Ягода з нікотином або трохи про баклажани. Рецепти приготування
ОНОВЛЕНО 24.08.2020
Сезон синього барона розпочався!
Ні-ні, жодних нових політичних сил не з’явилось.
Ми про хороше. Про баклажани.
Пропускати сезон баклажанів не варто. Хоча б тому, що ці овочі дуже корисні.
Основна інформація про нашого героя:
🍆 баклажан – це ягода! Хоча ви навряд покладете її до фруктового салату. Його ще називають "гірким помідором";
🍆 цей продукт містить... нікотин. Баклажан іноді має гіркий присмак. Це все через насіння, яке містить ті ж нікотинові алкалоїди, що і його родич – тютюн;
🍆 у баклажанах є речовина насунін. Науковці припускають, що вона сприятливо впливає на нервову систему;
🍆 краще не їсти баклажани сирими (якщо колись захочеться). Це спричинить проблеми з травленням;
🍆 рослинний пігмент антоціан, який міститься у баклажанах, – корисний для серця.
Фото Arsgera/Depositphotos |
Як обирати баклажан
"Баклажани тепер мають низку сортів, які дуже різняться за розміром, формою та кольором.
За своєю ж поживною цінністю вони дуже схожі. На склад мікро та макроелементів більше впливають умови вирощування", – пояснює кандидат біологічних наук, ботанік, Олексій Коваленко.
Поради щодо вибору баклажанів універсальні: шкірка має бути цілою, без пошкоджень та зморшок, пружною від натиску.
Науковець стверджує, що у більш сучасних сортах, таких як фіолетові та білі баклажани, менше гіркуватості.
Як готувати баклажани
Головний лайфхак: щоб позбавитись гіркоти, баклажани варто натерти сіллю перед приготуванням.
"Це також зменшить кількість олії, необхідної для приготування, як і кількість калорій у страві.
Насіння та шкірка – корисні частини баклажана, а от зелена чашечка при основі плоду має бути безжально видалена", – розповідає біолог.
Способів приготування баклажанів – безліч!
Фото bit245/Depositphotos |
Найкраще з ними поєднуються такі продукти:
Часник. Особливо він доречний під час смаження. Аромат смажених з часником баклажанів нагадує запах грибів.
Трави. Базилік, майоран, орегано та м’ята – чудово відтіняють смак цієї ягоди.
Моцарела. Ідеальність цього поєднання довела італійська кухня. Але й інші види сиру чудово смакують у страві з "синенькими".
Шоколад. Так, ви будете здивовані, але ця страва є традиційною на узбережі Амалфі – муніципалітету провінції Салерно.
Баклажани є невід’ємними інгредієнтами національних страв деяких країн.
Ось певно чи не найвідоміші:
🍆 вегетаріанська французька класика "Рататуй",
🍆 грецька "Мусака",
🍆 італійські баклажани по-пармські,
🍆 рулетики з баклажанами (популярні в різних країнах).
[BANNER2]
Кулінарна блогерка та фуд-журналістка Вікторія Попін (Picante Cooking) надала "Українській правді. Життя" ці популярні рецепти.
Насолоджуйтесь.
Рататуй. Фото Вікторія Попін/Picante Cooking |
Рататуй як у однойменному мультфільмі
"Рататуй – це класична страва з французького регіону Прованс.
У своєму оригінальному вигляді досить непримітна. Це просто овочеве рагу з баклажанів, цукіні, помідорів і солодкого перцю, без всякої романтики і вишуканості.
Інша справа – мультяшна версія рататуя. Вона виглядає набагато красивіше, і на смак також цікавіша.
Овочі не зливаються в одне ціле, а кожен має свій характерний смак. До того ж, в цій версії рататуя помірна кількість олії", – розповідає Вікторія Попін.
Інгредієнти для соусу (піперада):
- 2 червоних солодких перця (розрізати уздовж навпіл, видалити серцевину);
- 30 мл оливкової олії;
- 2 зубчики часнику (розчавити);
- 1 ріпчаста цибуля (дрібно порізати);
- 350 грам помідорів (ошпарити окропом, шкірку зняти, насіння видалити, дрібно порізати);
- 1 гілка тим'яну;
- 1 лавровий лист;
- 3 гілки петрушки без листя;
- сіль до смаку.
Інгредієнти для овочів:
- 2 цукіні середнього розміру (тонко порізати кружальцями);
- 2 баклажани середнього розміру (тонко порізати кружальцями);
- 5 помідорів середнього розміру (тонко порізати кружальцями);
- 50 мл оливкової олії;
- 4 зубчики часнику;
- 1 гілка тим'яну (тільки листочки);
- сіль до смаку.
Приготування:
Приготування соусу: 45 хвилин
Час приготування: 2 години 30 хвилин
Загальний час приготування: 3 години 15 хвилин
🍆 Розігріти духовку до 200°С.
🍆 Перець викласти в жаротривкий посуд зрізом вниз і поставити в розігріту духовку. Пекти приблизно 10 хвилин, поки перець не розм'якне й шкірка не почне чорніти.
