Як підтримати друга, партнера чи дитину під час схуднення?

Анна Бей — 5 листопада 2023, 17:00

Близьким, які намагаються боротися із зайвими кілограмами, дуже важлива підтримка у схудненні від рідних та друзів.

Потрібно уміти говорити з рідними та друзями про зайву вагу та не застосовувати при цьому присоромлення чи фетшеймінгу.

"УП.Життя" разом з психологинею Анастасією Михайленко ділиться методами, що допоможуть підтримати близьких, які худнуть та пояснює як не образити людину та які фрази краще не використовувати.

Як підтримати близьку людину, яка худне?

  • Створіть середовище групової підтримки.

Варто дотримуватись солідарності: разом змінити звички у харчуванні, почати займатись спортом, здійснювати довгі прогулянки тощо.

Уявіть, ви прийняли рішення худнути, а сімʼя при вас їсть солодке, жарене, жирне, приносить все це додому. Важко втримуватися від цих спокус, коли вони зовсім поряд.

"При цьому завжди є спосіб знайти варіант, який влаштує всіх. Наприклад солодке може бути у квартирі, але людина, яка худне, не буде знати, де воно. Також можна обрати до сімейного меню страви, які підходять всім членам сімʼї", – радить психологиня Анастасія Михайленко.

  • Допоможіть знайти інші задоволення.

Найчастіше їжа є або способом отримати насолоду, або подолати стрес.

Людині необхідно знайти нові хобі, активності, способи піклування про себе, віднаходження ресурсу. Це можуть бути танці, масаж, прогулянки лісом, косметолог тощо.

  • Вірте в людину.

Підтримуйте людину під час стресу, давайте їй виражати почуття та емпатуйте.

  • Обговоріть з партнером ваші дії.

Коли потрібно схуднути обом одразу, то ви як команда повинні рухатись до спільної цілі: нагадувати один одному, що ви здатні витримати цей складний період і схуднути до бажаної ваги.

"Я рекомендую парі поговорити про те, яка психологічна атмосфера та підтримка для них потрібна. Деякі пари навіть домовляються, що можуть забороняти один одному якісь покупки чи примушувати до певних дій (наприклад до спорту). Іншим парам можуть бути потрібні більш м’які способи: підтримка, пошуки мотивації", – консультує психологиня.

Особливо така розмова потрібна, коли комусь одному з пари потрібно схуднути. Бо тут можливий конфлікт інтересів, який буде виливатися у реальний конфлікт між парою, що є стресом для обох.

"Хоча худнути потрібно лише одній людині, практика показує, що саме коли є підтримка від пари, ймовірність, що людина дійде до своєї мети, набагато більша", – наголошує Анастасія Михайленко.

Коли потрібно схуднути обом одразу, то ви як команда повинні рухатись до спільної цілі: нагадувати один одному, що ви здатні витримати цей складний період і схуднути до бажаної ваги.

Фото: pressmaster/Depositphotos

Читайте також: Гроші в парі: як створити та вести сімейний бюджет

Фрази, які не варто казати людині із зайвою вагою

  • "Я відчуваю себе такою товстою"

Хоча вам може здатися, що скарги на власне тіло не шкодять іншим, експерти не згодні з цим. Коли люди кажуть: "Фу, я відчуваю себе таким товстим сьогодні" – це зміцнює їхнє уявлення та думку близьких про те, що тіло, в якому живе людина, неправильне, хоча насправді вага в нормі. Такий спосіб не допомагає описати самопочуття, адже кілограми – не справжні почуття чи емоції.

  • "Ти не товста, ти красива!"

Ця фраза має на увазі, що вага протиставляється красі. Вона стигматизує великі тіла і може негативно вплинути на образ тіла людини, підкреслюючи, що є певні визначені типи тіл, які є красивими.

Замість цього ви можете просто сказати: "Я вважаю, що ти красива".

  • "Ти виглядаєш приголомшливо! Ти схудла?"

Коментувати, що хтось "виглядає приголомшливо", сприйнявши це як схуднення, дуже шкідливо. При цьому людина може боротися з розладом харчової поведінки, хворобою або сильним стресом, який обмежив її апетит.

Навіть якщо людина схудла навмисно, асоціювати це з "приголомшливим виглядом" може бути шкідливо. Подібні коментарі сприяють стигматизації та хибному переконанню, що бути худим краще, ніж мати більше тіло.

  • "Я буду поганою і з'їм тістечко"

Хоча це твердження не стосується безпосередньо тіла чи його розмірів, класифікувати їжу як "хорошу" чи "погану" досить складно.

Ця фраза проблематична, тому що вона моралізує їжу, створює враження, що ви "хороша" людина, якщо їсте "здорову" їжу, і "погана" – коли їсте "нездорову" їжу. Як наслідок, це означає, що "добре" бути худим і "погано" бути товстим.

Замість того, щоб картати себе за те, що ви вирішили з'їсти певну їжу, будьте впевнені у своєму рішенню і насолоджуйтеся ним.

Читайте також: Як підтримати людину з депресією. Інструкція від психолога

  • "Я не в формі"

Прирівнювати фізичну форму до певної фігури чи розміру неправильно. Твердження "я у формі" має більше спільного з ідеалами краси, ніж із силою, рухливістю чи функціями.

Якщо ви використовуєте цей вираз, щоб описати свій рівень фізичної підготовки, краще просто сказати: "Зараз я не в тій формі, в якій був раніше". Або, якщо бути більш конкретним, скажіть: "Бігати важче, ніж раніше", або "Я не можу підняти таку ж вагу, як минулого року".

  • "Коли все налагодиться, вага зникне"

Існує міф, увічнений сюжетами кінофільмів та історіями схуднення про те, що пріоритетність саморозвитку також призводить до схуднення або покращення зовнішнього вигляду. Люди з надмірною вагою існують незалежно від того, чи пережили вони травму, чи ні. Худорлявість не є ознакою хорошого психічного здоров'я, так само як і повнота не є ознакою поганого психічного здоров'я.

Втрата ваги не є метою психічного здоров'я – краще просто не обговорювати вагу і розміри тіла в таких розмовах.

"Для того аби підтримати людину, яку фетшеймлять, потрібно побути з нею, спитати, яку підтримку вона потребує.

Ви можете поговорити з людиною про її почуття, спитати як вона себе відчуває і проговорити про її кордони: що ніхто не має права їх порушувати та говорити такі зауваження, це лише її справа", – ділиться Анастасія Михайленко.

Втрата ваги не є метою психічного здоров'я – краще просто не обговорювати вагу і розміри тіла в таких розмовах. Фото: VitalikRadko/Depositphotos

Читайте також: Де знаходити ресурс і як піклуватися про себе? Розповідає психолог

Реклама:

Головне сьогодні