Навчання з 1 вересня: нові рекомендації МОЗ та про що вони мовчать

Навчання з 1 вересня: нові рекомендації МОЗ та про що вони мовчать

Наприкінці липня Міністерство охорони здоров’я надало тимчасові рекомендації щодо організації навчання в закладах освіти.

22 серпня рекомендації оновили.

"Українська правда. Життя" вирішила розібратися, як має відбуватися навчання з 1 вересня відповідно до рекомендацій МОЗ, на які запитання досі немає відповідей та що рекомендують за кордоном.

Прийнято вважати, що діти менше хворіють на коронавірусну хворобу та не так активно її розповсюджують.

Так аналіз даних про госпіталізацію дітей в зв'язку з COVID-19 з 14 штатів США показав, що частота госпіталізацій серед дітей більш ніж у 20 разів нижча в порівнянні з дорослими (8 дітей проти 164,5 дорослих на 100000 населення).

Хоча показник невеликий, але кожну третю дитину, госпіталізовану з коронавірусною хворобою, поміщали у відділення інтенсивної терапії, тому ризик не є незначним.

Також зростає кількість доказів того, що діти різного віку сприйнятливі до COVID-19 і всупереч попереднім даним можуть грати роль в передачі інфекції.

Станом на 25 серпня в Україні захворіло 7362 дитини. За даними дашборду Нацслужби здоров'я, за весь час станом на 25 серпня з підозрою на COVID-19 госпіталізовано 2084 дитини.

Показники госпіталізації дітей з підтвердженим діагнозом COVID-19 - невідомі.

Хоча серед самих дітей ризик госпіталізації і смерті порівняно низький, цей ризик існує для вчителів, шкільної адміністрації та іншого персоналу в шкільному середовищі.

Тому в школах планують проводити такі заходи.

Фото: HayDmitriy/Depositphotos

Вимірювання температури

Це планують робити безконтактним термометром і тільки працівникам.

Також, якщо працівник вдома виявив ознаки гострого респіраторного захворювання або що температура його тіла вища за 37,2 °C він має повідомити про це свого безпосереднього керівника та не виходити на роботу, одночасно звертаючись за меддопомогою.

Про вимірювання температури у дітей у рекомендаціях не сказано нічого.

Але цю процедуру школи можуть організувати на свій розсуд.

Про це в коментарі "Українській правді. Життя" повідомив фахівець з інфекційного контролю Центру громадського здоров’я Роман Колесник.

"Обов’язкової вимоги в постанові немає, але в документі не можна прописати всі тонкощі. Додаткові вимоги можуть бути в закладу свої. Зокрема, це залежить від медичного працівника, який там працює.

І це абсолютно нормально міряти температуру на вході або перед початком навчання", - розповів Колесник.

Якщо у дитини виявили ознаки ГРВІ за відсутності батьків:

"ЇЇ слід відвести в окреме приміщення, надіти маску, повідомити батьків про симптоми, при потребі викликати "швидку" або мобільну бригаду, щоб провести тестування.

Після цього дитина має перебувати або на самоізоляції, або в лікарні, якщо випадок середньої важкості", пояснював очільник МОЗ Максим Степанов.

Чи стосується ця рекомендація студентів, міністр не розповів. У документі про це нічого немає.

Коли людина з симптомами інфекційної хвороби покине приміщення, там мають провести провітрювання поза графіком та дезінфікувати висококонтактні поверхні.

[BANNER1]

Маски та інші засоби захисту

Відповідно до попередньої версії рекомендацій, у масках мали приходити, пересуватися та перебувати на перервах всі учні.

У нових рекомендаціях вирішили інакше: учні 1-4 класів можуть приходити у школу чи пересуватися без масок чи респіраторів.

Але це не означає, що цього робити не треба.

Про це в коментарі "Українській правді. Життя" повідомив фахівець з інфекційного контролю Центру громадського здоров’я Роман Колесник.

"Те, що можна не носити – не означає, що носити не рекомендовано.

Рекомендації для всіх залишаються однаковими. Якщо дитині правильно пояснити, і вона буде носити і користуватися маскою правильно, то звичайно, що маску рекомендовано носити.

Єдиним винятком є діти до двох років", – пояснив Колесник.

Раніше у МОН повідомляли, що забезпечити школи масками та антисептиками відповідно до рекомендацій головного санітарного лікаря мають органи місцевого самоврядування.