🍆 Перець дістати з духовки, накрити фольгою і залишити на 10 хвилин. За цей час шкірка почне відставати від м'якоті. Шкірку зняти, а перець не дуже дрібно порізати.
🍆 На пательні розігріти оливкову олію, додати цибулю і часник й томити до м'якості.
🍆 Додати помідори, томити, помішуючи, приблизно 10 хвилин, поки не розм'якнуть, додати перець і інші інгредієнти для піперади. Посолити за смаком й томити до м'якості перцю, ще приблизно 10 хвилин.
🍆 Духовку розігріти до 140°С.
🍆 Піпераду зняти з вогню, видалити трави і викласти на дно жаротривкої форми (пательня приблизно 24 см діаметром).
🍆 Овочі викласти у форму на піпераду, за принципом доміно, чергуючи баклажани, цукіні і помідори.
🍆 Оливкову олію і часник помістити в чашу блендера і добре збити.
🍆 Змастити отриманою олією поверхню овочів й щедро посолити. Рівномірно розподілити листочки тим'яну по поверхні.
🍆 Прикрити жаротривке блюдо фольгою й поставити в розігріту духовку. Пекти 2 години, поки овочі повністю не розм'якнуть. Зняти фольгу і пекти ще 30 хвилин, щоб випарувалася зайва рідина. Дістати з духовки і подавати як гарнір або самостійну страву.
🍆 Рататуй дуже добре смакує також і в холодному вигляді.
Мусака. Фото Вікторія Попін/Picante Cooking |
Мусака
"Ця ситна та ароматна запіканка, однозначно заслуговує на звання однієї з найцікавіших та найсмачніших страв грецької кухні.
Мені найбільше смакує мусака на баранячому фарші. Вона дуже виразна смаком й смак баранини чудово поєднується з баклажанами.
Також її можна готувати й з яловичиною. Оскільки й в самій Греції готують обидва варіанти мусаки", – розповідає блогерка.
Інгредієнти:
- 3 великих баклажани;
- оливкова олія;
- 20 грамів сиру Грана Падано, Пармезану або іншого твердого сиру (дрібно натерти).
Інгредієнти для фаршу:
- оливкова олія;
- 400 грам фаршу з баранини (можна також використовувати яловичий);
- 1 цибулина (дрібно порізати);
- 2 зубчики часнику;
- 3 помідори (почистити та порізати кубиками);
- 2 ст.л. томатної пасти;
- 125 мл червоного сухого вина;
- 1 ст.л. цукру;
- сіль та чорний мелений перець до смаку;
- 1 ч.л. меленої кориці;
- 1 ч.л. сушеного орегано.
Інгредієнти для сирного соусу:
- 50 грам вершкового масла;
- 50 грам борошна;
- 500 мл молока;
- щіпка мускатного горіха;
- 100 грам напівтвердого сиру (можна використовувати сулугуні або тверду моцареллу);
- 3 жовтки.
Приготування:
🍆 Духовку розігріти до 180°С.
🍆 Баклажани порізати пластинками по довжині та обсмажити з двох сторін, на невеликій кількості оливкової олії на пательні-гриль чи просто на сковорідці з товстим дном до напівготовності. Скласти на тарілку та відставити в сторону.
🍆 У глибокій пательні розігріти оливкову олію, додати цибулю і смажити, помішуючи, до м'якості цибулі.
🍆 Вичавити часник і додати фарш. Обсмажувати до побіління фаршу та додати помідори. Тушкувати все разом, час від часу помішуючи, 2-3 хвилини, до м'якості помідорів.
🍆 Додати вино, сіль до смаку, корицю, орегано, томатну пасту та цукор, добре перемішати все разом і тушкувати ще 3-4 хвилини, поки не залишиться зайвої рідини. Приправити чорним меленим перцем й зняти з вогню.
🍆 У невеликому сотейнику, на середньому вогні, розтопити вершкове масло та додати борошно. Добре перемішати й обсмажувати до золотистості.
🍆 Влити молоко та додати мускатний горіх. Довести до кипіння та варити, постійно помішуючи, поки соус не почне густіти. Зняти з вогню й ввести по одному жовтки, інтенсивно мішаючи після додавання кожного жовтка. Додати тертий сир та ще раз добре перемішати.
🍆 Жаротривкий посуд змастити тонким шаром оливкової олії та викласти на дно баклажани. Зверху посолити та викласти зверху половину фаршу. Викласти на фарш другий шар баклажанів і розподілити решту фаршу. Накрити фарш рештою баклажанів.
🍆 Викласти зверху соус та розрівняти по всій поверхні мусаки.
🍆 Посипати тертим твердим сиром й поставити до розігрітої духовки. Пекти 35-45 хвилин. Мусака повинна добре підрум'янитись, а баклажани повністю розм'якнути.
🍆 Дістати мусаку з духовки. Залишити при кімнатній температурі на 10 хвилин, щоб спав жар та подавати.
Баклажани по-пармські. Фото Вікторія Попін/Picante Cooking |
Баклажани по-пармські
Як стверджує популярний італійський кулінарний портал "Giallo Zafferano", цю страву обожнюють по у всіх регіонах Італії.
Вона вимагає не так багато інгредієнтів, але завжди викликає овації за столом.
