Голодування: як правильно та коли воно може бути корисним. Пояснює МОЗ

— 13 травня 2019, 17:17

Голодування може завдати непоправної шкоди організму. А може допомогти йому активувати захисні механізми для боротьби з вірусами.

В Міністерстві охорони здоров'я розповіли, яке голодування може приносити користь, на які саме механізми в організмі воно впливає та кому категорично не можна відмовлятися від їжі.

Наші клітини постійно "прибирають в організмі". Лізосоми поглинають неправильно згорнуті білки, старі органели, віруси та бактерії. Сама лізосома нагадує пухирець всередині клітини із ферментами, які знищують непотрібне.

Цей процес називається атофагія. Він відбувається в тілі постійно, але кволо.

РЕКЛАМА:

Активує автофагію низка чинників, з-поміж яких – голодування, обмеження калорій та фізичні навантаження.

Навіщо потрібна автофагія

Автофагія та голод, який її запускає, виявилися ефективними в полегшенні хвороб, пов’язаних із запаленням, серцево-судинних, нейродегенеративних і метаболічних хвороб, ожиріння та раку, сповільнення старіння та подовження тривалості життя.

Автофагія допомагає знищувати мієлоїдні бляшки в нейронах при хворобі Альцгеймера. Періоди голодування допомагають нормалізувати вагу та баланс холестерину.

Порушення механізмів автофагії спостерігається при нейродегенеративних захворюваннях.

З віком та при регулярно високих рівнях інсуліну (тобто ми часто їмо солоденьке) автофагія сповільнюється. І навпаки – коли ми голодні, коли немає інсуліну і натомість є гормон глюкагон, автофагія запускається.

Обмеження калорій у той чи інший спосіб – це модна та науково обґрунтована дієта.

Фото Sewcream/Depositphotos

Для найкращого запуску автофагії голодування має тривати впродовж 18-24 годин.

Тобто слід робити розвантажувальний день або пропускати вечерю і сніданок.

Можна їсти лише в певний період дня: наприклад, з 11 години по 18 – але ж не постійно! Іншими шляхами "обмеження калорій" є підхід, коли ми харчуємося як завжди, але влаштовуємо дні дуже обмеженого споживання їжі.

Популярний варіант 5 х 2, коли ми п’ять днів їмо як завжди, і два дні споживаємо не більше ніж 500-600 ккал. Ви можете обрати комфортний саме вам спосіб обмеження калорій.

Протипоказання до інтервального голодування

  • Люди, що звикли "заїдати стрес", можуть після дня автофагії з’їсти значно більше, ніж потребують.
  • Голодувати і тренуватися не варто. Можливе запаморочення та дуже низька ефективність тренувань. Особливо це стосується бігу чи плавання.
  • Діабет 1 та 2 типу і голодування несумісні. Введення інсуліну на тлі голоду може критично знизити рівень цукру в крові.
  • Вагітним жінкам також не варто голодувати, а дотримуватися повноцінного, хоч і не надмірного, харчування.

На що звернути увагу під час обмеженення калорій

Періоди голоду корисні для здоров’я, і варто привчити себе регулярно "постувати", якщо у вас немає протипоказань.

Ви можете допомогти організму з автофагією, якщо будете дотримуватися режиму харчування та відмовитеся від перекусів і солодощів.

Якщо ви не можете голодувати, неодмінно займайтеся інтенсивними фізичними навантаженнями.

Консультуйтеся з вашим сімейним лікарем, якщо плануєте розпочати таку практику.

Вас також може зацікавити:

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу або Telegram про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні