Впливають на зір. Вчені виявили ще один побічний ефект ліків від ожиріння Ozempic і Wegovy

Віра Шурмакевич — 4 липня, 14:31
Впливають на зір. Вчені виявили ще один побічний ефект ліків від ожиріння Ozempic і Wegovy
Використання ін’єкцій для схуднення підвищує ризик виникнення хвороби, через яку можна втратити зір
aniloracru/Depositphotos

Вчені з Гарвардського університету виявили, що люди, які використовують препарати від ожиріння та діабету, можуть мати вищий ризик розвитку ішемічної нейропатії зорового нерва – захворювання очей, через яке можна осліпнути.

Про це йдеться у дослідженні, опублікуваному в науковому журналі JAMA Ophthalmology.

Його результати свідчать, що у хворих на діабет, які приймали препарати з семаглутидом (найчастіше їх випускають під торговими марками Ozempic та Wegovy) у чотири рази частіше діагностували цю хворобу, ніж у тих, хто приймав ліки з вмістом інших речовин, пише The Guardian.

Науковці розглядали дані понад 16-ти тисяч пацієнтів однієї з американських лікарень, яким протягом шести років призначали цей препарат.

ВІДЕО ДНЯ

Понад 700 з них мали цукровий діабет 2-го типу і майже дві сотні – приймали семаглутид.

У самому дослідженні взяли участь 975 людей із зайвою вагою або ожирінням, серед них майже 400 – вживали препарат семаглутиду.

У ході дослідження науковці виявили у 17 пацієнтів, які мали діабет 2-го типу і приймали семаглутид, ішемічну нейропатію зорового нерва. Натомість серед людей, які приймали інші ліки, кількість діагностованих випадків менша – всього 6.

Крім того, за три роки це захворювання виявили у майже 9% тих, хто використовував семаглутид. Для порівняння, серед людей, які приймали інші препарати, кількість сягнула майже 2%.

Дослідження також показало, що люди з надмірною вагою або ожирінням, яким призначали семаглутид, мали більш ніж у сім разів вищий ризик розвитку цієї хвороби, ніж ті, кому призначали інші ліки.

Зокрема, зафіксували 20 випадків у людей, які приймали семаглутид. А в тих, кому виписали інші препарати, – лише 3.

Більше того, недуга могла виникнути через певний час: за три роки її виявили у майже 7% учасників дослідження.

"Наші результати слід розглядати як важливі, але попередні, оскільки необхідні ще дослідження, щоб вивчити ці питання на значно більшій і різноманітнішій вибірці людей.

Ми не мали цієї інформації раніше, але вона повинна бути включена в обговорення між пацієнтами та лікарями, особливо якщо вони мають інші проблеми зорового нерва, як-от глаукома, або значну втрату зору з інших причин", – сказав Джозеф Ріццо, професор офтальмології Гарвардської медичної школи.

Раніше ми розповідали, що у деяких країнах виявили підробки препаратів Ozempic, які використовують для схуднення.

Реклама:

Головне сьогодні