Інгредієнти:
- 2 середніх баклажани (почистити, порізати кружальцями);
- 3 кульки моцарелли (порізати кружальцями);
- 2 яйця (добре збити виделкою);
- борошно;
- оливкова олія;
- 60 грам сиру Пармезан (дрібно натерти);
- сіль до смаку.
Для соусу:
- 1 кг стиглих помідорів (шкірку зняти, попередньо ошпаривши, дрібно порізати);
- 1/2 пучка базиліку (тільки листя);
- 3 зубки часнику (розчавити);
- 4 ст.л. оливкової олії;
- сіль до смаку;
- 1 середня цибулина (дрібно порізати).
Приготування:
Необхідний час: 1 година 30 хвилин
🍆 Баклажани почистити, порізати не надто тонкими кружечками. Помістити в сито і щедро посолити. Залишити на 20-40 хвилин.
🍆 Щоб приготувати соус у невеликому сотейнику розігрійте оливкову олію. Додайте цибулю, сіль і готуйте до м'якості. Додайте помідори й варіть, помішуючи, 20-25 хвилин, поки зайва рідина не випарується. Додайте базилік і часник, перемішайте, доведіть до кипіння і зніміть з вогню.
🍆 Розігрійте духовку до 180 ᵒС.
🍆 Шматочки баклажанів сполосніть під холодною проточною водою. У великій сковороді розігрійте оливкову олію. Кожен шматочок баклажана спочатку обкатайте в борошні, потім в яйці й викладіть на сковорідку. Обсмажуйте з двох сторін, на середньому вогні, до рум'яної скоринки (не до повної готовності).
🍆 На дно жаротривкої форми налийте трохи соусу і злегка присипте тертим Пармезаном. Викладіть кружечки баклажана в один шар. Зверху щедро політь соусом і ще раз посипте пармезаном і викладіть кружечки моцарелли.
🍆 Накрийте моцарелу кружечками баклажана, вилийте решту соусу і посипте щедро Пармезаном.
🍆 Вставите форму в розігріту духовку і печіть 30-40 хвилин. Верх повинен гарненько підрум'янитися, а зайва рідина випаруватися.
🍆 Подавайте баклажани по-пармськи гарячими. Але як стверджує авторка блогу, холодними вони теж чудово смакують.
[BANNER3]
Рулетики з баклажанів з сиром фета. Фото Вікторія Попін/Picante Cooking |
Рулетики з баклажанів з сиром фета
"Не стандартна закуска з багатою смаковою гамою.
Печені в духовці пластинки баклажанів з оливковою олією з часником та базиліком, загорнуті у рулет з начинкою з солонуватого сиру Фета та багатими смаком в'яленими помідорами.
Страва для всіх любителів баклажанів та середземноморської кухні. Саме середземноморські смакові акценти домінують у цих рулетиках.
При бажанні, цю закуску можна приготувати заздалегідь і тримати в холодильнику, склавши у лоток чи на тарілці, накривши фольгою або харчовою плівкою", – розповідає про страву Вікторія Попін.
Інгредієнти:
- 1 великий баклажан (порізати тонкими довгими пластинками);
- 80 грам сиру Фета (порізати на стільки брусочків, скільки вийшло пластинок баклажана);
- 80 грам в'ялених помідорів;
- оливкова олія;
- сіль до смаку;
- чорний мелений перець до смаку;
- бальзамічна глазур для поливання (можна без неї).
Для ароматної олії:
- 70 мл оливкової олії;
- 2 зубці часнику (почистити);
- 2 гілки базиліку (тільки листя).
Приготування:
🍆 Духовку розігріти до 180ᵒС.
🍆 Деко чи жаротривкий посуд змастити олією. Викласти пластинки баклажанів і змастити їх також тонким шаром олії, використовуючи для цього кулінарний пензлик.
🍆 Покласти баклажани до розігрітої духовки і пекти 5-7 хвилин, поки вони почнуть м'якнути і рум'янитись.
🍆 Тим часом в чашу блендера помістити всі інгредієнти для ароматної олії й збити до однорідності. Дістати баклажани з духовки, змастити ароматною олією їх поверхню, посолити до смаку і вставити в духовку ще на 1-ну хвилину.
🍆 Дістати печені баклажани з духовки і покласти на кожен по великому шматку в'яленого помідора та по бруску сиру Фета.
🍆 Згорнути кожну пластинку баклажана у рулет й сколоти зубочисткою. Викласти на тарілку, приправити рулетики з баклажанів чорним меленим перцем та полити бальзамічною глазур'ю.
🍆 При бажанні, прикрасити свіжим листям базиліку.
Наталія Бушковська, журналістка УП.Життя
Титульна світлина Depositphotos
Вас також може зацікавити:
6 рецептів сніданків, салатів і супів від шеф-кухаря Євгена Клопотенка
8 способів спростити будь-який рецепт, але не зіпсувати страву
Заправки для салатів, які легко готувати вдома: 11 рецептів
Випікай любов: 3 рецепти випічки, яку легко готувати з дітьми
Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.
А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу або Telegram про здоров'я та здоровий спосіб життя.