"Ми дійшли до точки неповернення і близькі до катастрофи". Степанов про ситуацію з COVID-19

Катерина Хорощак — 3 листопада 2020, 10:49

Ситуація з COVID-19 близька до катастрофічної і кожен з нас несе особисту відповідальність за розповсюдження коронавірусної хвороби.

Про це заявив міністр охорони здоров'я Максим Степанов у Верховній Раді 3 листопада.

"Ми дійшли точки неповернення і близькі до катастрофи. Ситуація критична не тільки в Україні, а й в усьому світі. Англія, Франція, Австрія, Німеччина, Іспанія знову вводять жорсткі карантинні обмеження не просто так", - розповів Степанов.

За його словами, навантаження від COVID-19 не витримують навіть найпотужніші медичні системи європейських країн.

"Попереду важкі часи. Наступні слова багатьому не сподобаються, але це факт. Немає когось окремого відповідального за боротьбу з ковідом.

Настав час особистої відповідальності кожного. Коронавірус розповісюджується виключно від однієї людини до іншої. Тому кожен з нас несе особисту відповідальність за розповсюдження коронавірусної хвороби. 

Ми не можемо за вас виконати правила. Тільки ви самі можете вберегти себе", - сказав міністр.

Максим Степанов. Фото: Катерина Хорощак

Степанов нагадав, що потрібно дотримуватися дистанції і носити маску, а у разі виникнення перших симптомів поводитися відповідально - звернутися до лікаря, ізолюватися, не наражати на небезпеку оточуючих.

"Ситуація швидко перетворюється зі складної на катастрофічну. нам необхідно приготуватися до неминучого. Легко пройти другу хвилю - неможливо", - додав міністр.

Також Степанов зазначив, що у МОЗ планують збільшити кількість ліжко-місць на декілька десятків тисяч.

"Ресурс медичної системи є обмеженим - і становить він 52 тисячі ліжок. Це 30% від усієх кількості по країні. Інші хвороби не робили канікули у зв’язку з коронавірусом.

Зараз МОЗ працює над збільшенням кількості ліжок ще на декілька десятків тисяч. Але з якою кількістю ми б не додавали місця, коронавірус розповсюджується значно швидше", - розповів міністр.

За його словами, якщо заповнення ліжок сягне 100%, МОЗ почне застосовувати протоколи медичного сортування з пріоритетом надання медичної допомоги хворим з більшими шансами на виживання.

Нагадаємо, в Україні прогнозують до 20 тисяч мертвих від COVID-19 в Україні до кінця року.

Вас також може зацікавити:

Якими препаратами лікують COVID-19 в Україні: аналізуємо оновлений український протокол

Здорові молоді люди, ймовірно, не отримають вакцину від COVID-19 до 2022 року – ВООЗ

"Відкладіть 20 тисяч на COVID-19": чому українці витрачають шалені гроші на лікування коронавірусу

Long COVID: 7 речей, які люди з довгими наслідками коронавірусу хочуть вам передати

Як самостійно реабілітуватися після COVID-19? Вправи та поради від ВООЗ

Степанов розповів, чи розгортатимуть в Україні мобільні морги

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні