Традицію створення бойківської писанки додали до списку нематеріальної спадщини

Віра Шурмакевич — 29 липня, 16:50
Традицію створення бойківської писанки додали до списку нематеріальної спадщини
МКІП внесло традицію створення бойківської писанки до Нацпереліку елементів нематеріальної культурної спадщини
AnSyvan/Depositphotos

Міністерство культури та інформаційної політики внесло до переліку елементів Національної нематеріальної культурної спадщини традицію створення бойківської писанки.

Про це йдеться на сайті відомства.

"Бойківська писанка – це не просто оздоблення яйця. Це цілий світ символів, обрядів і вірувань. Кожна лінія, кожен колір на писанці несуть глибокий зміст, пов’язаний з природою, космосом і життям людини", – зазначили у міністерстві.

Бойки – це етнографічна група українців, які проживають на Прикарпатті та в гірських районах українських Карпат. Нині це міста Турка та Самбір, окремі села у Самбірському районі Львівщини, а також деякі села у Закарпатській області.

У Мінкульті зазначають, що писанку писали дівчата та жінки напередодні Великодня. Візерунки створювали за допомогою голки чи загостреної дерев’яної палички, а пізніше загостреним сірником. Традицію намагалися передати з покоління в покоління.

ВІДЕО ДНЯ

Кожна деталь орнаменту має своє значення, кажуть у МКІП. Вони відображають уявлення наших предків про будову світу, вигляд небесних тіл і природу.

Колір писанки теж має свою символіку. Наприклад, червоний символізує радість життя, жовтий та оранжевий – природні світила, а зелений – пробудження природи.

"Бойківська писанка – це не лише символ української культури, а й засіб збереження ідентичності бойків. Саме завдяки нематеріальній культурній спадщині спільнота вистояла та зберегла свої традиції", – наголосили у міністерстві.

Нагадаємо, нещодавно до переліку елементів нематеріальної культурної спадщини також додали львівську традицію дзвонарства і танець кримських татар.

Реклама:

Головне сьогодні