Не всі овочі та зелень корисні

Не всі овочі та зелень корисні

Про фастфуди і консерви не говорить тільки лінивий і всі вже точно знають, що картопя фрі, напівфабрикати або смажені в паніровці курячі крильця – не найкраще меню на кожен день з великим списком шкідливих впливів на організм людини.

Інша справа – овочі та зелень, які радять споживати щоденно у великих кількостях.

Ось тільки виявляється, що не всі овочі та зелень корисні, а іноді вони набагато небезпечніші за ті ж крильця.

Я не є нутріціологом, дієтологом, гастроентерологом чи науковцем у сфері харчування, але цілковито занурена у питання аутизму в своєму житті та діяльності, тому постійно вивчаю актуальну інформацію про порушення травлення.

Пов’язане це з тим, що у більшості людей у спектрі є ті чи інші розлади процесів травлення, які посилюють негативні прояви стану, та впливають на розвиток людини.

ВІДЕО ДНЯ

Мій син, який має РАС, дотримується індивідуальної дієти, регулярно проходить лабораторні обстеження і має особистий протокол з прийому необхідних вітамінів та мікроелементів.

Його система травлення вкрай вразлива і ми спостерігаємо пряму кореляцію між його їжею і станом нервової системи.

Втім, безвідносно аутизму, вже достеменно відомо і підтверджено науковими дослідженнями, що саме кишківник і процеси обміну речовин прямо впливають на роботу мозку кожної людини.

Тож все, що ми їмо, в результаті впливає тотально на наше здоров’я і, як виявилось, ми не можемо бути впевненими у безпечності навіть корисної їжі.

Нещодавно ми отримали результати аналізів токсикологічної панелі, які здавали в одній із лабораторій США.

Це панель, що вказує на наявність елементів токсичних хімікатів в організмі людини, таких як гербіциди, інсектициди, фтолати та бензоли.

Це все хімія, яка використовується агрокомпаніями для вирощування овочів та фруктів, боротьби з винищувачами рослин та бур’янами, а також сполуки від пластикової упаковки, в якій ці продукти довозять в магазини.

Бензоли – токсини, що випаровуються в повітря від машин, заводів, та інших негативних чинників поганої екології.

Усі ці частки залишаються в організмі та з накопиченням тотальна більшість зі 172 показників цієї панелі є нейротоксинами, тобто тими, що пошкоджують нервову систему людини, її мозок та запускають процеси генетичних мутацій.

Для того, щоб було зрозуміліше, наведу приклади.

Всесвітньо відомий гербіцид "Гліфосат", відомий також як "Раундап", вже неодноразово потрапляв у скандали щодо токсичності та провокування раку в людей.

Засіб використовують для винищення бур’янів, аби врожаям на продаж нічого не загрожувало.

У 2015 році ВООЗ опубліковало заключення про те, що цей найпоширеніший у світі гербіцид пошкоджує ДНК людей і тварин, провокує лімфому.

Через рік було опубліковане інше твердження з дуже обтічними формулюваннями "Гліфосат НАВРЯД ЧИ є канцерогенним для людини при його споживанні разом з їжею".

А про канцерогенність зазначили, що для доведення факту такого важкого впливу засобу на організм людини недостатньо наукових даних.

Щодо "Раундапу" було ініційовано майже 120 тисяч судових позовів від людей, хворіючих на лімфому після використання гербіциду, під час судового слідства виявилось, що недостатність наукових даних спричинена тим, що корпорація і чиновник Агенції з охорони навколишнього середовища США протидіяли дослідженням канцерогенності і шкоди сполуки.

Також були опубліковані документи про можливі фальсифікаційні дослідження про безпечність засобу, які оплачувала корпорація.

Компанія виплатила $10 мільярдів позивачам з раком і продовжила активно продавати свій продукт аграрним підприємствам.

Не всі овочі та зелень корисні, а іноді вони прямо небезпечні. Фото XatoLux/Depositphotos

У Росії "Гліфосат" заборонений, у Південній Кореї, Колумбії, Бразилії, Франції, Німеччині його застосування сильно обмежене.

Україна не визначила жодної позиції щодо засобу, тому його використовують на наших сільських угіддях майже неконтрольовано.

Так само не контролюють безліч інших гербіцидів і інсектицидів, які виробники використовують задля більших врожаїв, швидшого росту рослин і в результаті – більших прибутків.

Всі ці токсини – невидимі і проходить час, поки проявляються найгірші їх впливи. Генні мутації, тяжкі неврологічні захворювання, різноманітні види раку – те що люди отримують після тривалого споживання таких овочів і зелені.

Хімічні сполуки накопичуються в організмах, передаються новонародженим дітям, процеси глибинні і тривалі, але проявляють себе якщо не в першому, то в другому поколінні.

Виходом мають стати органічні продукти – для отримання маркування "Органіка" виробник мусить перевіряти на нетоксичність і ґрунт, і воду, і самі рослини.

Така їжа коштує у два-три рази дорожче з причини цієї своєї натуральності.

Але, як продемонстрував наш особистий досвід, не все те органіка, що називається органікою.

Органічні продукти привезені в пластикових пакетах – вже мають у собі мікрочастки цього пластику, а рівень гліфосату і інсектицидів в аналізах мого сина вказує на те, що ті органічні продукти, що купували ми, такими є тільки за назвою.

Купувати у бабусь?

Бабусі навряд чи задумуються про екологічність і можуть бризкати свої городи ще й якимись самодільними гербіцидами, тут неможливо бути певним.

Я дійшла висновку, що найбезпечніше харчування сьогодні – вирощене власноруч. Звісно, якщо ваша ділянка не біля хімзаводу чи автозаправки – уся та хімія просочується в ґрунт і ґрунтові води. Можливо майбутнє здорового людства саме у повернення до натуральних господарств.

Пришвидшена глобалізація 20-21 сторічч за дуже короткий термін зробила світ маленьким, міста космополітичними і мультикультурними, а їжу доступною, мультинаціональною та швидкою.

Корпорації та агрохолдинги, що вирощують продукти впевнено використовують усі можливі сучасні методи та технології для збільшення кількості урожаїв, максимізації виробництва та збільшення статків.

Загалом у світі, за останні сто років, значно зменшилась кількість людей на грані голодної смерті, тож кількість виробництва калорій точно достатня. А от їхня якість під великим питанням.

Цікаво як замикається коло і наш технічний, хімічний та науковий проґрес завдає нам шкоди так само, як і приносить користь.

Настя Степула, засновниця громадського обєднання "Happy Today просвітницькі проекти про аутизм", спеціально для УП.Життя

Титульна світлина Jim_Filim/Depositphotos

Вас також може зацікавити:

Чи можна виміряти рівень нітратів у овочах і фруктах за допомогою тестера?

Фрукти та овочі потрапляють у тарілку, втративши 50-90% вітамінів. Як зберегти їхню корисність?

Міні-город на балконі: як виростити зелень та овочі в квартирі

7 овочів, які варто почати їсти, хоч ви їх і ненавидите

Як успішно вирощувати мікрогрін вдома. Особистий досвід

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні