Що піт може розповісти про ваше здоров’я?

Анна Бей — 29 червня, 12:00
Що піт може розповісти про ваше здоров’я?
Те, як людина потіє, може багато розповісти про стан здоров'я та організму в цілому.
triocean2011/Depositphotos

Потовиділення – це один із природних способів організму охолодитися та вивести з організму непотрібні продукти метаболізму.

Сильна пітливість спостерігається в різних ситуаціях: під час спортивних тренувань, прогулянки у спекотну погоду, чи коли людина стресує.

Піт часто вважають просто солоною рідиною, яка виділяється під час навантажень чи стресу. Але кожна крапля поту – це скарбниця молекулярної інформації, яку вчені тільки починають досліджувати. Цікаво, що те, як людина потіє, може багато розповісти про стан здоров'я та організму в цілому.

"УП. Життя" звернулась до джерел: ScienceDaily, The University of Arizona Health Sciences, MedicalNewsToday та Cleveland Clinic, щоб розповісти:

ВІДЕО ДНЯ

Звідки береться піт та що в його складі

Одна крапля поту на 99% складається з води. Решта 1% поту містить сліди сечовини, сечової кислоти, аміаку, молочної кислоти, вітаміну С та інших речовин.

Піт виробляється потовими залозами, які розташовані по всьому тілу. Існує два типи поту, які виділяються різними типами потових залоз (апокриновими та екриновими):

  • Звичайний піт (екрин): легкий, водянистий піт, який виділяється, коли ви активно рухаєтеся чи в спекотну погоду. Він виникає по всьому тілу та здійснює терморегуляторну функцію – організм охолоджується.
  • Стресовий піт (апокриновий): цей тип поту здається густим та містить жири. Він виділяється під час сильного стресу і найчастіше утворюється в пахвових западинах, на шкірі голови та в паховій ділянці.
Чому людина потіє
Піт виробляється потовими залозами, які розташовані по всьому тілу.
saknakorn/Depositphotos

Чи створює піт неприємний запах тіла?

Піт сам по собі не має запаху, адже 99% складу поту – це вода.

Нормальна кількість бактерій на шкірі взаємодіє зі звичайним потом, створюючи особливий запах кожної людини. Але коли бактерій на шкірі або одязі занадто багато – поєднання може спричинити неприємний запах.

"Піт не має запаху, а коли він вступає в контакт з бактеріями на шкірі – починає пахнути", – каже доктор медичних наук, Рейчел Уорд.

Коли викликаний стресом апокриновий піт контактує навіть з нормальною кількістю бактерій – він може пахнути ще гірше. Це екстремальна реакція організму на стресові ситуації.

Пов’язаний з потом та бактеріями і неприємний запах ніг. Кожна стопа має близько 250 000 потових залоз. Коли ноги весь день перебувають в безповітряному взутті з усіма природними бактеріями та, ймовірно, грибками стоп – точно виникне неприємний запах.

До факторів, які можуть впливати на запах тіла людини відносяться:

Неприємний запах поту
Піт не має запаху, а коли він вступає в контакт з бактеріями на шкірі – починає пахнути.
IgorVetushko/Depositphotos

До захворювань та станів, пов'язаних зі зміною звичного запаху тіла належать:

Зміна запаху тіла при діабеті може бути ознакою кетоацидозу. Високий рівень кетонів призводить до того, що запах тіла стає схожим на фруктовий. При захворюваннях печінки або нирок тіло може мати запах відбілювача через накопичення токсинів в організмі. У таких випадках необхідно обов’язково звернутися до лікаря!

Які захворювання пов’язані з потовими залозами

Деякі люди потіють надмірно, незалежно від ситуації. Такий стан називається гіпергідрозом. Підвищена пітливість може проявлятися по всьому тілу, або виникати більш локалізовано – наприклад, на долонях, ступнях, обличчі або пахвах. Люди з цим захворюванням можуть бути більш схильними до виникнення неприємного запаху тіла.

З іншого боку, є стани, при якому люди дуже мало пітніють (гіпогідроз) або не пітніють взагалі (ангідроз). Це захворювання успадковується генетично, або може бути спричиненим діабетом, променевою терапією, тепловим ударом, шкірними захворюваннями чи навіть алкоголізм.