Чи може місцева влада чи адміністрація просити допомоги у батьків, не уточнювали.

Законом про "Про повну загальну середню освіту" благодійні внески не заборонені.

Вимоги до вчителів, адміністрації та інших працівників незмінні: допустити до роботи їх можуть тільки за умови використання респіратора, захисного щитка або маски, зокрема, виготовленої самостійно.

В регіонах, що відносяться до помаранчевого рівня епідеміологічної небезпеки, педагогам викладати рекомендують у захисних щитках.

Вчителі, які працюють в жовтій або зеленій зоні, повинні просто дотримуватися дистанції (Безпечна відстань під час поширення коронавірусної інфекції – від 1,5 метра).

Батькам або супроводжуючим особам в школу заходити не можна. Це не стосується тих, хто супроводжуює людину з інвалідністю.

Дозатори та антисептики повинні знаходитися у закладі тільки на вході, рекомендується ретельно мити руки після кожного уроку.

Місця для обробки рук позначаються яскравим вказівником про правила та необхідність дезінфекції рук (банер, наклейка тощо).

У санітарних кімнатах має бути рідке мило та паперові рушники або електросушарки для рук. Використання багаторазових рушників заборонено.

У МОЗ зазначають, що використання антисептиків доцільне лише тоді, коли відсутній доступ до проточної води з милом.

Використовувати вологі серветки з метою знезараження або замість миття рук не рекомендують.

Після проведення занять у кінці робочого дня потрібно провести очищення і дезінфекцію поверхонь (в тому числі дверних ручок, столів, місць для сидіння, перил тощо).

Хто цим має займатися – невідомо.

Збір та утилізація використаних засобів індивідуального захисту мають бути централізовані.

Фото: halfpoint/Depositphotos

Зміни у навчанні

Педагоги перед початком занять мають провести опитування учнів щодо їхнього самопочуття та наявності симптомів респіраторної хвороби.

Всі заняття рекомендують проводити в одному і тому ж класі, щоб мінімізувати пересування.

Після кожного навчального заняття потрібно проводити провітрювання впродовж не менше 10 хвилин.

Можливе проведення занять з окремих предметів на відкритому повітрі.

У рекомендаціях також вказано, що "проведення занять у класах (аудиторіях) дозволено лише для окремих класів (груп)".

Що це за класи чи групи – невідомо.

Заклади освіти мають створити можливість різного часу початку та закінчення занять (перерв) для різних класів та груп.

Як саме це має бути організовано – невідомо.

Також у рекомендаціях вказано, що "в регіонах, що відносяться до "помаранчевого" рівня епідемічної небезпеки, наповненість класів (груп) не повинна перевищувати 20 осіб, крім закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної та спеціалізованої мистецької освіти".

Ймовірно, це обмеження стосується вишів. Тобто кількість дітей у класах в школах може бути більшою.

Максимальну дозволену кількість дітей у класах у школах, профтехах чи у групах в дитсадках у МОЗ не вказали.

[BANNER2]

Зміни у харчуванні

Керівник закладу освіти має розробити графік харчування.

У МОЗ рекомендують, щоб учні водночас отримували їжу та вживали її, не порушуючи фізичної дистанції в 1 метр.

Організувати мультипрофільне харчування за типом "шведського столу" та шляхом самообслуговування на період карантину не можна.

За столом має бути не більше чотирьох людей. Відстань між столами не менше 1,5 м.

Усі працівники харчоблоку мають бути забезпечені засобами індивідуального захисту із розрахунку 1 захисна маска на 3 години роботи.

Фото: [email protected]/Depopstphotos

Що буде, якщо хтось із навчального закладу захворіє на COVID-19

У рекомендаціях сказано, що якщо коронавірус підтвердять у когось із учнів, весь клас повинен піти на самоізоляцію та провести заходи, передбачені галузевими стандартами МОЗ.

Чи відправлятимуть вчителів на самоізоляцію – невідомо.

Також у постанові не прописано алгоритм дій, якщо захворіє вчитель або хтось із родини учня.

Заступниця міністра освіти і науки Любомира Мандзій у Facebook прокоментувала, що у разі підтвердження COVID-19 в одного з вчителів спершу визначається коло контактних осіб.

А вчителів, які будуть визначенні як "коло контактних", відправлять на самоізоляцію.

