Фармацевтичне лобі проти: законопроект, що знижує ціни на ліки, не вносять в зал Ради

Що може знизити ціни на ліки в аптеках? Це чи не найпопулярніше питання, яке я чую звідусіль і часто від журналістів.

Пацієнти цього питання не задають. Вони просто їдуть купувати ліки за кордон, адже там ціна нижча.

Їдуть вони до Польщі, Латвії, Чехії, Туреччини. Бо там дешевше. Один з тисячі таких прикладів описаний тут.

Юристи нашої організації з 2015 року вивчають механізм паралельного імпорту для ліків, який значно знизить ціну на медикаменти в українських аптеках.

Паралельний імпорт запровадили в Європі і Грузії. В країнах ЄС ціни на ліки впали на 11-12%, в Грузії – до 30%.

Саме паралельний імпорт лікарських засобів є серед рекомендацій ПРООН та ВООЗ як дієвий механізм розширення доступу до ліків.

В Україні його теж запровадити можна. Тоді величезній кількості пацієнтів із тяжкими захворюваннями не доведеться кожного разу долати неймовірні труднощі.

При транспортуванні цього ж препарату з-за кордону пацієнти самостійно мають дбати про дотриманням температурного режиму.

Це досить складно зробити самотужки.

Офіційний паралельний імпорт повністю прибирає ці ризики, покладаючи всю відповідальність на ліцензованого державою паралельного дистриб'ютора, і ліки можна буде просто купувати в українській аптеці за нормальною ціною і перевіреною якістю.

Проект закону №2089 запроваджує паралельний імпорт для ліків, проте вже три місяці не може потрапити на голосування в зал Верховної Ради.

При цьому для побутової техніки, косметики, електроніки та будь-яких інших груп товарів паралельний імпорт Верховна Рада ухвалила ще у жовтні. А от на ліках турборежим дав збій. То в чому ж причина?

Як тільки на полицях аптек з’являться препарати на 20-30% дешевші, компаніям, що продають ліки втридорога, доведеться конкурувати і, відповідно, відмовлятись від надприбутків.

Фото: Jim_Filim/Depositphotos

Найбільше проти цього законопроекту піднялися деякі українські виробники та монопольні дистриб'ютори.

Ця частина української фарми у цьому протистоянні представлена однією із найодіозніших фігур – Олександром Чумаком.

Саме він під час засідання Комітету зі здоров'я нації намагався виступати диригентом засідання.

Саме під час засідання він дав команду "фас" своїм соратникам, з якими прийшов на комітет – щоб ті валили законопроект.

Інакше "відіб’є бошки" авторкам законопроекту – Ользі Стефанишиній та Олександрі Устіновій.

А він – колишній заступник директора української фармкомпанії "Інтерхім" та екс-директор "Торгового дому Інтерхім".

Ще кілька тижнів тому Чумак ходив у радниках міністерки охорони здоров’я Зоряни Скалецької. Навіть на посаду Заступника міністра збирався!

Інакше як можна пояснити свіжозаповнену декларацію? Маємо ще одну ілюстрацію людьми якого штибу оточує себе міністерка.

Найбільше галасу деякі українські фармацевтичні бізнесмени підняли, бо страшенно "переживають", щоб законопроект не допустив сюди крейди і сміття замість ліків з країн третього світу.

Бо за життя і здоров’я українського пацієнта вони, бачте, дбають.

На весь цей істеричний галас авторкою законопроекту були дані спростування. Бо законопроект передбачає низку запобіжників проти фальсифікату. Проте пояснення і аргументи ніхто слухати не збирався.

Мета була одна – зірвати засідання і завалити законопроект.

Поясню, що зміниться для пересічного пацієнта і чому фармвиробники настільки казяться.

Наприклад, в українській аптеці препарат для лікування раку - МНН Капецитабін 500 мг, виробника відомого Швейцарського продається в середньому за ціною 6500 грн за упаковку.

А у Польщі цей же самий препарат, цього ж виробника, у такому ж дозуванні, але в іншій упаковці (оформленій польською мовою), коштує в два рази дешевше, 510,98-523,59 злотих, або близько 3200 грн за упаковку.

Перевірити можна тут і тут

Паралельний імпорт дозволить з’явитися польському препарату у польській упаковці на полицях українських аптек з доданою інструкцією українською мовою.

Просто ціна його буде значно, значно менша, ніж платить зараз український пацієнт. Тобто, паралельний імпорт – це ввезення з інших країн, з належним власним контролем якості ліків, препаратів, які вже зареєстровані в Україні (відтак маємо подвійний контроль якості) і, представлені на українському ринку, але в інших країнах вони коштують дешевше!

При чому це ввезення буде здійснено відповідно до усіх процедур контролю якості, які проходять всі ліки, які потрапляють на територію України.

Відтак не крейди і сміття насправді бояться фармвиробники. Театр, влаштований ними на засіданні профільного комітету – лише замилювання очей, щоб ввести в оману депутатів.

Виробники бояться реальної конкуренції і втрати своїх надприбутків. Бо прийдуть дешевші препарати, наприклад, з Європи, які виженуть з ринку ідентичні препарати за супер завищеними цінами.

Або ще один варіант – дешевші препарати, що зайдуть по паралельному імпорту створять конкуренцію існуючим на ринку краплям в ніс чи препаратам від болю і витіснять їх з ринку, якщо ті не впадуть в ціні.

Виграє з цього пацієнт! Тому ми і стоїмо за законопроект горою.

Інна Іваненко, виконавча директорка БФ "Пацієнти України", для УП.Життя

Реклама:

Головне сьогодні