Суд знову "обезголовив" медвиш ім. Богомольця

— 6 вересня 2018, 10:20

Увечері 5 вересня окружний адміністративний суд Києва зупинив дію наказу міністерства охорони здоров'я про призначення Юрія Кучина в.о. ректора НМУ ім. О.О. Богомольця.

Фото 5seconds / Depositphotos

Про це повідомляє прес-служба МОЗ.

Цим же рішенням суд заборонив МОЗ призначати на цю посаду будь-яку особу, крім випадків, визначених положенням Закону України "Про вищу освіту".

До суду з цією заявою звернулися прибічники Катерини Амосової, звільненої МОЗ України з посади ректора у квітні 2018 року, – проректори Ярослав Цехмістер (який підтримував колишню ректорку медвишу Амосову), Олександр Никитюк, Олена Стеченко, Тетяна Черенько та Олеся Линовицька.

Як зазначають у МОЗ, таке рішення суду фактично позбавляє міністерство можливості здійснювати свої повноваження відповідно до законодавства України, зокрема, закону "Про управління об’єктами державної власності".

Нагадаємо, 15 серпня Кучин не зміг потрапити на робоче місце, так як вхід до будівлі університету заблокували невідомі молоді особи під керівництвом аспіранта НМУ Василя Гілюка – вони не пускають нікого на територію установи.

Василь Гілюк був одним з активістів, які блокували університет взимку і виступали на підтримку колишньої ректорки Катерини Амосової, з якою МОЗ достроково розірвав контракт через порушення.

У медуніверситеті ім. Богомольця така ситуація повторюється вже вдруге.

Вперше подібний випадок стався у 20 лютого 2018 року. Тоді нового в. о. ректора Михайла Захараша також не пускали на робоче місце.

У той день міністерство відсторонило від посади Катерину Амосову на час службової перевірки.

Офіційна причина: зрив ліцензованого тестування "Крок" для студентів-стоматологів.

Амосова назвала рішення МОЗ незаконним і заявила, що заступник міністра охорони здоров'я Олександр Лінчевський намагався змусити її порушити закон, погрожуючи звільненням.

Того ж дня представники студентського самоврядування заблокували вхід у ректорат, не допускаючи до роботи призначеного в.о. ректора Михайла Захараша.

Деталі про ці перипетії можна почитати за лінком.

25 лютого на підтримку ректора Катерини Амосової оголосили безстроковий страйк, який через 2 дні після початку припинився.

Амосова оскаржила своє відсторонення у суді. І 1 березня Окружний адміністративний суд Києва відновив ректорку на посаді до початку розгляду її позову до МОЗ по суті.

Однак 6 березня вже іншим наказом Міністерство охорони здоров'я знову відсторонило Амосову.

30 березня комісія МОЗ визнала роботу ректора НМУ в 2017 році незадовільною і рекомендувала розірвати контракт з Катериною Амосовою.

16 квітня Катерину Амосову звільнили з посади.

Такі події відбуваються не лише в медуніверситеті Богомольця.

19 липня охорона і співробітники Одеського медуніверситету не пускали нового в.о. ректора Костянтина Аймедова на робоче місце.

За кілька днів до цього, 17 липня, МОЗ України достроково розірвало контракт з ректором Одеського національного медичного університету Валерієм Запорожаном.

31 серпня Запорожан незаконно провів збори трудового колективу у приміщенні головного корпусу Одеського національного медичного університету.

Учасники незаконних зборів "висловили недовіру" призначеному МОЗ України в.о. ректора Костянтину Аймедову і проголосували за призначення на цю посаду голови профкому Юрія Сухіна.

[L]А вже 3 вересня МОЗ стало відомо, що той же окружний адміністративний суд міста Києва припинив дії наказу МОЗ України про призначення в.о. ректора Костянтина Аймедова.

Цікаво, що при цьому колишніх ректорів Валерія Запорожана і Катерину Амосову захищає одна юридична фірма "GOLAW".

Реклама:

Головне сьогодні