Чому інвестиції у профілактику громадського здоров’я – це вкрай потрібно та важливо

Чому інвестиції у профілактику громадського здоров’я – це вкрай потрібно та важливо

Якщо ми хочемо відчувати себе спокійно серед сучасних викликів та пандемій, то питання функціонування системи громадського здоров'я має бути чи не головним на повістці дня.

Перший крок в цьому напрямку вже зроблено.

Групою народних депутатів ініційовано розгляд Верховною Радою проекту закону "Про систему громадського здоров’я України" (реєстраційний номер 4142).

Для чого потрібний закон "Про систему громадського здоров’я"

Законопроект врегульовує діяльність системи громадського здоров’я з ключовим елементом протиепідемічного захисту населення.

Не секрет, що для того, щоб система почала працювати необхідний певний проміжок часу.

Вектор розвитку будь-якої системи динамічний та постійно змінюється в результаті нових викликів, ініціатив, політичних міркувань та надзвичайних ситуацій. Це ж стосується і побудови системи громадського здоров’я.

Наприклад, ще у 2002-2003 роках спалахи коронавірусу SARS стали потужним імпульсом для реорганізації національної інфраструктури громадського здоров’я у Канаді.

Реакцією цілого ряду країн на пандемію COVID-19 стала низка змін у системах протиепідемічного захисту. Сьогодні це питання на повістці дня і в Україні.

Не варто забувати, що крім загрози світових пандемій, існує загроза виникнення надзвичайних ситуацій та стихійних лих, а також кризових ситуацій в економіці. І якщо система громадського здоров’я у країні не стійка, вона просто не дозволить стримати зростаюче навантаження на систему охорони здоров’я і надання медичної допомоги людям стане неможливим.

Історія знає безліч прикладів існування ефективних програм громадського здоров’я, яким відразу після зменшення тягарю захворювань урізали фінансування (або взагалі ліквідовували), але в результаті мали нові спалахи захворювання у значно більших масштабах.

Інвестиції в майбутнє

Якщо подивитись у світовому масштабі, то ми побачимо, що витрати на профілактику та забезпечення готовності до реагування на надзвичайні ситуації оцінюються мільярдами, а збитки від пандемії – трильйонами доларів.

Втрати, які несе весь світ в результаті пандемії COVID-19, еквівалентні розміру інвестиціям для забезпечення такої готовності впродовж 500 років.

Переконаний, що це більше, ніж вагомий аргумент, щоб переконати усіх, що інвестиції у профілактику – це не безглуздо!

Системи громадського здоров’я з ключовим елементом протиепідемічного захисту населення

Чому важливо підтримати проект закону "Про систему громадського здоров’я"

Для того, щоб система громадського здоров’я була спроможна невідкладно реагувати на виклики сьогодення був розроблений законопроект.

Ключові напрямки, які врегульовує законопроект:

📌 Відбудеться чіткий розподіл функцій та повноважень Кабінету Міністрів, МОЗ та інших органів влади в системі громадського здоров’я.

📌 Створюється уповноважений орган у сфері громадського здоров’я для проведення оцінки ризику небезпечних чинників на здоров’я людини та реагування на надзвичайні події у сфері громадського здоров’я (спалахи, епідемії, аварії тощо).

📌 Планові та позапланові заходи контролю (інспекційні функції) передано основним центральним органам виконавчої влади з чітко визначеними інспекторськими функціями – Держпродспоживслужбі, Держпраці та Держекоінспекції.

📌 Встановлюються європейські підходи до проведення епідеміологічного нагляду, який буде охоплювати не лише інфекційні хвороби, а і неінфекційні захворювання, які щороку в Україні зумовлюють понад 80% летальних випадків.

Звісно, що результат зусиль профілактичних заходів можна буде побачити та оцінити лише через кілька років.

Саме тому визначатися та приймати ключові інвестиційні рішення потрібно вже сьогодні, не задумуючись, адже ми всі хочемо бути здоровими, чи не так?

Віктор Ляшко, заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар, спеціально для УП.Життя

Вас також може зацікавити:

Як відрізнити COVID-19 від інших схожих хвороб

МОЗ думає над тим, щоб приватні лабораторії тестували на COVID-19 за держкошт

45% відсотків українців вважають, що влада оптимально бореться з COVID-19

Степанов запевняє, що в Україні всього вистачає для тестування на COVID-19. Це не так

Що робити, якщо з'явилися симптоми COVID-19. Алгоритм дій від НСЗУ

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні