Соковиті й корисні: 10 причин, чому вам слід їсти яблука
Хрумкі, соковиті, корисні, ще й недорого коштують - усе це про яблука!
10 причин, чому вони корисні для здоров’я, пояснює Healthline.
🍏 Яблука поживні
Середнє яблуко, близько 7,5 см в діаметрі, дорівнює 1,5 чашці фруктів.
Дві чашки фруктів рекомендують на харчуванні при 2000 калорій на день.
В одному середньому яблуці є:
- 95 калорій
- 25 г вуглеводів
- 4 грами клітковини
- 14% добової норми вітаміну С
- 6% добової норми калію
- 5% добової норми вітаміну К
А ще 2-4% добової норми марганцю, міді, а також вітамінів A, E, B1, B2 та B6.
Яблука багаті на поліфеноли, які відповідають за ряд переваг для здоров’я.
Щоб отримати максимум від яблук, їжте їх зі шкіркою. У ній половина клітковини яблука та багато поліфенолів.
🍏 Яблука можуть сприяти схудненню
У яблуках багато клітковини та води - які якості, що роблять ці фрукти ситними.
Дослідження показало, що люди, які їли шматочки яблук до основного прийому їжі, почувалися більш ситими порівняно з тими, хто спожив яблучний сік, яблучне пюре або не вживав яблучних продуктів узагалі.
У тому ж дослідженні люди, які почали прийом їжі зі шматочків яблук, з’їли в середньому на 200 калорій менше, ніж ті, хто цього не зробив.
Інше 10-тижневе дослідження 50 жінок з зайвою вагою показало: ті, хто їли яблука, в середньому втратили 1 кг і їли менше калорій загалом, порівняно з тими, хто їв вівсяне печиво з тією ж кількістю калорій та вмісту клітковини.
Дослідники вважають, що яблука більш поживні, оскільки вони менш енергетично насичені, але мають більше клітковини та об’єму.
Деякі натуральні компоненти у них можуть сприяти схудненню.
🍏 Яблука можуть бути корисними серцю
Яблука пов’язані з нижчим ризиком серцевої хвороби.
Одна з причин може бути у тому, що яблука містять розчинні волокна, які можуть знижувати рівні холестерину в крові.
У них також є поліфеноли, які мають ефекти антиоксидантів. Ряд із них сконцентровані у шкірці.
Один з цих поліфенолів - це флавоноїд епікатехін, який може понижувати кров’яний тиск.
Аналіз досліджень показав, що високе споживання флавоноїдів пов’язане з на 20% нижчим ризиком інсульту.
Флавоноїди можуть попереджувати серцеву хворобу, знижуючи кров’яний тиск, знижуючи "погане" окислення LDL, та діючи як антиоксиданти.
Інше дослідження порівняло ефекти щоденного споживання яблук та приймання статинів — виду ліків, які призводять до зниження рівня холестерину.
Висновки: яблука були майже такі ж ефективні у зниженні смерті від серцевої хвороби, як і ліки. Хоча відтоді не провели контрольного дослідження, тому сліпо довіряти не варто.
Інше дослідження пов’язує споживання фруктів та овочів з білою м’якоттю на кшталт яблук чи груш зі зниженим ризиком інсульту.
З кожними спожитими 25 грамами — близько півчашки порізаних шматочків яблук — ризик інсульту знижується на 9%.
🍏 Вони пов’язані з нижчим ризиком діабету
Ряд досліджень пов’язують смакування яблуками з нижчим ризиком діабету ІІ типу.
Велике дослідження показало: щоденне вживання яблук пов’язане з на 28% нижчим ризиком діабету ІІ типу порівняно з тими, хто не їв яблук взагалі.
Смакування яблуками хоча б кілька разів на тиждень має схожий захисний ефект.
🍏 Можуть діяти як пребіотик та сприяти хорошим бактеріям кишківника
У яблуках є пектин, тим клітковини, який діє як пребіотик. Тобто він годує хороші бактерії кишківника.
Фото: Depositphotos |
Тонка кишка не засвоює клітковину під час травлення.
Замість того, вона іде до товстої кишки, де може сприяти росту хороших бактерій.
І перетворюється в інші корисні компоненти, які циркулюють тілом.
🍏 Речовини у яблуках можуть попереджувати рак
Дослідження у пробірках показали зв’язок між рослинними компонентами яблук та нижчим ризиком раку.
Одне дослідження жінок повідомило, що смакування яблуками пов’язане з нижчим ризиком смерті від раку.
Вчені вірять, що антиоксидантні та антизапальні властивості яблук можуть відповідати за їхні властивості, які потенційно попереджують рак.
🍏 У яблуках є компоненти, що допомагають боротися з астмою
Багаті на антиоксиданти яблука можуть захищати легень від оксидативних ушкоджень.
Велике дослідження більш ніж 68 тисяч жінок показало: ті, хто їли більше яблук, найменше ризикували астмою.
Поїдання близько 15% великого яблука щодня пов’язане з на 10% нижчим ризиком цього стану.
У шкірці яблука є флавоноїд кверцетин, він допомагає регулювати імунітет та знижувати запалення. А це може впливати на алергічні реакції та астму.
🍏 Яблука можуть бути корисні кісткам
Смакування фруктами пов’язане з вищою щільністю кісткової тканини, а це один з показників здоров’я кісток.
Вчені вірять, що антиоксидантні та антизапальні компоненти у фруктах можуть сприяти хорошій щільності кісткової тканини та її сили.
🍏 Яблука можуть захищати від ушкодження шлунка від певних ліків
Мова йде про нестероїдні протизапальні препарати (аспірин, ібупрофен тощо, які знижують жар та знімають біль), які можуть шкодити слизовій шлунка.
Дослідження у пробірках та на щурах каже про те, що екстракт яблук сухої заморозки захищає клітини шлунка від ушкоджень, отриманих через нестероїдні протизапальні препарати.
🍏 Яблука допомагають захистити наш мозок
Здебільшого дослідження зосереджені на яблучній м’якоті або шкірці.
Хоча яблучний сік має переваги для психологічних спадів, пов’язаних з віком.
Дослідження на тваринах показало, що концентрований сік знижував шкідливі активні форми кисню у тканинах мозку та мінімізував психічний спад.
Яблучний сік може допомагати зберігати ацетилхолін. Це нейропередавач, який може зменшуватися з віком. Низький рівень ацетилхоліну пов’язаний з хворобою Альцгеймера.
Вчені, які годували літніх щурів цілими яблуками, помітили, що пам’ять щурів покращилась до рівня молодших щурів.
У цілому яблуку є ті ж компоненти, що і в яблучному соці. А завжди краще обирати з’їсти цілий фрукт, ніж просто випити сік, це здоровіший вибір.
Корисно почитати:
🍏 Яблука, ківі та ягоди: які фрукти варто їсти для втрати ваги
🍏 Їжте, та не переїдайте: 3 поради про те, як і коли вживати фрукти
🍏 Чи можна переїстися фруктами і нашкодити здоров'ю? Пояснюють експерти
Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.
А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу або Telegram про здоров'я та здоровий спосіб життя.