Хто стане "куратором" 72 мільярдів для всієї української медицини?

Хто стане куратором 72 мільярдів для всієї української медицини?

72 млрд гривень, або розпорядження коштами всієї української медицини вже за кілька днів може опинитися в руках колишніх регіоналів чи людей, близьких нинішній владі.

9 січня, поки всі доїдають олів'є та "шубу", швиденько проведуть конкурс на керівника Національної служби здоров'я (НСЗУ) – державного фінансового гіганта, який оперує 72 млрд щороку.

Саме НСЗУ платить майже 7,5 тисячам аптек по програмі доступні ліки, відповідає за тисячі контрактів з лікарнями і лікарями по всій країні, платить вашим сімейним лікарям і буде відповідати за імплементацію медичної реформ на наступному рівні.

Як і годиться конкурс на керівника такого "фінансового монстра" оголосили без зайвого розголосу, прямо в переддень свят, щоб податися могли лише "свої" кандидати.

Випадково ще й сайт з інформацією про прийом документів кілька днів не працював, тому конкурс довелося подовжити прямо на свята.

А тому буму претендентів на таку "хлібну" посаду і не виявилося. Всього подалося 8 кандидатів.

Серед них: екс регіонали-фігуранти корупційних розслідувань, заступник керівника Чернівецької ОДА, безробітний, близький до нинішнього керівництва Міністерства охорони здоров'я, експерт та діючі керівники департаментів НСЗУ.

"Провладні кандидати"

Отже, одним з найбільш ймовірних претендентів на керівника НСЗУ є Андрій Шипко.

Два скликання поспіль він був народним депутатом, і пройшов до Верховної Ради за списками "Партії регіонів".

Андрій Шипко – один з найбільш ймовірних претендентів на керівника НСЗУ

Андрій Шипко був заступником Юрія Вілкула (батька екс віце-прем'єр міністра України уряду Азарова – Олександра Вілкула) в Дніпропетровській обласній раді.

Голосував Шипко і за диктаторські закони 16 січня.

Молодші брати Андрія Шипка теж були депутатами облради від "Партіі регіонів".

А весь бізнес, як і ведеться, оформлений на підприємливу дружину.

У декларації пана Шипка, який останні 15 років працює виключно на державних посадах, є розкішні будинки, квартири, багато нерухомого майна та елітних авто. Тим не менше, це не завадило депутату отримувати відшкодування від держави на оренду житла в Києві та заощадити більше мільйона доларів в готівці.

Андрій Шипко є фігурантом корупційних розслідувань, а також ярим прихильником православної церкви Московського патріархату, якому за його головування в Дніпропетровській обласній раді віддали приміщення Будинку органної музики, незважаючи на протести жителів міста.

Шипко ще раніше за часів свого перебування посту народного депутата вирішував питання "ліцензування медпрактик".

Журналісти сфотографували смс-переписку Андрія Шипка в приміщенні Верховної Ради, де він, не маючи жодних на це повноважень, писав, що він "куратор медицини".

Тепер же екс-регіонал може стати справжнім "куратором медицини" і справді "вирішувати" питання не лише ліцензій, але й мільярдних контрактів з клініками.

Чому Шипко є одним з найімовірніших претендентів на посаду очільника НСЗУ?

Причин декілька.

По-перше в минулорічному інтерв'ю "Українській правді" саме Андрія Шипка олігарх Ігор Коломойський називав найімовірнішим претендентом на посаду міністра охорони здоров'я.

По-друге Андрій Шипко є близьким і до нинішньої медичної еліти.

Ось фотографія з нещодавнього відкриття нового заводу компанії "Біофарма". Поряд з власником заводу – Костянтином Єфіменко, ми бачимо міністра охорони здоров'я Зоряну Скалецьку, керівника профільного парламентського комітету Михайла Радуцького, а позаду нього і Андрія Шипка, який не є вже народним депутатом, але очевидно досить близький до нового керівництва в системі охорони здоров'я.

