексиці знайшли десятки ножів для жертвоприношення богу ацтеків
Вчені знайшли десятки ножів для жертвоприношень в археологічній зоні Тлателолко
Mauricio Marat/INAH

У мексиканській столиці Мехіко археологи знайшли десятки ритуальних ножів віком понад 600 років, які могли використовуватись для жертвоприношення.

Дослідники з Національного інституту антропології та історії виявили 59 кишенькових ножів, 7 ножів з обсидіану (силікатної вулканічної породи темного кольору), а також 3 блоки копалу (твердої смоли).

Вчені кажуть, що ритуальні ножі опинилися у святилищі між 1375 і 1418 роками н.е. Ймовірно, жерці використовували їх для "самопожертви" одному з ацтецьких богів, повідомляє Arkeonews.

Кам'яну скриньку з церемоніальними артефактами виявили під час розкопок у храмі "І" в археологічній зоні Тлателолко. Цю територію з XIII століття населяв народ тлателолка, який розмовляв мексиканською мовою науатль. А місто Тлателолко було засноване в 1338 році і залишалося незалежним містом-державою до 1473 року.

У Мексиці знайшли стародавні ножі для жертвоприношень
Вчені кажуть, що жерці могли використовувати ножі для “самопожертви” одному з ацтецьких богів
Фото: INAH
ВІДЕО ДНЯ

Археологи Франсіско Хав'єр Лауе Паділья і Паола Сільва Альварес виявили підношення під час дослідження біля центрального вівтаря храму Gran Basamento, присвяченому богу Тецкатліпоці.

Тецкатліпока ("володар димлячого обсидіанового дзеркала") – один із головних богів у міфології ацтеків і мая. За повірʼями ацтеків, він викликав землетруси і був покровителем жерців, карателем злочинців, володарем зірок, холоду, стихій, а водночас – руйнівником світу.

За словами науковців, кожен компонент скриньки для підношень з храму Тецкатліпоки має символічне значення, а знахідка дає "безцінне уявлення" про церемоніальні практики народу тлателолка в період між XIV і XV ст.

Нагадаємо, також археологи на півдні Туреччини виявили стародавню мозаїку із зображенням давньогрецької музи.

Раніше в Ізраїлі знайшли 4 ідеально збережені римські мечі віком 1900 років, а в Угорщині – 700-річну церкву, яка була пограбована після османського захоплення.

Реклама:

Головне сьогодні