Рослинна дієта та ожиріння: як веганство допомагає запобігти надмірній вазі

Рослинна дієта та ожиріння: як веганство допомагає запобігти надмірній вазі

Щорічно 4 березня відзначається Всесвітній день боротьби з ожирінням хворобою, лікування якої наразі є одним із пріоритетів у системах охорони здоров’я всього світу.

Відповідно до даних Всесвітньої організації охорони здоров’я, кількість випадків ожиріння у світі зросла майже втричі між 1975 і 2016 роками.

Організація також наголошує, що проблема з ожирінням досягла рівня епідемії, адже понад 4 мільйони людей помирають щороку через цю хворобу.

У 2020 році, після тривалих наукових досліджень у Франції, ВООЗ заявили, що надлишкове накопичення жиру в організмі може підвищити ризик захворіти на COVID-19 у 7 разів.

Доведено, що найкращим способом боротьби з ожирінням є запобігання йому, адже зазвичай люди страждають від зайвої ваги через надлишок калорій у раціоні та малорухливий спосіб життя.

Збалансований рослинний раціон ледве не найкраща профілактика цієї хвороби.

Міністерство охорони здоров’я України наголошує, що рослинний тип харчування зі збалансованою заміною тваринного білка на рослинний повноцінно забезпечить людину необхідними калоріями, а також буде ефективним способом профілактики ожиріння та багатьох інших хвороб.

ЯКЩО ВИ НАМАЄ НАМІР СХУДНУТИ, ТО ПОЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 АНТИПОРАД ДЛЯ ЗНИЖЕННЯ ВАГ ВІД ДІЄТОЛОГА

Надмірна вага є одним із головних факторів, який порушує метаболізм і спричиняє гормональні розлади, а також підвищує ризик появи серцево-судинних захворювань, порушень опорно-рухового апарату, цукрового діабету II типу та виникнення деяких видів раку.

"Ми вважаємо, що громадськість має уважніше ставитись до надмірної кількості цукру та деяких жирів у раціоні.

Однак наш висновок полягає в тому, що білок тваринного походження відіграє таку ж значну роль у розвитку ожиріння", наголошує професор Мацей Хеннеберг, керівник відділу досліджень біологічної антропології та порівняльної анатомії.

Надлишкове накопичення жиру в організмі може підвищити ризик захворіти на COVID-19 у 7 разів

Загалом вегетаріанська та веганська дієти асоціюються зі зниженою вагою, адже такий тип раціону включає велику кількість овочів, фруктів, зернових і бобових.

Харчові продукти рослинного походження з мінімальною обробкою та великим вмістом води й клітковини, як правило, мають меншу калорійність.

Важливо також наголосити, що більшість продуктів у рослинному раціоні містять багато складних вуглеводів, які мають багато крохмалю та клітковини.

У процесі травлення такі вуглеводи віддають енергію організму поступово, а отже набагато краще насичують, на відміну від простих вуглеводів, що є важливим фактором при втраті ваги.

Основними складними вуглеводами в нашому раціоні є:

🥔 Крохмаль (а саме стійкий, який досягає товстого кишківника) головний рослинний вуглевод, який є невіддільною сполукою у нашому харчуванні, адже надає енергію для роботи мозку, м'язів та інших органів.

Серед продуктів з високим вмістом стійкого крохмалю є картопля, різноманітні каші та бобові.

🍎 Целюлоза (харчова клітковина) здатна забезпечувати ефективне позбавлення від зайвої ваги при її регулярному вживанні.

Міститься у таких продуктах, як фрукти, овочі, цілозернові продукти, горіхи, насіння, соя та боби.

МОЗ України наголошує, що регулярне споживання клітковини зменшує ризики появи серцево-судинних хвороб, діабету II типу, ожиріння та деяких видів раку.

У випадку надлишкової ваги варто вживати 20-27 г клітковини на добу, адже цей продукт сприятиме зменшенню спожитих калорій через тривале насичення організму.

Однак, рослинна дієта не панацея. Вона не гарантує втрату ваги та не забезпечує відсутність ризику ожиріння, адже багато рослинних продуктів є калорійними (наприклад, горіхи) та не корисними для організму (наприклад, фастфуд).

Проте доведено, що підтримувати нормальну вагу на рослинному раціоні насправді набагато легше.

Надання переваги м’ясним альтернативам і натуральній необробленій їжі це чудовий спосіб досягти оптимальної здорової ваги та запобігти ожирінню.

Неправильний перехід на рослинну дієту, незбалансований раціон може завдати шкоди вашому здоров’ю, тому варто дізнатися більше про таке харчування та замінювати продукти тваринного походження, а не просто виключати їх з раціону.

Допомогти з переходом на дієту з виключно рослинних продуктів може 10-денний безплатний проєкт Plant-Based Challenge.

Валерія Лукьянова, представниця кампанії UA Plant-Based, спеціально для УП.Життя

Всі світлини надані авторкою

Публікації в рубриці "Погляд" не є редакційними статтями і відображають винятково точку зору автора.

Вас також може зацікавити:

Як швидко схуднути: 3 прості кроки, підтверджені наукою

8 причин, через які важко схуднути на кето-дієті

Як застосовувати клізми, та чому вони бездієві при детоксі і схудненні. Пояснює Супрун

Коли люди схуднули так, що їх важко впізнати. Вражаючі ФОТО

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Також ми ведемо корисний Telegram-канал "Мамо, я у шапці!".

Реклама:

Головне сьогодні