Не лише різдвяник та орхідея: які кімнатні рослини цвітуть взимку та як за ними доглядати

Не лише різдвяник та орхідея: які кімнатні рослини цвітуть взимку та як за ними доглядати

Кімнатні рослини, які цвітуть зимою – чудовий подарунок на Різдво.

Квітучі рослини прикрашають дім та приносять в оселю радість і красу навіть в люті морози.

Проте варто знати, як доглядати за кімнатними рослинами взимку, аби вони тішили око та додавали святкового настрою.

Порадами про квіти, які цвітуть зимою, поділилась з "УП.Життя" садівниця Єлизавета Кіскіна.

Ви дізнаєтесь, які 10 вазонів квітнуть взимку та цікаві факти про догляд з цими рослинами.

Різдвяник (шлюмбергера, різдвяний кактус)

Походить різдвяний кактус зі спекотної Бразилії та у своєму рідному регіоні цвіте у квітні-травні.

Існує шість основних видів шлюмбергери, кілька з них вважаються "святковими", адже цвітуть з вересня по лютий та продаються як подарункові рослини в період різдвяних свят.

Садівниця Кіскіна Єлизавета розповідає, що догляд за різдвяником досить легкий.

"Різдвяний кактус не потребує багато вологи та дуже добре росте на непрямому сонці.

Влітку його достатньо поливати раз на тиждень, а взимку – кожні 15 днів. Важливо уникати застою вологи", – радить фахівчиня.

Садівниця додає: коли різдвяний кактус заквіт, йому бажано виділити постійне місце і, за можливості, не пересувати вазон різдвяника.

Різдвяник (різдвяний кактус, шлюмбергера).Фото: brnmanzurova.gmail.com/Depositphotos

Читайте також: Як добре ви знаєте українські різдвяні традиції? Пройдіть тест

Пуансетія (різдвяна зірка, молочай-різдвяник)

Історія пуансетії починається зі старої мексиканської легенди: маленька дівчинка не мала подарунка для немовляти Ісуса на різдвяному богослужінні. Все, що вона могла зробити, зірвати букет бур'янів, щоб принести в дар. Ангели поспівчували їй, тож після того, як дівчинка поклала бур’яни до вертепу на Святвечір – перетворили їх на прекрасні червоні квіти. За легендою, саме тому червоний і зелений – це кольори Різдва сьогодні.

Причиною того, що вазон з червоними квітами (а тепер і рожевими, білими, помаранчевими та їхніми комбінаціями) є настільки відомим, стало випадкове відкриття квітки Джоелом Робертсом Пуансеттом, першим послом США в Мексиці в 1828 році.

Пуансетт був настільки вражений красою різдвяної зірки, що відправив живці на свою плантацію, де їх розмножили та назвали "мексиканською вогняною рослиною". Рослина була поширена серед ботанічних садів та квітникарів по всій країні.

"Червоні листки різдвяника – це не квітка, а листя. Квіточка у нього малесенька, в самій серединці, листки ж забарвлюються під час цвітіння, щоб привертати увагу запилювачів, бо сама квітка непримітна", – розповідає Єлизавета Кіскіна.

Садівниця додає, квітне пуансетія раз на рік взимку, приблизно два місяці. Після цвітіння у неї часто опадають листочки, її треба обрізати та перевести у стан спокою: дуже мало поливати, не удобрювати, поки вона не дасть нові листочки.

"Моя пуансетія у мене вже чотири роки. Але повторне цвітіння в домашніх умовах викликати важко, бо ця рослина квітне в умовах короткого світлового дня. Їй потрібно мінімум 12 годин на добу повної темряви протягом 8-10 тижнів.

Навіть світло від телевізора може порушити процес закладання квітки. Садові господарства, які вирощують пуансетії, спеціально обладнані світлонепроникними ширмами, якими закривають рослини та готують до цвітіння", – розповідає фахівчиня.

Садівниця ділиться секретом про догляд за пуансетією: у квартирі знайдіть для неї тепле, світле, обов’язково захищене від протягів місце.

"Після покупки різдвяної зірки, добре захистіть її по дорозі додому: найкраще запакувати вазон пуансетії у декілька шарів паперу або газет. Від протягів і низьких температур пуансетія може скинути листя", – наголошує Єлизавета Кіскіна.

Пуансетія (різдвяна зірка, молочай-різдвяник). Фото: belchonock/Depositphotos

Каланхое

Каланхое – популярна кімнатна рослина, оскільки вона стійка до посухи та проста у вирощуванні.

Рослини відомі своїми соковитими зеленими листками овальної форми, часто з зубчастим краєм.

Експертка зазначає, каланхое – ідеальна кімнатна рослина для початківців.

"Поливати каланхое треба помірно, але регулярно. Між поливами субстрат завжди повинен висихати.

Навесні його можна обрізати, щоб надати більш привабливу форму і заставити кущитися", – консультує Єлизавета Кіскіна.

Каланхое. Фото: artursfoto1/Depositphotos

Цикламен

Назва цикламена має грецьке походження. Вона походить від слова "kuklos", що означає коло. Це стає зрозумілим, якщо проаналізувати форму квіток.

Раніше його використовували для лікування ран. В епоху Відродження листям цикламена лікували біль у вухах, хоча це не було ефективно. Вважалося, що вушкоподібна форма листя була причиною спроби полегшення болю.

Водночас рослина токсична для пухнастих членів родини, тому її потрібно тримати якомога далі від котів та собак.

"Кімнатний цикламен добре себе почуває на світлому, не надто сонячному місці. Він любить провітрювання (але не протяги) і прохолоду: взимку температура не повинна перевищувати 15-18°C", – розповідає садівниця про догляд за цикламеном.

Єлизавета Кіскіна зазначає, цикламен треба тримати помірно вологим і поливати відстояною водою знизу, бо полив зверху може викликати гниття. Для цього потрібно просто поставити вазон цикламенів у посудину з водою на пів години.

Цикламен. Фото: Kobuspeche/Depositphotos

Читайте також: Звичні та екзотичні. Як добре ви знаєте весняні квіти? ТЕСТ

Амариліс

Амариліс є популярним як серед кімнатних рослин, так і для відкритих клумб.

Цікавим є те, що від розміру цибулини амариліса безпосередньо залежить кількість пагонів з квітами. Більші цибулини (30-35 см в окружності) зазвичай дають більше квітів, тоді як менші цибулини – менше.

Також квіти амариліса можна використовувати для букетів, адже вони здатні залишатись свіжими на вигляд у вазі до 2 тижнів.

Експертка пояснює, що під час цвітіння амариліс повинен бути достатньо забезпечений водою.

"Добре зарекомендував себе спосіб поливу з блюдця, щоб рослина могла всмоктувати необхідну воду знизу", – ділиться порадами фахівчиня.

Амариліс. Фото: mazzachi/Depositphotos

Сенполія (фіалка)

Налічується понад 250 визнаних видів фіалок. Кожна рослина дає квіти різної форми з різноманітними відтінками синього, фіолетового, рожевого, білого або навіть різноколірного забарвлення.

Фіалка цвіте протягом усього року, якщо створити відповідні умови. Її часто називають "королевою кімнатних рослин" через здатність до безперервного цвітіння.

Сенполія вимагає акуратного догляду, адже квітка дуже чутлива до поливу.

"Фіалки можна поливати тільки знизу, теплою, відстояною водою", – наголошує садівниця Єлизавета Кіскіна.

Сенполія (фіалка). Фото: Pilat666/Depositphotos

Бегонія

Цікавим є те, що певні види бегонії мають їстівні квіти.

Квіти бульбової (Begonia tuberhybrida) та воскової бегонії (B.semperflorens-cultorum) справді можна вживати в їжу. Пелюстки мають злегка кислуватий цитрусовий аромат і легку, хрустку текстуру.

Проте потрібно пам’ятати, що у квітках бегонії міститься щавлева кислота, протипоказана при деяких захворюваннях.

"Бегонії дуже міцні рослинки, але вони люблять підвищену вологість повітря. Місце для них краще вибрати світле, але без прямих сонячних променів", – каже експертка Єлизавета Кіскіна.

Бегонія. Фото: Noppharat_th/Depositphotos

Читайте також: Чому коти їдять домашні рослини та як цьому зарадити

Орхідея

Орхідеї є дуже давніми рослинами. Вони з’явились приблизно 80 мільйонів років тому, коли на Землі ще панували динозаври. Однак орхідеї продовжують еволюціонувати – щороку описується близько 20 нових видів.

Коріння цих рослин теж особливе, зокрема у випадку з епіфітними орхідеями (тими, що ростуть на деревах). Вони повітряні та тягнуться на всі боки, зрештою закріплюючись на гілках і корі інших дерев в дикій природі. Коріння товсте та вкрите речовиною, яка поглинає та утримує вологу.

Фахівчиня зазначає що домашній орхідеї потрібне світле місце з постійною температурою від 18 до 25 °C.

"Крім того, при надмірному поливі в кореневій області орхідеї швидко з’являється гниль, тому їх треба поливати тільки коли коріння посіріло, зелене коріння не поливаємо", – розповідає садівниця про догляд за орхідеями.

Орхідея. Фото: belchonock/Depositphotos

Камелія

Камелію (Camellia sinensis) часто називають чайною, оскільки це одна з найпоширеніших рослин, з якої готують чай. Можливо, цей сорт не має найкрасивішого цвітіння серед усіх видів камелій, але його листя чудово підходить для заварювання смачного чаю.

Рослина цвіте протягом більшої частини року. Сезон цвітіння починається восени та триває протягом всієї зими та весняного сезону. Ваша оселя буде сповнена кольорів навіть у найхолодніші місяці.

"Щоб тримати камелії як кімнатні рослини, треба їм забезпечити певні умови, адже вони погано переносять сухе тепле повітря.

Температура в приміщенні не повинна перевищувати 15 градусів", – консультує Єлизавета Кіскіна.

Камелія. Фото: PantherMediaSeller/Depositphotos

Хелеборус (морозник, чемерник)

Види морозника найбільш сконцентровані вздовж Середземного моря, а також узбережжя Чорного моря. Чарівне цвітіння в зимовому мороці зачаровувало людей і надихало багатьох поетів. Всі частини рослини отруйні та не придатні для споживання. Чутливі люди повинні завжди носити рукавички при роботі з рослиною.

За словами фахівчині, хелеборуси – не кімнатні рослини, вони морозостійкі багаторічники для відкритого ґрунту.

"Але, їх можна поставити у квартирі як декор на обмежений час.

Чим прохолодніше в кімнаті (нижче 15 градусів), тим краще буде почувати себе рослинка", – додає садівниця Єлизавета Кіскіна.

Хелеборус (морозник, чемерник). Фото: annaleb06.aol.co.uk/Depositphotos

Анна Бей, УП. Життя.

Читайте також: Як правильно мити фрукти та овочі: лайфхаки для очищення продуктів

Реклама:

Головне сьогодні