"Вода зупинилась у 230 метрах". Херсонський художній музей уникнув підтоплення. ВІДЕО

Марія Кабацій — 7 червня 2023, 13:25

Херсонський обласний художній музей ім. Олексія Шовкуненка, який восени минулого року був розграбований російськими окупантами, не постраждав від підтоплення через підрив військовими РФ Каховської ГЕС.

Читайте УП.Культура у Telegram

Про це музей повідомив у своєму офіційному Facebook.

"Всім, хто хвилювався за долю музею, повідомляємо: вода зупинилась на півдорозі, дійшла до вулиці Богородицької (Червонофлотської). Херсонський художній музей від підтоплення не постраждав", – поінформували музейники і додали до посту кілька світлин вулиць біля самого музею.

Музей від підтоплення не постраждав. Фото: Херсонський художній музей / Facebook

Фото: Херсонський художній музей / Facebook

Вони зазначили, що хоча з колекції, яка складалася з майже 14 тисяч предметів, окупанти вивезли більше 11 тисяч експонатів, сама будівля музею також є пам'яткою архітектури.

Також у музеї Шовкуненка поділилися кількома відео підтоплень вулиць. "Вода зупинилась десь у 230 метрах від музею", – пояснили там.

Крім того, херсонські музейники зняли відео наслідків підтоплення міста Херсон з найвищої точки своєї будівлі.

Також Херсонський художній музей поділився картинами із зображенням зруйнованої росіянами Каховської ГЕС – робіт Івана Ботька "Заливка шпунта на будівництві Каховської ГЕС" та "Будівництво шлюзу Каховської ГЕС" і Бориса Лавриненка "На будівництві Каховської ГЕС". Ці твори окупанти також вкрали і вивезли до анексованого Криму в листопаді 2022 року.

"Свідоцтво подвійного злочину росіян. Викрадена музейна колекція та підрив Каховської ГЕС", – підкреслили музейники.

Раніше Міністерство культури та інформаційної політики опублікувало список музеїв та культурних пам'яток Херсонщини, що вже підтоплені або перебувають під загрозою підтоплення внаслідок підриву Каховської ГЕС. За даними МКІП, станом на кінець доби 6 червня вже постраждали такі пам'ятки, як Комплекс споруд Каховської ГЕС, зведений у 1951-1958 роках, Ансамбль споруд Центральної площі у місті Нова Каховка, Забудова історичного центру міста Нова Каховка та ін.

Також вода загрожує будинку-музею Поліни Райко в Олешках.

Археологиня Світлана Біляєва, яка очолювала дослідження Тягинської фортеці – унікальної пам’ятки архітектури XIV-XV століть в селі Тягинка, Бериславського району Херсонщини, розповіла, що станом на зараз фортеця затоплена.

Державне агентство розвитку туризму України оприлюднило карту пам'яток, природніх рекреаційних ресурсів, які опинилися під загрозою через дії росіян.

Читайте також: "Якби не колаборанти, ми би врятували музей від росіян". Інтерв'ю з директоркою Херсонсього художнього музею

Реклама:

Головне сьогодні