Будьмо! Що і як правильно пити за святковим столом
"У алкоголі дуже багато калорій, і він не має ніякої поживної цінності, багато хто каже, що виняток – це високоякісне червоне вино. У червоному вині є ресвератрол, флавоноїд, який, як показують дослідження, здатен підвищувати рівень хорошого холестерину, підтримує роботу серця та навіть підтримує роботу імунної системи", - зазначає дієтолог, викладач йоги та авторка книги про здоровий спосіб життя Шарлотт Уотс.
Що і як пити за святковим столом, щоби на ранок продовжити радіти життю, вона розказала сайтові Healthista.
Червоне вино: чим темніше – тим краще
"Якість – ось головне: витратіть більше та купіть менше, щоби стати цінителем, а не пияком… Чим темніший у червоного вина колір, тим більше в ньому антиоксидантів, найбільше у Merlot, Cabernet Sauvignon та Chianti. Rioja і Pinot Noir посередині, і найменше користі від Côtes du Rhône", - каже вона.
Коли ви не фанат вина, то дистильовані алкогольні напої – це теж непогано, бо в них немає цукру.
Мішайте розумно
Коли ви намагаєтеся випити якомога менше калорій, то треба знати, з чим змішувати алкоголь. Як наголошує Уотс, у бляшанці коли 9 чайних ложок цукру, стільки ж його може бути в концентрованому апельсиновому соку, з яким ви мішаєте, наприклад, горілку.
Пдсоложувачі, наприклад, у низькокалорійному тоніку, здатні погано впливати на хімічні процеси в мозку та порушувати регуляцію цукру в крові. Тож Уотс рекомендує розбавляти алкоголь содовою.[L]
Шампанське – це правильний вибір (Ура!)
Дієтолог радить робити вибір на користь несолодких напоїв – шампанського, сухого білого вина.
Як варіант, можна пити джин чи горілку з содовою та лимончиком – такий напій не спричинить зневоднення. Небагато цукру в віскі та ромі, а от пива, десертних та кріплених вин краще уникати.
Так, від алкоголю гладшають
Як джерело цукру алкоголь дає такий самий ефект, як і будь-яке інше, піднімає рівень інсуліну та вмикає функцію зберігання жиру, збільшуючи відкладення жиру в печінці. Надлишок цукру призводить до відкладень жиру в районі талії, як і стрес (через підвищення рівня кортизолу). Тривале споживання алкоголю теж здатне спричинити підвищення рівня кортизолу в організмі – так і утворюється класичне "пивне черевце", і не лише від пива.
"Також алкоголь схильний викликати здуття , відчуття тяжкості в печінці та потенційний дисбаланс мінералів та електролітів, що може призводити до затримки рідини. Що до жінок, він може підвищувати рівень естрогену, а це дає набір ваги в найбільш "жіночих" зонах; це попа та стегна", - застерігає Уоттс.
Порятунок від похмілля
На детоксикацію після вживання алкоголю печінці потрібно 8 годин, і упродовж цього періоду здатність організму вправлятися з іншими токсинами знижується. Експерт радить налягати на продукти, багаті на антиоксиданти, а ще прийняти по 500 міліграмів вітаміну С до, під час та після застілля. Допомагає роботі печінки та нирок і розторопша.
Дуже важливо, підкреслює Уоттс, не пити натщесерце, потрібно, щоби алкоголь якомога повільніше всмоктувався. Вона радить їсти м'ясо, рибу, яйця, бобові, козячий сир, горіхи тощо.
А є й продукти, котрі можуть полегшити симптоми похмілля це цибуля, часник, боби, капуста, фенхель та спаржа, бо містять багато сірки, а ще продукти, багаті на вітамін В. Алкоголь збільшує сечовиділення, отже, треба подбати й про те, щоби не було зневоднення – допоможуть курячий бульйон, яблучний сік або "цнотлива кривава Мері".
Чому на ранок кортить яєчні з ковбасою
"Смажені страви є потужним джерелом протеїнів та жирів, вітаміну В та цинку, навіть якщо готуються вони часто так, що в процесі утворюються трансжири, а ковбаси та бекон низької якості містять консерванти й багато солі", - попереджає експерт.
Уотс радить на ранок смажити яйця, вони є старовинними ліками від похмілля у багатьох народів, бо містять амінокислоту цистеїн, одну з "цеглинок" протеїну.