Чи безпечні сирі яйця: міфи про шкоду та користь

Анна Бей — 25 грудня 2023, 12:00

Курячі яйця – хороша та поживна ідея для сніданку, що забезпечить організм поживними речовинами.

Вони є джерелом білка, вітамінів та холестерину. Тому важливо знати не лише як правильно приготувати яйця, яку кількість можна вживати, а і як їх зберігати.

Чи варто мити яйця, чим небезпечні сирі продукти та які поживні властивості мають яйця – УП. Життя розповідає в матеріалі.

Яйця: користь та поживні речовини

Яйця є джерелом:

  • холестерину;
  • білка;
  • холіну;
  • біотину (вітаміну B7);
  • вітаміну А;
  • антиоксидантів лютеїну та зеаксантину.

Хоча яйця містять багато холестерину, він не підвищує рівень холестерину в організмі настільки високо, як інші продукти з великим вмістом трансжирів та насичених жирів.

При цьому потрібно бути обережним з продуктами, які люди зазвичай їдять з яйцями: беконом, ковбасою та шинкою – вони підвищують ризик серцево-судинних захворювань більше, ніж самі яйця.

Крім того, спосіб приготування яєць та інших продуктів (особливо якщо вони смажаться на олії або вершковому маслі) відіграє більшу роль у підвищенні ризику проблем з серцево-судинною системою.

Експерти рекомендують вживати якомога менше холестерину, намагаючись не перевищувати 300 міліграмів на день. В одному великому яйці міститься близько 186 мг холестерину – весь він знаходиться в жовтку. Якщо у вашому раціоні мало холестерину, можна вживати одне яйце на день, або ж до семи яєць на тиждень без шкоди для здоров'я.

Якщо ви любите яйця, але не хочете вживати холестерин, вживайте лише білок.

Яйце середнього розміру містить близько 6-7 грамів білка. Він знаходиться як у білку, так і в жовтку.

  • Яєчний жовток – місце, де знаходяться майже всі поживні речовини яйця.

Також він містить близько половини білка, що є в яйці. У великому яйці є близько 6,3 грама білка, 2,7 з них припадає на жовток.

  • Яєчний білок приблизно на 88% складається з води.

У ньому міститься 150 різних видів білків. У 33 грамах сирого яєчного білка знаходиться 3,6 грама протеїнів.

Яйце середнього розміру містить близько 6-7 грамів білка. Він знаходиться як у білку, так і в жовтку. Фото: nblxer/Depositphotos

Читайте також: 7 причин, чому варто їсти яйця на сніданок

Як безпечно споживати та зберігати яйця

При приготуванні яєць потрібно пам’ятати про важливість їх безпечного зберігання та споживання.

Сальмонела – це бактерія, яка викликає харчове отруєння. Обробка, зберігання та приготування яєць мають важливе значення для запобігання спалахам сальмонельозу, спричиненого зараженими яйцями.

Сальмонела може знаходитись на шкаралупі яєць. Таке відбувається коли заражені птахи несуть яйця або коли яйця торкаються пташиного посліду після того, як були знесені.

Бактерія може потрапити всередину сирого яйця. Це відбувається під час формування яйця всередині курки до того, як яйце утворює шкаралупу. Сьогодні набагато менше курей-несучок мають цю проблему, тому яйця стали безпечнішими. Але деякі яйця все ще заражені сальмонелою.

Зберігання яєць при температурі нижче 4°C зупиняє ріст сальмонели, а приготування яєць при температурі щонайменше 71°C вбиває всі наявні бактерії.

Сальмонела може проникати крізь шкаралупу, яка має крихітні відкриті пори. Тому варто дотримуватись таких правил зберігання та використання яєць:

  • Звертайте увагу на термін придатності яєць, зазвичай вони зберігаються протягом чотирьох-шести тижнів після цієї дати.
  • Уникайте пакування з тріснутими яйцями, які можуть збільшити ризик бактеріального забруднення. Викиньте тріснуте яйце, якщо виявили його після покупки.
  • Зберігайте яйця у холодильнику. Уникайте зберігання в бокових дверцятах, де температура змінюється.
  • Готуйте яйця, поки білки та жовтки не затвердіють, щоб запобігти хворобам, які передаються через їжу. Якщо використовуєте рецепти з сирими або недовареними яйцями, використовуйте пастеризовані яйця, які піддаються термічній обробці для знищення бактерій.
  • Не дозволяйте приготованим яйцям або яєчним стравам стояти при кімнатній температурі довше двох годин.
  • Мийте руки та всі поверхні, які контактували з сирими яйцями.
Уникайте пакування з тріснутими яйцями, які можуть збільшити ризик бактеріального забруднення. Фото: makidotvn/Depositphotos