"Якщо організм не здатен виділяти поту – тіло не може охолоджувати себе, що може стати серйозною проблемою для організму", – пояснює доктор Уорд.
Гіпергідроз або надмірна пітливість
Деякі люди потіють надмірно, незалежно від ситуації. Такий стан називається гіпергідрозом.
Dandaman/Depositphotos

На які захворювання може вказувати надмірна пітливість

Раптовий спалах сильного потовиділення може вказувати на серйозні медичні проблеми.

До причин потіння надміру відносять:

Якщо ви помітили, що почали надмірно потіти – зверніться до лікаря для визначення причини даного стану.

Чому пітніють долоні

У деяких людей гіпергідроз виникає локалізовано – на долонях.

Надмірна пітливість долонь часто стає помітною в дитинстві, зменшується після 40 років, та, як правило, припиняється після 60 років.

Ця проблема іноді може спричиняти емоційний та психологічний дистрес та заважати повсякденній діяльності.

У людей з гіпергідрозом долонь присутні такі симптоми:

  • надмірне потовиділення, яке не є наслідком зміни температури тіла або фізичної активності;
  • пітливість, яка зазвичай вражає долоні та пальці, хоча може поширюватися на всю кисть;
  • долоні регулярно стають холодними та вологими;
  • можливе набрякання пальців.
Чому потіють долоні
Надмірна пітливість долонь часто стає помітною в дитинстві, зменшується після 40 років, та, як правило, припиняється після 60 років.
leungchopan/Depositphotos

Водночас спітнілі долоні можуть бути симптомом різних захворювань та станів:

  • вживання ліків, побічним ефектом яких є пітливість;
  • алкогольна або наркотична залежність;
  • інфекції (туберкульоз та сепсис);
  • ендокринні захворювання (діабет та розлади щитоподібної залози);
  • неврологічні захворювання (хвороба Паркінсона та інсульт);
  • рак.

Якщо різке пітніння долонь з’явилося недавно та супроводжується іншими симптомами (схуднення тощо) – зверніться до лікаря.

Що наука знає про піт та ваше здоров’я

Піт може значно допомогти отримати уявлення про стан здоров'я людини.

Дослідники в Університеті Саймона Фрезера в Канаді створили надрукований на 3D-принтері датчик поту, який можна носити з собою, прикріпивши до шкіри за допомогою гнучкого матеріалу.

Цей датчик може оцінювати стан здоров'я людини, аналізуючи хімічні речовини, що містяться в поті. Зібрані дані відіграватимуть роль в характеристиці впливу різних факторів на здоров'я, включаючи стрес, фізичне навантаження та харчування.

На відміну від тестування інших біологічних рідин, таких як слина чи кров, цей метод є простим у виконанні та не потребує сторонньої допомоги.

"Кров є основним джерелом біомаркерів вже понад 100 років. Піт – ще одне вікно в стан здоров'я людини. За допомогою спеціальних приладів ми можемо виміряти мізерну кількість десятків молекул у поті", – каже Естер Стернберг, доктор медичних наук в Університеті Арізони, яка також займається дослідженнями поту.

Піт містить сотні біомаркерів, які лікарі можуть використовувати для визначення стану здоров'я людини. Наприклад, імунні біомаркери в поті можна виміряти, щоб визначити, рівень кортизолу, який відображає ступінь реакції людини на стрес.

Водночас можливість постійно збирати піт для аналізу може допомогти лікарям оцінювати як змінюється стан здоров'я протягом дня. Науковці прагнуть розробити пристрій, який можна було б носити з собою та вимірювати молекули поту безперервно та в режимі реального часу.

"У майбутньому, замість того, щоб йти в клініку і здавати кров – людина зможе носити пристрій, який буде сигналізувати смартфону і повідомляти лікарю точний стан будь-якої системи організму", – ділиться доктор Стернберг.
Що піт може розповісти про організм
Піт містить сотні біомаркерів, які лікарі можуть використовувати для визначення стану здоров'я людини.
5day/Depositphotos

Дослідники пояснюють, що молекули в поті здатні оцінити таку інформацію:

  • Реакцію на стрес.

Молекули кортизолу в поті можуть вказувати на рівень стресу, який фізіологічно відчуває організм.

  • Діяльність кровоносної системи.

Рівень адреналіноподібних молекул у поті може вказувати на активацію адреналінової системи, яка прискорює серцебиття.

Імунні молекули в поті можуть вказувати на наявність запалення в організмі (наприклад, при ревматоїдному артриті та запальних захворюваннях кишківника).

Нервові хімічні речовини в поті можуть відображати стани, що регулюються нервовою системою (такі як біль, апетит і втома).

Реклама:

Головне сьогодні