Як надати першу допомогу безпритульній тварині – пояснюють зоозахисники

Діана Кречетова — 11 квітня 2022, 13:05

В умовах війни в Україні чи не найбільше з-поміж тварин страждають безпритульні: покинуті або ж загублені своїми господарями.

Громадська організація UAnimals розповіла, як надати допомогти пораненій тварині, яку ви побачили на вулиці.

Що робити при переломі кінцівок?

Передусім треба накласти шину на зламану частину тіла тварини.

Замість шини можна використовувати прямий ціпок, лінійку або хоча б олівець, які потрібно обмотати бинтом, щоб не пошкодити м'які тканини.

Smrm1977/Depositphotos

Шину необхідно міцно прибинтувати підручним матеріалом: краваткою, хусткою, поясом, мотузкою. При цьому найкраще використати еластичний бинт.

Пам'ятайте: при переломах стегнової кістки одну шину слід накласти на внутрішню, а другу – на зовнішню поверхню задньої кінцівки. Якщо перелом відкритий і видно кістку, спочатку накладіть на рану стерильну серветку, а потім шину.

Крім того, зоозахисники закликають не користуватися мазями і кремами при накладанні пов'язки.

Що робити, якщо тварину поранено?

Перш за все – промийте рану чистою водою. Якщо рана знаходиться в нижній частині лапи, кінцівку краще забинтувати, щоб уникнути потрапляння бруду. Якщо є сильна кровотеча, її необхідно зупинити.

Сильну кровотечу можна зупинити за допомогою трьох технік.

1. Накладання давлячої пов'язки.

Цей метод застосовують при капілярних і невеликих венозних кровотечах.

Стерильну марлю або відрізок стерильного бинта потрібно скласти у кілька разів, змочити перекисом водню, зверху накласти шар вати і накласти на рану, туго забинтувавши поранену кінцівку. Поверх пов'язки можна прикласти міхур із льодом (або пакет із замороженими овочами), для зменшення кровотоку в області поранення тварини.

2. Накладання джгута.

Джгут необхідно накладати лише у разі сильної кровотечі, яку не вдається зупинити іншими способами. Зоозахисники пояснюють, що таке зазвичай стається при пошкодженні артерії.

Джгутом може слугувати відрізок тонкого гумового шланга, гумовий або звичайний бинт, тасьма, хустка тощо. Пам'ятайте, що джгут завжди накладають вище місця кровотечі. Сила натягу джгута має бути достатньою, щоб зупинити кровотечу, але й такою, щоб не викликати біль.

Після накладання джгута необхідно перев'язати поранену кінцівку. У теплу пору року джгут залишають на 1,5 години, а взимку не більше ніж на 1 годину, щоб не викликати омертвіння тканин. Після накладання джгута та пов'язки тварину слід напоїти теплою водою.

3. Притискання судини пальцями.

При невеликих венозних та капілярних кровотечах утворюється кров'яний потік і рана закупорюється. У таких випадках для припинення кровотечі замість джгута бажано використовувати натискання.

Що робити при переохолодженні?

Якщо у тварини бліда шкіра, що холодна на дотик і немає чутливості – вона має головні симптоми переохолодження.

У такому разі не варто розтирати пошкоджену ділянку шкіри, адже це може пошкодити слабке місце та спровокувати зараження.

"У жодному разі не використовуйте грілки та гарячу воду. Це може ще більше пошкодити обморожені ділянки.

Переохолоджену тварину потрібно принести в тепле місце і поступово зігрівати: укутати ковдрою. Можна покласти грілки, але лише через ковдру", – наголосили в організації.

Від холоду та голоду смерть собаки настає за 15 годин, у котів – за 6.

Як не допустити переохолодження та надати допомогу вуличній тварині – читайте у матеріалі.

Що робити, якщо тварина знесилена?

Напоїть тварину чистою водою і нагодуйте її. Найкраще – дати їй корму для хворих тварин, але у разі його відсутності підійде і звичайний.

Зоозахисники радять починати годувати знесилену тварину невеликою кількістю їжі, адже шлунок і кишківник за довгий час без їжі міг суттєво стягнутися. Якщо тварина з’їсть велику порцію їжі одразу, вона може померти. Наступні дні теж треба давати небагато їжі, поступово збільшуючи порцію.

"Після надання першої допомогти обов’язково покажіть тварину ветеринару!" – підкреслили зоозахисники.

Що робити, якщо тварину отруїли?

На жаль, у світі існує рух догхантерів, які навмисне можуть займатися винищенням безпритульних тварин. Часто вони використовують для цього лікарські засоби, які отруйні для тварин. До смерті тварини може призвести навіть невелика доза ліків.

Кривдники залишають отруту у вигляді звичайних таблеток. Як правило, вони змішують їх з їжею, щоб приховати смак медикаментів.

Симптоми отруєння у собак не завжди одинакові, а можуть відрізнятися в залежності від виду отрути.

Крім того, існує також отрута тривалої дії, внаслідок якої смерть може наступити після кількох годин або навіть днів.

Як зрозуміти, що тварина отруїлася, що треба зробити найшвидше при підозрі на отруєння – додатково пояснили експерти.

Вас також може зацікавити:

У Бучі патрульний врятував перелякану хаскі і назвав її на честь міста

Зоозахисники допоможуть екопарку Фельдмана у Харкові евакуювати тварин

З розбомбленого екопарку під Києвом почали евакуювати тварин

З обстріляного окупантами екопарку "Ясногородка" на Київщині втекли тварини: як допомогти

Хочете дізнатися більше здоров'я та здоровий спосіб життя? Долучайтеся до групи Мамо, я у шапці! у Telegram та Facebook.

Реклама:

Головне сьогодні