Андрій Шипко з Михайлом Радуцьким та Зоряною Скалецькою

До речі, позаду на фото можна побачити і Олександра Чумака, представника компанії "Інтерхім", який місяць тому погрожував народним депутатам прямо на комітеті Радуцького "відбити бошки" через закон, який дав би можливість знизити ціни на ліки.

Чумак – екс-радник міністра охорони здоров'я Зоряни Скалецькоі, яка до речі "чітко не почула" погроз, які були зафіксовані на відео.

Андрій Шипко і раніше підтримував Олександра Чумака та його компанію.

Ось фото з прес-конференції, де народний депутат Андрій Шипко, разом з іншими депутатами Олегом Мусієм та Олександрою Кужель виступили на захист компанії "Інтерхім".

Андрій Шипко разом з іншими депутатами Олегом Мусієм та Олександрою Кужель

Такі потужні зв'язки з нинішньою медичною елітою та протекцією Ігоря Коломойського можуть легко зробити ще недавно критика медичної реформи – регіонала Андрія Шипка – головною людиною в країні по її імплементації.

Наступним імовірним "провладним" кандидатом може бути Вадим Арістов з громадської організації Revival Institute for Future.

Раніше Арістов був засновником "Украінськоі медичноі асоціаціі", від імені якої і брав участь в прес-конференціях.

Вадим Арістов може бути імовірним "провладним" кандидатом на пост голови НСЗУ

Але цікаво інше. Засновником Revival Institute for Future, керівником якої працює Арістов є ВБО "Рада захисту прав та безпеки пацієнтів", засновником якої є Віктор Сердюк.

На фото Віктор Сердюк з одіозною власницею компанії-дистрибютора "Людмила-фарм", яка до реформи закупівель ліків через міжнародні організації була фаворитом державних замовлень.

Віктор Сердюк і власниця компанії-дистрибютора "Людмила-фарм"

СБУ навіть відкрило кримінальне провадження за переплату 40% на закупівлях, де фігурувала компанія "Людмила-фарм", але пізніше справу "злили".

Віктор Сердюк, що є засновником організації, якою керує Арістов, завжди послідовно виступав проти закупівель ліків через міжнародні організації, які почали закуповувати більшість ліків не у дистриб'юторів, як компанія "Людмила-фарм", а напряму у виробників.

Виступав Віктор Сердюк і на захист не пацієнтів, а фармацевтичних виробників, коли ті, без необхідних клінічних випробувань, хотіли продавати українським пацієнтам ліки від гепатиту С.

Організація Сердюка виступала і з критикою закону про зниження цін на ліки, за який представники українських фармацевтичних компаній хотіли "бошки повідбивати".

Але й це ще не все. Пам'ятаєте сумнозвісний скандал в Інституті серця, коли Борис Тодуров, директор закладу, після скандалу з тітушкою Крисіним, який переховувався від суду в дитячій лікарні, запросив тренерів, щоб навчити персонал, як правильно "відмазуватись" в таких випадках? Так ось тренінг тоді на прикладі "кейсу Крисіна" читав саме Вадим Арістов.

Тренінг на прикладі "кейсу Крисіна" читав саме Вадим Арістов

Але пов'язаний Арістов з нинішньою командою МОЗ не через Сердюка чи Тодурова.

Вадим Арістов наприкінці 2015 – початку 2016 року працював незалежним консультантом по реформі охорони здоров'я при Одеській обласній державній адміністрації.

Саме там він ймовірніше за все і познайомився операційним директором групи компаній Into-Sana Дмитром Луфером.

Операційний директор приватної клініки Into-Sana Дмитро Луфер, екс очільниця охорони
здоров'я Одеської облдержадміністрації Марія Гайдар та Вадим Арістов

Менше двох тижнів тому, під Новий рік – 27 грудня Дмитра Луфера було призначено заступником міністра охорони здоров'я.

