Харчування у задимленому місті. Поради дієтолога
ОНОВЛЕНО 17.04.2020
Останні декілька днів для жителів Києва і всієї центральної України, окрім стресу від коронавірусу додався ще стрес від лісоторфяних пожеж і забрудненого повітря.
Хімічно активні гази (окис вуглецю, оксиди сірки, діоксид азоту), органічні сполуки (аміак, формальдегід, феноли, бензопірен, альдегіди, діоксини) звдають шкоди не лише довкіллю, але і здоров’ю людей.
Особливо небезпечною є дрібнодисперсна сажа, яку, на відміну від диму, не видно неозброєним оком, однак вона здатна проникнути глибоко в легені та залишитися там надовго.
За даними ВООЗ, екотоксиканти, дрібнодисперсна сажа та оксиди азоту відповідальні за підвищення смертності, розвиток респіраторних і серцево-судинних захворювань.
Особливо погано вони впливають на людей похилого віку і дітей, алергіків, астматиків, гіпертоніків і сердечників.
Крім того, екотоксиканти спричинюють кисневу недостатність, пригнічують імунітет, порушують роботу організму, збільшують ризик хронічних захворювань дихальних шляхів, зокрема, астми та хронічного обструктивного захворювання легень (ХОЗЛ).
Харчуванню належить найбільша питома вага у активізації захисних сил організму, оскільки їжа трансформуються в енергію фізіологічних функцій і структурні компоненти людського тіла.
Основні правила харчування
Вони вкладаються в декілька пунктів: різноманітне, місцевими продуктами, невисокої калорійності, переважно рослинне.
Режим харчування: 2-3 разовий, без перекусів.
Перекуси допускаються лише при деяких показаннях (важкохворі, при загостреннях захворювань органів травлення).
Прийоми їжі бажано вмістити в 8-10-годинний проміжок часу.
Що має бути у нашому раціоні
1. Легкозасвоюваний білок: кисломолочні продукти невисокої жирності, яйця, знежирений і неміцний м’ясний бульйон (як основу овочевих супів та каш).
Амінокислота глутамін, які міститься в знежиреному бульйоні, має імунотропні властивості, тобто активує роботу імунних клітин.
2. Продукти, багаті селеном: яйця, оселедець, часник, астрагал, овес, пшениця, пивні дріжді).
Селен сприяє зміцненню імунітету та здатності печінки знешкоджувати токсичні речовини.
Вівсяна каша. Фото StarsApart/Flickr |
3. Природні антиоксиданти – речовинами, які захищають клітини від руйнування вільними радикалами, яких багато утворюється в забрудненому повітрі (вітаміни Е, С, каротиноїди, фітонутрієнти).
🥚 Вітамін Е (зародки пшениці, мигдаль, оливкова олія, яєчний жовток, зелений горошок обліпиха, кунжут).
🥦 Вітамін С (настій шипшини та обліпихи, капуста всіх сортів, чорна смородина, петрушка, болгарський перець).
🍅 Каротиноїди (темно-жовті оранжеві, червоні і темно-зелені овочі та фрукти (морква свіжа, тушкована, моркв’яний сік з мякоттю), помідори (свіжі та тушковані), курага, помідори та томатний сік.
🍎 Фітонутрієнти тобто різнокольорові пігменти рослин (яскраво забарвлені фрукти, овочі, ягоди, насіння, чорна квасоля, зелений горошок, зелений чай).
[BANNER1]
4. Продукти, які прискорюють виведення токсичних продуктів через кишківник – це продукти, багаті розчинною та нерозчинною клітковиною та пребіотиками:
🍊 фрукти та ягоди (яблука, груші, цитрусові, смородина);
🥕 овочі та насіння (бобові, перлова крупа, рис нешліфований, пшоно, капуста білокачанна, морква, буряк, гарбуз, насіння льону).
🥃 квашені овочі та домашні кваси.
Фото by swong95765 |
5. Продукти, що покращують роботу печінки: розторопша плямиста, гарбузова олія, звіробій (чай), куркума (в страви), імбир (чай, в овочеві та м’ясні страви), шипшина (настій).
6. Потогінні та сечогінні чаї (настій з малини, брусниці, журавлини, компот з груш, малини, хвощ).
7. Адаптогени (зелений чай, елеутерокок, женьшень) у поєднанні з соками моркви, буряка, яблука.
8. Антигіпоксанти – продукти, що покращують транспорт кисню до клітин, їх активізації, та звільненню від токсичних речовин: березовий сік, настій бруньок берези, настій із квіток та плодів бузини, листя суниці, чорної смородини, гінкго, м’яти, а також куркума, імбир, кардамон, цикорій, квітковий пилок (за відсутності алергії).
Важливо:
Всі овочі, зелень та фрукти мити щіточкою у проточний воді, знімати шкірку.
Виключити продукти, які подразнюють тканини дихальних шляхів: міцні та жирні м’ясні і рибні бульйони, гірчиця, хрін, пекучий перець, алкогольні напої, жирне, смажені страви, ковбасні вироби
Багато пити. Основним напоєм має бути тепла вода, можна з додаванням соку лимона. Потіння збільшує потребу в рідині.
Фото з Flickr by Ana Ulin |
Алгоритм складання раціону
Сніданок, обід, вечеря мають наступні пропорції:
- 25% - білкововмісний продукт,
- 75% - рослинні страви (круп’яні, овочеві, фруктові або ягідні).
Зразок денного раціону
Сніданок
Каша із вівсяної плющеної крупи з тертим/печеним яблуком, насінням льону та ягодами;
Шматочок зрілого сиру, кава з кардамоном.
Перекус
Какао на воді і пів склянки ягід. Або склянка томатного соку.
Обід
Окрошка на кефірі із редискою, огірком, яйцем, зеленню.
Гречки, зварена не знежиреному і неміцному м’ясному бульйоні.
Салат із свіжої капусти, сирого буряка, моркви з оливковою олією та лимонним соком.
Зелений чай.
Вечеря
Плов із перловки з тушкованою морквою, порошком куркуми та зеленню.
Пюре із розморожених ягід, збитих з кефіром.
Рецепти для оздоровлення
🥤 Смузі "Здорові легені" (солодкий варіант)
Апельсин
Морква сира
Буряк сирий
Ягоди (смородина/вишня/малина)
Розмочене насіння льону
Горіхи волоські
Кориця
🥤 Смузі "Здорові легені" (солоний варіант)
Томатний сік
Морква сира
Буряк сирийЧасник
Базилік або петрушка
Загальні поради
Приймайте швидкий душ вранці та ввечері з подальшим розтиранням тіла рушником, носіть одяг із натуральних тканин.
Лягайте спати не пізніше 23.00: два важливі гормони – мелатонін та соматотропін, які відповідальні за відновлення клітин під час сну, утворюються з 23-тьох до 5-тої ранку. Для їхнього синтезу необхідно забезпечити цілковиту темряву в приміщенні та легкозасвоювані корисні вуглеводи наприклад, ягоди, під час вечері.
Намагайтеся збільшити потіння: займайтеся вправами, відвідуйте при можливості, сауну.
Правильні дії допоможуть нам уникнути негативних впливів на наш організм, і залишатися здоровими.
Оксана Скиталінська, лікар-дієтолог, спеціально для УП.Життя
Титульні світлини Tamara Granatkina та cpuzbb з flickr.com
Вас також може зацікавити:
Скільки води пити та як поводитися, коли на вулиці смог. Поради лікаря та ЦГЗУ
Очільник МОЗ розповів про рівень радіації та порадив не виходити ранком з дому
Як психози у підлітків пов'язані із забрудненням повітря – дослідження
Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.
А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.