Очільник МОЗ Максим Степанов під час брифінгу 28 серпня додав, що визначати, хто саме має йти на самоізоляцію зі школи, має приймати лікар-епідеміолог.

[BANNER3]

На які ще питання від МОЗ та МОН ми не отримали відповідей

  • Наскільки реально, відповідно до рекомендацій МОЗ, встановити різний час початку занять? Як це краще організувати? Які у МОН рекомендації щодо цього?
  • Які заняття можуть проводитися на відкритому повітрі?
  • Хто буде проводити дезінфекцію після занять?
  • Що, відповідно до нових правил, потрібно від батьків?
  • Які труднощі можуть виникнути із виконанням всіх рекомендацій від МОЗ на місцях?
  • У рекомендаціях вказано, що керівник та засновник закладу освіти відповідає за те, щоб у медичному пункті школи були необхідні засоби та обладнання (безконтактні термометри, дезінфектори, антисептики для рук, засоби особистої гігієни та індивідуального захисту). Якщо місцева влада не може цього забезпечити. Куди звертатися? І чи можуть із забезпеченням допомагати батьки?
  • За яких умов потрібно буде зі звичайного навчання перейти на змішане?
  • Яка ситуація із групами продовженого дня? Вони зараз функціонуватимуть? Чи все на розсуд школи? Від яких чинників це залежить?
  • Чи мають бути довідки про те, що дитина видужала чи не хворіла?
  • Який алгоритм дій, якщо захворіє вчитель або хтось із родини учня?
  • Якщо один студент із групи чи учень із класу захворів, тоді весь клас на карантин. А як щодо вчителів? Їх відправлятимуть на самоізоляцію?
  • "В регіонах, що відносяться до помаранчевого рівня, наповненість класів і груп не повинна перевищувати 20 осіб, крім закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної та мистецької освіти". Чому саме така цифра і чому вона не стосується закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної та мистецької освіти? Яка максимальна кількість дітей для інших закладів?
  • "Проведення занять у класах дозволено лише для окермих класів чи груп". Це про кого йдеться?

На ці запитання ми чекаємо відповіді від МОН та Центру громадського здоров’я.

МОЗ поки що не відреагувало на наші спроби отримати інформацію.

Ймовірно, остаточні правила організації навчання можуть відрізнятися у кожній школі, оскільки відповідальними за це є директори та місцеві органи самоврядування.

Тому за всіма деталями варто звертатися на місцях.

[BANNER4]

Рекомендації Центру з контролю та профілактики захворювань у США, які можуть допомогти

(щоб переглянути рекомендації, скористайтеся стрілочками)

Краще наполегливо рекомендувати батькам або опікунам щодня контролювати своїх дітей на предмет ознак інфекційних захворювань, включаючи COVID-19.

На рівні початкової школи це зробити простіше. У середніх і старших класах школи об'єднання учнів і вчителів може бути більш складним завданням.

Краще забезпечити наявність необхідних приладів, щоб звести до мінімуму спільне використання матеріалів з високим ступенем дотику, наскільки це можливо або обмежити використання приладдя та обладнання однієї групою дітей за раз, а між їх використанням очищати і дезінфікувати.

Не варто дозволяти дітям ділитися електронними пристроями, іграшками, книгами і іншими іграми або навчальними посібниками.

Наприклад, деякі класи можуть відвідувати школу в понеділок/вівторок, а інші в четвер/п'ятницю (а в проміжках між ними в середу проводиться ретельне прибирання).

Політика відпусток також повинна враховувати співробітників, яким необхідно залишатися вдома зі своїми дітьми в разі закриття шкіл або дитячих садів або для догляду за хворими членами сім'ї.

Катерина Хорощак, УП.Життя

Вас також може зацікавити:

В школах помаранчевої зони вчителі будуть проводити уроки в захисних щитках – Ляшко

10 порад від психолога: як батькам і дітям підготуватися до початку навчального року в умовах карантину

Що мають робити вчителі, якщо в учня симптоми COVID-19: інструкція від департаменту освіти і науки Києва

До школи з 1 вересня: який досвід роботи закладів освіти Україна вже може перейняти у інших країн

Школи у "червоній зоні" закриватимуть на двотижневий карантин – Шмигаль

Діти та COVID-19: як малюки переносять коронавірус, "червоні прапорці" для батьків та що робити породіллям

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні