Жахи Девіда Лінча та пошук нової сексуальності: про що Київський фестиваль короткометражного кіно 2023

Анастасія Большакова — 16 листопада 2023, 17:02

Сьогодні, 16 листопада, розпочався 12-й Київський фестиваль короткометражного кіно (KISFF). У фокусі цьогорічної події усвідомлення життя людини між історичним минулим та технологічним майбутнім.

Фестиваль триватиме до 22 листопада. У програмі представлені 28 категорій: міжнародна та національна конкурсна програма, позаконкурсні блоки з пошуків української ідентичності, життя у часи розвитку штучного інтелекту, питання сім’ї та стосунків.

Що варто подивитися на фестивалі

У блоці "Українська ідентичність" зібрані 5 програм, кожна з яких розповідає унікальні історії: про вимушене життя за кордоном, переживання місцевих жителів Заходу, Півдня та Сходу України. Кінострічки транслюють пошук себе та свого дому в країні або поза її межами.

Також історії в короткометражному кіно показують через призму часу – зміни до та після Революції гідності, життя у ще не окупованому Криму та формування творчих груп, таких як херсонський "Тотем".

Кадр з фільму "Чорнобиль 22" Олексія Радинського

Конкурсна програма поділена на міжнародну (13 фільмів, розділених на 3 програми) та українську (11 фільмів у 2 програмах).

ВІДЕО ДНЯ

До української програми увійшли й фільми, що тим чи іншим чином розповідають про війну в Україні. "Чорнобиль 22" Олексія Радинського висвітлює події на Чорнобильській ЧАЕС та досвід працівників під час окупації росіянами. Зі Сходу історію розповідає короткий метр "Войси з Бахмута" Ігоря Бабаєва, в якому зібрані голосові повідомлення іноземної кореспондентки у прифронтовому місті.

Також поза конкурсом представлені підбірки короткометражних комедій, анімаційні горрори, колекція жахів Девіда Лінча. З цікавинок – програма присвячені котикам та собакам "Fluffy Shorts", експериментальні та абсурдні "Short Attack" і "100 фільмів за 100 хвилин", а також програма присвячена змінам індустрії відеоігр "Грати чи не грати".

Кадр з фільму "Войси з Бахмута" Ігоря Бабаєва

В окрему колекцію "SEXUALITY MATTERS" відібрали програми про пошук сексуальності та гендерної ідентичності. Тут представлені переможці Teddy Awards від Берлінського міжнародного кінофестивалю, й номінанти ЛҐБТКІА+ кінофестивалю Sunny Bunny.

У постійній програмі фестивалю "FEM*RIOT" постають питання патріархату та боротьби за фемінізм. Кожен з 6 фільмів розповідає зовсім різні історії жінок та їхніх досвідів.

Про Київський фестиваль короткометражного кіно

Вперше Київський фестиваль короткометражного кіно (KISFF) відбувся у 2012 році. Відтоді подія проходить щорічно, звертаючи увагу на важливі теми свого часу. Більш того, в рамках фестивалю також проходять лекції та майстеркласи від українських та закордонних фахівців з кіно.

Фестиваль є незалежною, не державною організацією. Цьогоріч він відбувається за підтримки організації "Movies that Matter" та за фінансової підтримки урядів Канади, Фінляндії, Швеції, Швейцарії, Великої Британії та США.

Кадр з фільму "Мій особистий Ліван" Тео Панаґопулоса

В журі міжнародного конкурсу увійшли троє представників кіноіндустрії: польський режисер Даміан Коцур, українська режисерка та переможниця KISFF 2022 Анастасія Бабенко, член Спілки кінокритиків України Юрій Самусенко.

Національний конкурс оцінюватимуть британська режисерка-мультиплікаторка Ева Смик, швейцарський кіно- та звукорежисер Альберто Гонзалез Морталес та голова індустрії Будапештського міжнародного фестивалю короткометражних фільмів Friss Hús Вероніка Якаб.

У 2022 році головною темою фестивалю стало повномасштабне вторгнення Росії на територію України, деколонізація та права людини.

Читайте також: В Амстердамі відбулася світова прем'єра фільму про українську дівчинку, що тікає від війни

Реклама:

Головне сьогодні