Читайте також: "Все життя на площі аркуша А4": чому Україні треба переходити на кейдж-фрі яйця

Користь і шкода яєць: міфи та факти

Міф: Бруд на яєчній шкаралупі є органічним і свідчить про натуральність яєць, тому забруднені яйця є кориснішими.

Факт: Бруд може бути органічного походження, проте він точно не є корисним. Пил, курячий послід та пір'я іноді містять шкідливі бактерії, в тому числі сальмонелу. Рекомендовано викидати брудні яйця.

Міф: Потрібно мити яйця перед зберіганням, щоб видалити бруд.

Факт: Окрім видалення бактерій, миття яйця може пошкодити його природну захисну кутикулу. Це полегшує проникнення бактерій крізь шкаралупу і забруднення яйця.

Присутність бактерій всередині яйця призводить до його "псування", або гниття.

Заборонено мити, обробляти мийними засобами або очищувати іншим способом яйця, які закладають у холодильник для тривалого зберігання.

Міф: З яєць, що зберігаються при кімнатній температурі, виходить краща випічка.

Факт: Охолодження яєць не тільки зберігає їх свіжими, але й мінімізує ризик розвитку сальмонели. За бажанням, вийміть яйця з холодильника за кілька годин до приготування.

Охолодження яєць не тільки зберігає їх свіжими, але й мінімізує ризик розвитку сальмонели. За бажанням, вийміть яйця з холодильника за кілька годин до приготування. Фото: VitalikRadko/Depositphotos

Міф: Зіпсовані яйця завжди погано пахнуть.

Факт: Коли яйце старіє, клітини повітря всередині стають більшими. Для того, щоб визначити, чи зіпсоване яйце, іноді занурюють яйце у воду. Якщо воно спливло, то швидше за все яйце почало псуватися.

Якщо ви перевірили яйце, поклавши його у воду, все одно варто попередньо розбити яйце в окрему посудину, щоб дізнатись, чи не зіпсоване воно. Слід звернути увагу на ознаки зміни кольору або кислуватий запах. Свіже яйце не має запаху, а яйце, яке псується, пахне сіркою. Якщо ви відчуваєте запах, швидше за все, яйце вже зіпсоване.

Проте навіть яйця, які добре пахнуть та смакують, можуть містити сальмонели на шкаралупі. Крім того, бактерії на шкаралупі здатні потрапити в їжу, якщо яйце було надбитим, наприклад. Тому варто викидати тріснуті або брудні яйця. Тримайте руки, посуд і поверхні чистими та сухими. Якщо яйце погано пахне – не використовуйте його ні в якому разі.

Міф: Сире яйце можна давати хворому для отримання додаткового білка та мінералів.

Факт: Ніколи не давайте сирі яйця важкохворим людям. Отруєння сальмонелою більш небезпечне для тяжкохворих, дітей до 2 років, вагітних жінок і людей старших 65 років. Варіть яйця до тих пір, поки білок не стане повністю твердим, а жовток не почне густіти.

Міф: Сирі яйця так само небезпечні, як і варені.

Факт: Неприготовані продукти, які містять сире яйце, такі як голландський соус, яєчний майонез, заварний крем тощо, становлять вищий ризик харчового отруєння, ніж ретельно приготовані продукти. Кулінарна обробка вбиває більшість мікробів, таких як сальмонела. Ніколи не давайте сире яйце дітям до 2 років, вагітним жінкам, важкохворим та людям старше 65 років.

Міф: Сирі яйця містять більше білка.

Факт: Вживання сирих яєць є більш ризикованим способом споживання яєць. Немає жодних доказів того, що кулінарна обробка знижує вміст білка. Тому безпечніше готувати страви з яйцем до повної готовності.

Безпечніше готувати страви з яйцем до повної готовності. Фото: IgorVetushko/Depositphotos

Читайте також: Маркування яєць: що на них написано і чому цієї інформації мало

Реклама:

Головне сьогодні