За даними видання "Думская", одеська медична компанія "Інто-Сана" формально належить американським компаніям, але залишається у власності сім'ї екс-депутата Юрія Крука, яка брала участь у виборчій кампанії Володимира Зеленського.

Команда НСЗУ

Від теперішньої команди НСЗУ на конкурс подалося 3 кадидати: т.в.о керівника НСЗУ Оксана Мовчан, заступник голови НСЗУ Наталія Рябцева та Директор Центрального міжрегіонального департаменту НСЗУ Андрій Віленський.

Мовчан та Рябцева були радниками колишнього очільника НСЗУ Олега Петренка, а в серпні 2019 року були призначені на посади його заступників.

Наталія Рябцева, Оксана Мовчан та Андрій Віленський

Андрій Віленський теж прийшов до НСЗУ з командою Петренка. Адже до цього він був головним лікарем мережі приватних клінік "Добробут", а потім працював у приватній клініці "Ісіда" разом з Олегом Петренком.

Віленський в першу чергу відомий, як один з найпопулярніших педіатрів в столиці, а також високопрофесійний менеджер у сфері охорони здоров‘я.

Держслужбовці зі стажем

Ще одним імовірним претендентоом на посаду очільника НСЗУ є заступник голови Чернівецької облдержадміністраціі – Василь Гостюк.

Юрист, балотувався раніше від "Самопомічі", весь бізнес записаний на дружину. Немає жодного досвіду роботи в сфері охорони здоров'я.

Василь Гостюк є імовірним претендентоом на посаду очільника НСЗУ

Ще двоє кандидатів на посаду керівника НСЗУ – люди, які пробують себе, схоже, на всі вакантні посади державної служби. Щоправда навіть фото цих кандидатів в інтернеті знайти неможливо.

Юлій Хомутовський – екс представник Санітарно-епідеміологічної служби, який з часів її ліквідації шукає роботу в різних державних структурах.

Він – екс-заступник директора державного підприємства "Комітет з гігієнічного регламентування Державної санітарно-епідеміологічної служби України".

В 2016 році був в складі комісії з питань передачі цілісного майнового комплексу державного підприємства "Комітет з гігієнічного регламентування Державної санітарно-епідеміологічної служби України" до сфери управління Міністерства охорони здоров'я України.

Хомутовський подавався на різні посади державної служби, починаючи з 2015 року: і на керівника Державної служби з лікарських засобів, і на Державного експерта експертної групи з питань охорони, безпеки та гігієни праці Директорату норм та стандартів гідної праці, і в різні департаменти МОЗу, згідно з великої кількості поданих декларацій, як кандидата на посаду.

Чи можна людині, яка шукає будь-яку роботу на державній службі довірити всю реформу в країні питання риторичне.

Схожою є ще одна кандидатура – Марини Алтухової. Вона, судячи з її декларації вже подавалася на роботу в секретаріат Кабінету міністрів України, а наразі займається підприємницькою діяльністю та здає майно в аренду.

Конкурс вже за день – і саме тоді стане зрозуміло – чи є бажання нинішній команді слуг та Кабінету міністрів втілювати медичну реформу, чи таки все вже визначено наперед, і в нас буде не реформа, а чергове рішалово через "смс" і свої потрібні люди.

Олександра Устінова, народний депутат від партії "Голос", спеціально для УП.Життя

Титульна світлина Feverpitch/Depositphotos

Можливо, вас зацікавить:

"У владі нас недолюблюють, ми їх дратуємо": голова НСЗУ про Радуцького і Скалецьку

Ще два топ-менеджера звільнилися з МОЗ. Цього разу заступниця Скалецької та глава ЦГЗ

Як підняти зарплати лікарям, медреформа у 2020 році та конфлікт у МОЗ: інтерв'ю міністерки Зоряни Скалецької

Михайло Радуцький: "Якщо в нас буде війна з МОЗ – це програш президента і мені краще піти"

"Уляна Супрун пішла не тому, що погана": Михайло Радуцький про аудит медицини та медичне страхування

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні